26 Αυγ 2010

Έδιναν σύνταξη επί 8 χρόνια σε…νεκρό!

Ακόμα και για 8 χρόνια συνεχιζόταν η καταβολή της σύνταξης σε πεθαμένο συνταξιούχο όπως διαπίστωσε από τις διασταυρώσεις το υπουργείο εργασίας.

Ο έλεγχος έφερε στο φως 321 ανάλογες υποθέσεις που παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα . Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς σύμφωνα με τα ανήκουστα στοιχεία έχουν καταγραφεί 8500 υπεραιωνόβιοι από τους οποίους οι 500 εμφανίζονται να έχουν ηλικία πάνω των 110 ετών.


Στο εξής θα υποχρεώνονται οι δήμοι και τα ληξιαρχεία κάθε μήνα να στέλνουν στα ταμεία τα ονόματα των θανόντων για να διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης.


Το υπουργείο ελπίζει να επιτύχει συγκράτηση της σπατάλης από την απογραφή των συνταξιούχων που θα γίνει μέσω των δήμων και των ΚΕΠ . Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι οι συνταξιούχοι είναι 200.000 λιγότεροι ( σήμερα υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι ανέρχονται στις 2.600.000 ). Αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δε δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπή και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους, το υπουργείο πιστεύει ότι θα εξοικονομήσει έως 100 εκ ευρώ ετησίως.


Στο μέτωπο των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ανοικτό παραμένει το θέμα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, αφού σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει την διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Με αυτή τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις εργασίας και για μικρότερους μισθούς για χιλιάδες εργαζόμενους.


Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Χρήστου Πρωτόπαπα για το θέμα άφησε να εννοηθεί οτι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί και επεσήμανε, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής " έχω ήδη συζητήσει το θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Παμπούκη. Έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα όταν φέρουμε τη σχετική διάταξη".


Για τo άλλο μείζον θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων καθώς το τέλος των συμβάσεων αποτελεί ρητή επιταγή του μνημονίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More