17 Αυγ 2010

Συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ!!!!


Συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή
Του Γιάννη Αντύπα

Για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, μίλησαν χθες ο Γ. Παπανδρέου και ο Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν αν η απόφασή τους αποτελεί «σφήνα στα πλευρά της Άγκυρας». «Οι σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές προς την Τουρκία» επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου και προσέθεσε πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα μήνυμα στη γείτονα: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως και η ίδια να κατανοήσει τον ρόλο της και την ανάγκη σεβασμού των χωρών της περιοχής»! «Συμφωνώ απόλυτα με κάθε λέξη του Ελληνα πρωθυπουργού», απάντησε ο Μπ. Νετανιάχου και υποστήριξε πως «θα ήταν αφύσικο να μη θέλουμε τη συνεργασία». «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους και αυτό θα πράξουμε και με την Ελλάδα», ήταν το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία. Μίλησε, μάλιστα, για συμμαχία της μετριοπάθειας, που εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Στήριξη
Σε αυτό το κλίμα εκλήφθηκε ως φυσιολογική η στήριξη που παρείχε ο Γ. Παπανδρέου στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα και στη θέση των Ισραηλινών περί απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Ο Μπ. Νετανιάχου τον ευχαρίστησε και ανταπέδωσε τη στήριξη χαρακτηρίζοντας γενναίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. «Εμείς θα σας βοηθήσουμε στην προσπάθεια για ανάπτυξη, γιατί αυτή είναι η απάντηση στην κρίση», διαβεβαίωσε τον ομόλογό του. Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν πως θα συσταθεί μεικτή επιτροπή για τη συνεργασία στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον γεωργικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Προαναγγέλθηκαν μάλιστα συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και ανταλλαγές επισκέψεων επιχειρηματιών. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει τη σημασία του στη συγκεκριμένη συγκυρία. Οι εξελίξεις στα «μέτωπα» από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ έχουν αναβαθμίσει στην ατζέντα των ΗΠΑ την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού. Σε αυτή την προσπάθεια η Ουάσιγκτον πίστευε πως θα είχε ως πιστή σύμμαχο την Τουρκία, αλλά ο Τ. Ερντογάν αποφάσισε διαφορετικά. Μετά και την πρόσφατη σύγκρουση Τουρκίας - Ισραήλ για το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του τελευταίου στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το Τελ Αβίβ στράφηκε προς τη Λευκωσία και την Αθήνα.


πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More