17 Αυγ 2010

Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι το 2010


Με πρωτοφανείς ρυθμούς τρέχει η ανεργία, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Καθημερινά κλείνουν δύο με τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000 και το ποσοστό θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 20%. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ΓΣΕΕ, καθημερινά βάζουν λουκέτο 2-3 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ εκείνες που αντέχουν, πηγαίνουν σε καθεστώς τετραήμερης και τετράωρης απασχόλησης.

Καθημερινές είναι οι προσφυγές στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), επιχειρήσεων που επιθυμούν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος με ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, προκειμένου να μειώσουν το κόστος εργασίας για να αντέξουν στην κρίση. Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα η περίπτωση των σούπερ μάρκετ Ατλάντικ.

Αν τελικά η αλυσίδα κλείσει, όπως εκτιμάται, θα βγουν στο δρόμο 3.500 άτομα. Επίσης πολλά πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ηλεκτρονικών και
ηλεκτρικών ειδών καθυστερούν να πληρώσουν το προσωπικό, ενώ ζητούν και μείωση των ωρών απασχόλησης.

Σε τετραήμερη απασχόληση έχει πάει επίσης μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει στην κατοχή του πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών, η ΓΡΑΨΑΣ ΑΒΕΕ κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της ΓΣΕΕ στην «Ι», ότι στην περιοχή των Οινοφύτων όπου δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 επιχειρήσεις «είναι καθημερινό το φαινόμενο των διαθεσιμοτήτων και των υποχρεωτικών ρεπό».

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, ιδίως στην οικοδομή, στον τουρισμό όπου υπάρχει πτώση, και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να δεχτούν μείωση μισθού, αναγκαστικά ρεπό και άδειες προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις. Στη Ρόδο και την Κρήτη οι ξενοδόχοι απολύουν υπαλλήλους, ή ζητούν να ενταχθούν σε επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ προγράμματα.

Ως προς την οικοδομή, οι εκτιμήσεις του κλάδου κάνουν λόγο για 50.000 ανέργους. Αιτίες, η μείωση στις πωλήσεις νέων οικοδομών, οι υπεργολαβίες σε δημόσια έργα των οποίων καθυστερείται η αναχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να διακόπτονται οι εργασίες.

Όπως επισημαίνει στην «Ι» το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Παναγιώτης Κολουμπαρίδης, καθημερινά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική κλείνουν, ενώ άλλες κάνουν απολύσεις που δεν φαίνονται. Δηλαδή δίνουν στους εργαζόμενους μεγαλύτερη αποζημίωση που καλύπτει και την περίοδο της επιδοτούμενης ανεργίας, κι αυτοί υποβάλλουν παραίτηση.

Βιομηχανίες μεταναστεύουν στα Βαλκάνια

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ είναι η κατάσταση στη Β. Ελλάδα, καθώς πέρα από τις επιχειρήσεις που κλείνουν τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μετανάστευση προς τις βαλκανικές χώρες. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας, από επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, κυρίως στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

Αρκετές απ’ αυτές μετακόμισαν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ντάιμον όπου απολύθηκαν 400 άτομα και η επιχείρηση μετακόμισε στη Βουλγαρία, της ΒΟΛΙΝΟΣ, όπου απολύθηκαν 110 άτομα και η εταιρεία μετακόμισε στα Σκόπια. Επίσης έκλεισαν οι επιχειρήσεις Ουράνιο Τόξο που απασχολούσε 1.250 άτομα, ΗΛΙΟΦΙΛ (200 άτομα) κ.ά. Η ανεργία μαστίζει τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας.
Στη Νάουσα αγγίζει το 50% και δίνεται μάχη προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα κλωστήρια.
Στη Δράμα η ανεργία κυμαίνεται στο 30%, στη Φλώρινα στο 28%, στην Καστοριά και τη Βέροια στο 25%. Η κλωστοϋφαντουργία πλήρωσε πολύ ακριβά τη μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία έξι χρόνια 2.000 επιχειρήσεις μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες. Η παλαιότερη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών ΑΒΕΖ, έκλεισε το παραγωγικό της τμήμα τα Χριστούγεννα επειδή δεν άντεξε στον ανταγωνισμό, ενώ μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου στα Βαλκάνια η Βαλκάν Εξπόρτ, με περισσότερους από 700 εργαζόμενους, συρρικνώθηκε σταδιακά και έκλεισε.

Προγράμματα σε τουριστικές επιχειρήσεις

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εργασίας επιχειρεί μέσω του ΟΑΕΔ με στοχευμένα προγράμματα να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικά τα δύο νέα προγράμματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα αυτή για 70.000 ανέργους. Τα προγράμματα στοχεύουν στη διατήρηση 80.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Το ποσό της επιχορήγησης αντιστοιχεί στο 40% επί των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η διάρκεια του προγράμματος φτάνει τους 12 μήνες. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε χτες και θα κρατήσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Το άλλο πρόγραμμα αφορά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου, ενώ η δαπάνη αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More