28 Αυγ 2010

Αυξήσεις έως 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις που θα αγγίξουν και το 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011-2013 πρόκειται να εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.


Αναλυτικά, για τις μικρές καταναλώσεις (0-800 κιλοβατώρες το τετράμηνο) η συνολική αύξηση προβλέπεται στο 50%.


Μέρος αυτής της κατηγορίας καταναλωτών πρόκειται να ενταχθούν σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες που θα έχουν έκπτωση. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων θα επωμιστεί την αύξηση σε ορίζοντα τριετίας.


Για την επόμενη κατηγορία (800-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο) η προτεινόμενη αύξηση είναι 15% ενώ για την κατηγορία 1600-2000 περίπου 7,5%.


Από τις ρυθμίσεις κερδισμένοι θα βγουν μόνο εκείνοι που κάνουν πολύ μεγάλη κατανάλωση και οι έμποροι, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.


Όσοι καταναλώνουν 2000 με 3000 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα έχουν μείωση στην τριετία κατά 6,5%, ενώ όσοι καταναλώνουν 3000 με 4400 μείωση κατά 11%. Για καταναλώσεις πάνω από 4400 η μείωση θα φτάσει το 16%.


Για τα εμπορικά τιμολόγια η μείωση θα φτάνει το 15% στην τριετία, ενώ στον αντίποδα τα βιομηχανικά τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%.


Μεγάλη επιβάρυνση θα έχουν οι αγροτικές καταναλώσεις καθώς θα πρέπει να αυξηθούν κατά 25% με 33% μέχρι το 2013.


Στόχος της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.


Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούσαν να έχουν μηδενικούς ρύπους.


Ερευνητές του Κέντρου ανέπτυξαν τεχνολογία, βάσει της οποίας το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συλλέγεται σε κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας και να χρησιμοποιείται στη συνεχεία για την κίνηση αυτοκίνητων, τη θέρμανση κτιρίων ή ακόμα και για καύση στα λιγνιτικά εργοστάσια.


Η επεξεργασία αυτή του διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί έντονη ηλιοφάνεια και γι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χώρα μας αποτελεί ιδανική περιοχή.




cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More