2 Σεπ 2010

«Χάρισαν» τον ΦΠΑ στους τουρίστες και στους επιτήδειους

Γιώργος Κύρτσος
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας στον οποίο φαίνεται, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, η απόσταση που χωρίζει τη θεωρία από την πράξη στην ελληνική δημόσια ζωή.

Το ρεκόρ της φοροδιαφυγής


Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου σημειώνεται, παραδοσιακά, το ρεκόρ της φοροδιαφυγής. Η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι δεδομένη, εφόσον οι περισσότεροι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι σε άδεια. Αλλά και από εκείνους που ασχολούνται με την πολυδιαφημισμένη πάταξη της φοροδιαφυγής κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αρκετοί έχουν την τάση να ενισχύουν τον προσωπικό, οικογενειακό τους προϋπολογισμό σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.


Σκάνδαλο διαρκείας


Το ρεκόρ φοροδιαφυγής που σημειώνεται, παραδοσιακά, τον Αύγουστο είναι, κατά την άποψή μας, ένα διοικητικό, πολιτικό σκάνδαλο διαρκείας. Χάνεται η ευκαιρία να εισπράξουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ από τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρόκειται για χρήμα που μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.


Το μεγαλύτερο ποσό από τον ΦΠΑ που αναλογεί στις υπηρεσίες και στα αγαθά που καταναλώνουν οι ξένοι τουρίστες καταλήγει, με την ανοχή των αρμόδιων Αρχών, να ενισχύει τους επιτήδειους του τουριστικού κυκλώματος, ιδιαίτερα εκείνους που κινούνται στην παραοικονομία.


Από τη στιγμή που οι αρμόδιες Αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων καταναλωτικών φόρων κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα δυναμικού, από οικονομική και καταναλωτική άποψη, Αυγούστου, δεν υπάρχει ελπίδα για γρήγορη δημοσιονομική εξυγίανση και έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.


Πολιτικός εντυπωσιασμός


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του έχουν τεράστια ευθύνη για την κακή πορεία των δημοσίων εσόδων. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας ότι η σύγκριση γίνεται με τον Αύγουστο του 2009, οπότε ο κ. Καραμανλής ήδη είχε παραιτηθεί της κυβερνητικής προσπάθειας, η πτώση των εσόδων του Δημοσίου παίρνει καταστροφικές διαστάσεις. Μας εκθέτει σε νέες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας, εφόσον είμαστε ασυνεπείς σε βασικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, και προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις των δημοσίων δαπανών. Εάν, μάλιστα, αυτές επικεντρωθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα ενισχυθούν τα φαινόμενα ύφεσης στην οικονομία και θα εγκλωβιστούμε σε ένα φαύλο κύκλο υστέρησης στα φορολογικά έσοδα, επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και βαθύτερης οικονομικής ύφεσης.

http://www.citypress.gr/index.html?a...&article=76202

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More