26 Αυγ 2010

Πιέσεις ασκεί η Γαλλία στην Κομισιόν για τους Ρομά

Η Γαλλία απηύθυνε έκκληση στην Κομισιόν προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη Ρουμανία να περιορίσει τον αριθμό των Ρομά που εγκαταλείπουν τη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν του ζήτησε να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα 4 δισ.ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Ρουμανία χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωση των Ρομά.


«Η Γαλλία δεν έχει τα νόμιμα μέσα για να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ρουμανίας να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για τη στέγαση και την παιδεία του πληθυσμού της», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φρανσουά Λελούς. «Αλλά η Ευρώπη μπορεί, και γι’αυτό ο πρωθυπουργός έγραψε σήμερα στον κ. Μπαρόζο».


Πρόσθεσε ότι ελπίζει οι συνομιλίες που θα έχουν σήμερα και αύριο Ρουμάνοι υπουργοί με Γάλλους ομολόγους τους θα σημάνουν αλλαγή τακτικής για το Βουκουρέστι.


«Η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να το προάγει σε εθνική προτεραιότητα και αν δεν το κάνει, θα συμβούν κάποια πράγματα – ειδικά αναφορικά με την ένταξη της Ρουμανίας στο Σένγκεν», όπως είπε.


Από τα τέλη Ιουλίου, όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη διάλυση παράνομων καταυλισμών Ρομά, η γαλλική κυβέρνηση έχει απελάσει περίπου 600 Ρομά, κυρίως στη Ρουμανία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1858314

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More