18 Αυγ 2010

αρκοζί εναντίον ΡΟΜΑ - Τι κρύβεται πίσω από την ακραία κίνηση του γάλλου προέδρου

Σαρκοζί εναντίον ΡΟΜΑ - Τι κρύβεται πίσω από την ακραία κίνηση του γάλλου προέδρου



Οι επικρίσεις φουντώνουν μέρα με την μέρα για την απόφαση του Γάλλου προέδρου να απελάσει άτομα της φυλής Ρομά που ζουν παράνομα στη Γαλλία.
 
Την ανακοίνωση έκανε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών που είπε πως όσοι ζουν παράνομα στην Γαλλία θα απελαθούν στις χώρες καταγωγής του, τη Ρουμανία ή την Βουλγαρία. Πρόσθεσε ότι φέτος το καλοκαίρι κατεδαφίστηκαν 51 παράνομοι καταυλισμοί.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει διατάξει απελάσεις και τη διάλυση καταυλισμών Ρομά σε όλη τη χώρα εν μέσω αντιδράσεων και κατηγοριών για «κρατικό ρατσισμό». Ειδικά σε μια χώρα όπως

την Γαλλία όπου το ακροδεξιό κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν ανεβαίνει ανησυχτικά, η στάση του Σαρκοζί έχει διχάσει ακόμη και βουλευτές του ίδιου του κόμματος του Σαρκοζί.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP καταδίκασε τις εφόδους της αστυνομίας σε παράνομους καταυλισμούς Ρομά χαρακτηρίζοντάς τις αισχρές και παρομοιάζοντάς τις με πρακτικές που ακολουθούνταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πολλοί λένε πως είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού του Νικολά αλλά και για να κερδίσει ψηφοφόρους ένα χρόνο πριν τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές.


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Την ανησυχία του για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόντσι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Γαλλίας να απελάσει εκατοντάδες Ρομά από τη χώρα.


«Εκφράζω την ανησυχία μου για τον κίνδυνο λαϊκιστικού εκτροχιασμού και την πρόκληση ξενοφοβικών αντιδράσεων, με υπόβαθρο την οικονομική κρίση» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και πρεσβευτής της Ρουμανίας στη Γαλλία.


Ο Μπακόντσι δήλωσε στο δίκτυο RFI ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν ευθυκρισία και να εξετάσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από κοινού, τόσο σε Γαλλία και Ρουμανία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


«Πρέπει να βρούμε σχολεία, νοσοκομεία, αλλά και μία νοοτροπία ανοιχτή και όχι ξενοφοβική απέναντι στους Ρομά που ζουν όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλές χώρες» πρόσθεσε.


«Είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε 48 ώρες, ή με αστυνομικά μέτρα» συνέχισε ο υπουργός, την ώρα που ακόμα και στη Γαλλία ο πολιτικός κόσμος ασκεί κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί.


www.newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More