30 Αυγ 2010

SEXUALITY: Νέες γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο

Περισσότερες νέες γυναίκες, 18-30 ετών, αναφέρουν μειωμένη λίμπιντο

Οι ειδικοί του σεξ λένε πως οι γυναίκες είναι στρεσαρισμένες και γι’ αυτό ευθύνονται και τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά επίσης.

Η Άιρις, μια νέα γυναίκα από τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν έχει καθόλου ερωτική επιθυμία. Είναι μόλις 30 και ερωτευμένη και όπως λέει:«Με ενοχλεί γιατί σύντομα θα παντρευτώ και ξέρω πως αυτό θα προκαλέσει πολλή ένταση στον γάμο μου».

Η Άιρις είναι μία από τις γυναίκες, ο αριθμός των οποίων ολοένα αυξάνεται, στο άνθος της ηλικίας τους και της γονιμότητάς τους που έχουν χάσει τη σεξουαλική τους επιθυμία, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις έρευνες. Το στρες, η κατάθλιψη και οι κακές σχέσεις μπορούν να
συμβάλλουν στη μείωση της λίμπιντο, όμως συχνά οι ένοχοι είναι τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Μια έρευνα του 2010 βρήκε πως πολλές νέες γυναίκες ένιωθαν ενοχές και αγωνία για τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ αντίστοιχη έρευνα του 2008 σε 31.000 Αμερικανίδες 18 και πάνω, βρήκε πως το 43% των γυναικών ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα και στις ηλικίες 18-44, περίπου το 10% παραπονιόταν για μειωμένη ερωτική επιθυμία ή αυτό που ονομάζουμε διαταραχή υποτονικής επιθυμίας HSDD.

Είναι μια πραγματική διάγνωση, προκαλεί έκπληξη και «χάνουμε το τρένο», αν δε μιλάμε για νεότερες γυναίκες, αφού πάντα πιστεύουμε πως είναι κάτι που οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, όμως τελικά εκατομμύρια Αμερικανίδες επηρεάζονται που ανήκουν και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Είναι περίπλοκο θέμα, όσο περίπλοκη είναι και η λίμπιντο.

Η διαταραχή ήταν πιο συνηθισμένη σε γυναίκες ηλικίας 45 με 64 με ποσοστό 14,8%. Ωστόσο χαρακτηριστικό της διαταραχής δεν είναι τόσο η έλλειψη της λίμπιντο, αλλά το πόσο άγχος προκαλεί. Αν και οι γυναίκες μετά την κλιμακτήριο αναφέρουν λιγότερη ερωτική επιθυμία, μόνο περίπου 8% διαγνώσθηκε με HSDD, επειδή δεν αισθάνονται πίεση. Πολλές γυναίκες, όμως, νεότερες είναι πιεσμένες κι αισθάνονται άσχημα και πιστεύουν πως κάτι κακό τούς συμβαίνει.

Οι νεότεροι ασθενείς ακούν τόσα για την εμμηνόπαυση και πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες –ηλικίας 18 με 30- αισθάνονται πως δεν έχουν φωνή. Πρέπει, λοιπόν, εμείς οι ειδικοί να εστιαστούμε σ’ αυτές.

Έως και 40% όλων των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με HSDD αναφέρουν και κατάθλιψη και απ’ όσες γυναίκες παίρνουν αντικαταθλιπτικά οι μισές απ’ αυτές αισθάνονται μια μείωση επιθυμίας.
Τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη επιθυμία, ενώ τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνο και προγεστερόνη μπορεί να ευθύνονται επίσης, αφού αυξάνουν τη σφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στο αίμα που συνδέεται με την τεστοστερόνη που είναι μία από τις κύριες ορμόνες επιθυμίας. Όταν λοιπόν αποκλειστούν όλα τα άλλα αίτια χαμηλής λίμπιντο, συχνά συνιστάται να χορηγηθεί διαφορετικό αντικαταθλιπτικό ή μειωμένες δόσεις.

Για τις γυναίκες, η ερωτική επιθυμία είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό και βιολογικό φαινόμενο. Μερικοί ασθενείς είναι νέες γυναίκες που μόλις έχουν κάνει ένα μωρό και προσπαθούν να ξαναβρούν την επιθυμία μετά από την εγκυμοσύνη. Όμως, άλλες είναι ελεύθερες γυναίκες γύρω στα 20 τους που ξεκίνησαν να κάνουν σεξ, επειδή το κάνουν οι συνομήλικοί τους.

Στοιχεία από σχετικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως περίπου στα 17 είναι σεξουαλικά ενεργές και κάνουν σεξ, ακόμα κι αν δε τους αρέσει ή δεν έχουν λίμπιντο. Αν αυτό συμβεί στα 18 ή 20, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουν έτσι και αφού έχουν παντρευτεί.


Αν οι γυναίκες δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ερωτικής τους επιθυμίας από νωρίς και ο σύζυγος τελικά παίρνει Viagra κατά τη «3η ηλικία», για να μπορεί να διατηρηθεί η σεξουαλική τους ζωή, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όσες ελπίζουν ότι θα σταματήσει η «ανάγκη για σεξ…

Διαβάστε περισσότερα για τη σεξουαλική επιθυμία: www.andrologia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More