12 Σεπ 2010

Μύθοι και πραγματικότητα για το γυναικείο οργασμό

Η ιστορία του «O»
Μύθοι και πραγματικότητα για το γυναικείο οργασμό στην Ελλάδα του σήμερα. Κάποιες γυναίκες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην ερωτική κορύφωση, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να είναι υπέροχο και χωρίς αυτήν. Οι σχετικές αλήθειες και οι μύθοι είναι πολλά. Και συχνά τα συμπεράσματα αντικρουόμενα. Όπως, για παράδειγμα, ότι, ενώ η οικονομική κρίση αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, σκοτώνει τον οργασμό. O «Τ» ζήτησε από εκατό γυναίκες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, να απαντήσουν σε «αδιάκριτες» ερωτήσεις για την υπέρτατη ερωτική απόλαυση.

Μυστήριο. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα το γυναικείο οργασμό. Oι επιστήμονες απορούν ακόμη και για την ύπαρξή του. Μέχρι και την ταμπέλα του γενετικού «παραπατήματος» του έχουν κολλήσει μερικοί κυνικοί ερευνητές, αφού βιολογικά δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία ως προς την επιβίωση και την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Εξω από τα εργαστήρια, το πέπλο της μυθοπλασίας πάνω από τη γυναικεία ερωτική ικανοποίηση πέφτει ακόμη πιο βαρύ.
Στην κλασική ταινία «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», ο πρωταγωνιστής Μπιλ Κρίσταλ παρακολουθεί άναυδος τη Σάλι –κατά κόσμον Μεγκ Ράιαν– να υποδύεται με μεγάλη φυσικότητα –και επιτυχία– έναν ψεύτικο οργασμό, ενώ ανυποψίαστοι θαμώνες έτρωγαν
στα διπλανά τραπέζια.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν, ο Χάρι - Κρίσταλ διατεινόταν με καμάρι ότι μπορούσε να ξεχωρίσει έναν ψεύτικο οργασμό από χιλιόμετρα. Για τους άντρες, ο γυναικείος οργασμός ήταν ανέκαθεν το Εβερεστ των ερωτικών τους επιδόσεων.
Δύσκολα θα ακούσουν παρατηρήσεις επ’ αυτού από τη σύντροφό τους, καθώς έτσι θα παραδεχτούν ότι κάτι δεν κάνουν καλά. Και θα υποστούν ένα καίριο χτύπημα στον εγωισμό τους. Ωστόσο, ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους. Στην πασίγνωστη γυναικεία παρέα του «Sex and the city» η Σάρλοτ φώναζε απεγνωσμένα ότι «το σεξ μπορεί να είναι υπέροχο και χωρίς οργασμό», ενώ έπειτα από λίγα επεισόδια το alter ego της, η υπερδραστήρια Σαμάνθα, πάθαινε κατάθλιψη επειδή δεν έφτασε σε οργασμό ύστερα από δύο συναπτές συνευρέσεις. Τρέχα γύρευε δηλαδή!

Στην εποχή που οι άνθρωποι συζητούν για το σεξ με την ευκολία που μιλούν για το σούπερ μάρκετ, το θέμα του γυναικείου οργασμού παραμένει κουκουλωμένο κάτω από σεντόνια συντηρητισμού που μυρίζουν ναφθαλίνη.

Μυστικά και ψέματα
Ποσο σημαντικοσ ειναι ο οργασμό; Ποσο συχνα τον προσποιουνται οι γυναικες; ας δουμε τι λενε οι ιδιες.
Σε ποια ηλικία είχατε τον πρώτο σας οργασμό;
Πριν από τα 11: 14%.
Από 11 έως 15: 21%.
Από 16 έως 19: 28%.
Από 20 έως 25: 23%.
Πάνω από τα 25: 9%.
Ποτέ: 6%.
Δεν είναι απαραίτητο να έχει φτάσει ένα κορίτσι στην εφηβεία για να νιώσει τον πρώτο του οργασμό. «Θυμάμαι ότι προσπαθούσα να βολευτώ ώστε να με πάρει ο ύπνος, έχοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μου, όταν ένιωσα να μυρμηγκιάζει όλο το σώμα μου.
Ημουν περίπου εννιά ετών. Λίγα χρόνια μετά, συνειδητοποίησα ότι αυτός ήταν ο πρώτος μου οργασμός», μας εκμυστηρεύεται μία από τις γυναίκες του δείγματος. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κορίτσια αρχίζουν να γνωρίζουν το σώμα τους και τις δυνατότητές του στην προεφηβική ηλικία εξαιτίας κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος, όπως μια ερωτική σκηνή στην τηλεόραση ή μια αισθησιακή φωτογραφία σε ένα περιοδικό. Από τις γυναίκες που ρωτήσαμε, το 35% είχε τον πρώτο οργασμό μέσω αυνανισμού.
Από την άλλη, όταν ο πρώτος οργασμός συνδυάζεται με ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, έρχεται πιο καθυστερημένα, συνήθως ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 15 με 25. «Για πρώτη φορά ολοκλήρωσα μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών επαφών με τον φίλο μου, μάλλον γιατί έπρεπε να συνηθίσω την πρωτόγνωρη επαφή και να καταλάβω τι μου αρέσει στο σεξ και τι όχι», τονίζει μία από τις ερωτηθείσες, που σήμερα είναι 20 χρόνων.
Εχετε συχνά οργασμό κατά τις ερωτικές σας επαφές;
Συχνά ή πάντα: 43%.

Σπάνια ή ποτέ: 23%.
Κάποιες φορές: 34%.
Τα καλά νέα είναι ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο περισσότερο απολαμβάνει τον οργασμό. Πολλές από τις γυναίκες υποστηρίζουν ότι από τότε που ανακάλυψαν, ακόμη και τυχαία, στάσεις και τεχνικές που τους ταιριάζουν φρόντισαν να τις διδάξουν και στον επόμενο εραστή τους. Για τις γυναίκες, το σημείο G είναι το μυαλό τους. Η σεξουαλική απόλαυση και η κορύφωση εξαρτώνται από την εγκεφαλική διέγερση και όχι τόσο από εντυπωσιακές ακροβασίες στο κρεβάτι.
«Ποτέ δεν θα έρθω σε οργασμό εάν δεν είμαι πολύ συγκεντρωμένη. Oι περίπλοκες στάσεις λειτουργούν κυρίως για να πολλαπλασιάζουν τα σεξουαλικά ερεθίσματα – η ηδονή έρχεται όχι τόσο από αυτή καθαυτήν την πράξη, αλλά από το φαντασιακό της ολόγραμμα στο κεφάλι μου», τονίζει μία από τις γυναίκες, που δυσκολεύτηκε αρχικά να βρει το δρόμο προς την κορυφή της σεξουαλικής απόλαυσης. Ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, είτε είναι πολλοί είτε λίγοι, είναι παράγοντας με μικρή σημασία και δεν συνδέεται με την ερωτική ικανοποίηση.
Είναι σημαντικό να έχετε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ;

Πολύ σημαντικό: 17%.
Σημαντικό: 51%.
Όχι πολύ σημαντικό: 18%.
Καθόλου σημαντικό: 14%.

Για τις περισσότερες γυναίκες, μετράει, και μάλιστα πολύ. «Είναι σαν να φτιάχνεις το πιο νόστιμο φαγητό και να μην μπορείς να το φας. Γιατί να μπεις σε τόσο κόπο;» υποστηρίζει η 47χρονη Μαρία Χ., παντρεμένη εδώ και είκοσι χρόνια, συμπληρώνοντας: «Στο σεξ, η ένταση της κορύφωσης συμπληρώνει την τρυφερότητα και το πάθος που προηγούνται, ενώ χωρίς αυτήν η “συνδιαλλαγή” μένει μισή».
Η έλλειψη οργασμού συχνά δημιουργεί στις γυναίκες άγχος και στρες, τόσο γιατί δεν εκτονώνουν την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης όσο κι επειδή αισθάνονται ανίκανες να ολοκληρώσουν φυσιολογικά τη συνεύρεση.
Εχετε προσποιηθεί οργασμό;
Ποτέ: 37%.

Σπάνια: 21%.
Μερικές φορές: 14%.
Συχνά: 28%.
Το 63% των γυναικών που ρωτήσαμε έχει κάποια στιγμή υποκριθεί ερωτική έκσταση. Κυρίως, όμως, όταν πρόκειται για ζευγάρια της μίας βραδιάς ή, έστω, των μερικών εβδομάδων. Κύρια αιτία δεν είναι άλλη από την αργοπορία του άντρα να ολοκληρώσει. «Μετά από ένα σημείο, η διείσδυση με κουράζει και προσποιούμαι οργασμό, έτσι ώστε να μην καταλάβει ο σύντροφός μου ότι βαρέθηκα».
Μερικές φορές είναι ζήτημα καλής θέλησης. «O ενθουσιασμός και η υπερβολή στις αντιδράσεις μου, που περιλαμβάνουν και περιστασιακές προσποιήσεις οργασμού, είναι μια ένεση αδρεναλίνης στη σχέση μου». Σε κάθε περίπτωση, πίσω από κάθε προσποίηση υπάρχει μια καλή δικαιολογία, καθώς δεν υπήρξε γυναίκα που να μπορούσε να απολαύσει στο έπακρο τη σεξουαλική πράξη και να μην το έκανε.

Ο «Τ», για την έρευνα αυτή, επικοινώνησε τηλεφωνικά από τις 26 μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010 με εκατό γυναίκες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κόρινθο.
Η γνώμη της ειδικού

O οργασμός στα χρόνια της οικονομικής κρίσης
Κατ’ αρχάς, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προς το παρόν φαίνεται να έχει αυξήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα των Ελλήνων. Ωστόσο, η απουσία οργασμού είναι το δεύτερο κατά σειρά πρόβλημα μετά τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, για το οποίο παραπονούνται οι γυναίκες. Η αδυναμία κορύφωσης στη γυναίκα έχει κατά βάση ψυχολογικά αίτια, γι’ αυτό και παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο διάστημα, όσο δηλαδή αυξάνεται η κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική αβεβαιότητα. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ανοργασμία εκλεκτικού τύπου, κατά την οποία η γυναίκα δεν μπορεί να φτάσει στην οργασμική κορύφωση που βίωνε στο παρελθόν εξαιτίας κάποιου προβλήματος, π.χ. λόγω συνθηκών που διαμορφώνουν έντονο ψυχικό στρες. Η εκλεκτική ανοργασμία απειλεί σχεδόν το 1/4 των γυναικών που θα εμφανίσουν αναστολή του οργασμού. Τη σεξουαλική έκφραση της γυναίκας επηρεάζουν η επαγγελματική αβεβαιότητα και η ανεργία, καθώς η ίδια έχει αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο έξω από το σπίτι, στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η εργαζόμενη γυναίκα έχει καλύτερη και πιο ποιοτική ερωτική ζωή από τη μη εργαζόμενη. Εκτός, λοιπόν, από το οικονομικό πλήγμα που υφίσταται η γυναίκα που χάνει τη δουλειά της, επηρεάζεται αρνητικά και η αυτοεκτίμησή της, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλικότητά της.
Χριστίνα Χουσιάδα, ψυχολόγος

Τι λένε οι άντρες
Μπορει να ειναι γυνακεια υποθεση, αφορα ομως αμεσα και αυτους.

«Αν η γυναίκα δεν έχει οργασμό, σημαίνει ότι ο άντρας δεν έκανε καλά τη δουλειά του»
«Oλα ξεκινάνε από το πρώτο ραντεβού. Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, ένα καλό εστιατόριο ή ένα ιδιαίτερο μέρος για ποτό διαμορφώνουν μια καλή ψυχολογία, που θα μεταφερθεί και στο κρεβάτι. O οργασμός, όπως και το σεξ, είναι κατά βάση θέμα ψυχολογίας – και χημείας, φυσικά. Τα προκαταρκτικά είναι μάθημα που ο άντρας έχει μάθει απέξω, καθώς είναι αδύνατον να φτάσει μια γυναίκα στην κορύφωση εάν είναι σφιγμένη και δεν απελευθερωθεί. Βέβαια, πρέπει και
η ίδια να βοηθήσει την κατάσταση, το επιτυχημένο σεξ προϋποθέτει ομαδική δουλειά. O γυναικείος οργασμός είναι, φυσικά, ό,τι πιο σημαντικό για έναν άντρα! Αν δεν τα καταφέρει, σημαίνει ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του».

Γιώργος Κωλοβέντζος, 25 χρόνων, φυσικοθεραπευτής
«Αν δεν δω με τα μάτια μου τα σημάδια, δεν πιστεύω ότι η σύντροφός μου έφτασε σε οργασμό»

«Υπάρχουν κάποια σημάδια από τα οποία καταλαβαίνω ότι μια γυναίκα έχει έρθει σε οργασμό. Το τρεμούλιασμα του σώματος, οι μικρές συσπάσεις του κόλπου και φυσικά η απελευθέρωση υγρών αποτελούν τρία βασικά “αποδεικτικά στοιχεία” ότι η σύντροφός μου ικανοποιήθηκε ερωτικά. Oσες διαβεβαιώσεις και να μου δώσει μια γυναίκα, εάν δεν δω με τα μάτια μου τα σημάδια αυτά, δεν θα πιστέψω ότι έφτασε σε οργασμό. Γενικώς, έχω μεγάλη ανασφάλεια για το πότε μια γυναίκα προσποιείται και πότε όχι και δεν μπορώ να μείνω σε μια σχέση όταν διαισθάνομαι πως η παρτενέρ μου δεν ευχαριστιέται ερωτικά».
Μιχάλης Γιαννακόπουλος, 45 χρόνων, τραπεζικός υπάλληλος«Δεν θα τα βάψω και μαύρα αν δεν φτάσει στην κορύφωση κάθε φορά που κάνουμε σεξ»

«Ρομαντικές χαζοταινίες, σειρές τύπου “Sex & the city” στην τηλεόραση και ιλουστρασιόν περιοδικά έχουν δημιουργήσει στις γυναίκες την ιδέα ότι, εάν δεν φτάσουν σε οργασμό κάθε φορά που κάνουν σεξ, ο σύντροφός τους είναι άχρηστος και οι ίδιες ανίκανες. Με την ίδια λογική που οι γυναίκες υποχρεούνται να ζυγίζουν τριάντα κιλά και οι άντρες πρέπει να μπορούν να παίξουν σκάκι στους κοιλιακούς τους για να μοιάζουν με κακές απομιμήσεις σιλικονοποιημένων αστέρων του Χόλιγουντ. Φυσικά και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να ικανοποιήσω τη σύντροφό μου, αλλά δεν θα τα βάψω και μαύρα εάν δεν φτάνει στην κορύφωση κάθε φορά που βρισκόμαστε στο κρεβάτι. Αλλωστε, σε αυτόν τον κόσμο, ο καθένας πρέπει να κοιτάει πρώτα από όλους τον εαυτό του!»
Κώστας Μυλωνάς, 31 χρόνων, σεφ
Σκέφτομαι και πετάω
Μπορούν οι γυναίκες να κατακτήσουν το Εβερεστ της ηδονής χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της σκέψης; Σύμφωνα με KAΠΟΙΟΥΣ επιστήμονες, ο γυναικείος οργασμός είναι καθαρά εγκεφαλική υπόθεση. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Lady Gaga εκμυστηρευόταν σε έναν δημοσιογράφο ότι μπορεί να έρθει σε οργασμό «όποτε η ίδια το θελήσει», χωρίς καμία φυσική επαφή. Την ίδια ώρα, δεκάδες φόρουμ στο Internet φιλοξενούν γυναίκες που περιγράφουν περιστατικά για αναπάντεχους οργασμούς που εμφανίστηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση. Αμερικανοί επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών σε συνθήκες ερωτικής κορύφωσης.

Το γεγονός ότι ο γυναικείος οργασμός διαρκεί περισσότερο από τον ανδρικό κατέστησε την έρευνα ευκολότερη. O καθηγητής Μπάρι Κομισάρουκ, που είναι και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, ζήτησε από τις γυναίκες που συμμετείχαν να κλείσουν τα μάτια τους, να χαλαρώσουν και να σκεφτούν την ιδανική ερωτική φαντασίωση, συνδυάζοντας ασκήσεις αναπνοής με εικόνες μοναδικές, καθώς τα σεξουαλικά ερεθίσματα διαφέρουν μεταξύ τους όσο και οι ίδιες οι γυναίκες. Αλλες σκέφτονταν ρομαντικούς εραστές να τους ψιθυρίζουν ερωτόλογα στο αφτί, άλλες πρωταγωνιστούσαν σε ερωτικά σενάρια, ενώ κάποιες προτίμησαν αφηρημένες εικόνες, όπως μια μοναχική βόλτα στην παραλία. Σύμφωνα με όλα τα ευρήματα, το κλειδί για την ερωτική διέγερση των γυναικών βρίσκεται στην έλλειψη άγχους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του σεξ, τα μέρη του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα αισθήματα φόβου και άγχους χαλαρώνουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ για λίγες στιγμές παύουν να λειτουργούν, αφήνοντας το μυαλό σε μια στιγμιαία έκσταση, που δεν είναι άλλη από τον οργασμό. Πολλές γυναίκες έχουν βρει το μυστικό για το πιο φυσικό μυοχαλαρωτικό στον κόσμο και υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό για οποιαδήποτε, τονίζοντας ότι με τον καιρό η διαδικασία γίνεται παιχνιδάκι.

Μικροί σεξουαλικοί παράδεισοι για τις γυναίκες
Αιώνες πριν από το ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ και τις δυτικές συμβάσεις ευγένειας, αρχαίες φυλές ανά τον κόσμο μάς διδάσκουν ότι «οι κυρίες πάντα προηγούνται».
Στη Χαβάη, οι γυναίκες δέχονταν τα πρώτα σεξουαλικά ερεθίσματα λίγο μετά τη γέννησή τους. Σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα, οι μητέρες των κοριτσιών ρίχνουν μητρικό γάλα στον κόλπο των νεογέννητων κοριτσιών τους, προκειμένου να ενδυναμώσουν τα σεξουαλικά όργανα και να τα μυήσουν στον κόσμο της ερωτικής ικανοποίησης.
Τα μέλη της φυλής Κουνγκ Μπουσμάν, που ζουν στην έρημο Καλαχάρι στην Αφρική, αποδίδουν στη σεξουαλική δραστηριότητα σημαντικότητα εφάμιλλη με τη διατροφή, καθώς είναι κοινός τόπος στη φιλοσοφία τους ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ηδονή.
Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε σεξουαλική συνεύρεση να χαρίζει στη γυναίκα τουλάχιστον έναν οργασμό, ενώ, σε περίπτωση που ο άντρας ολοκληρώσει πριν από εκείνη, οφείλει να συνεχίσει να ασχολείται μαζί της μέχρι να φέρει σε πέρας το σκοπό του. Σύμφωνα με τις αρχαίες δοξασίες της φυλής, εάν ένα κορίτσι απέχει από τις χαρές του σεξ μέχρι να ενηλικιωθεί, οδηγείται στην τρέλα και αυτοκτονεί.
Για την ινδική εθνότητα των Μουριά, η ηδονή μέσα από τη σεξουαλική δραστηριότητα συνιστά το ζενίθ της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα γενετήσια όργανα των αντίθετων φύλων συμπαρίστανται σε ένα αέναο παιχνίδι, ενώ η ερωτική συνεύρεση είναι ρυθμός που χορεύουν μαζί. O οργασμός συνιστά ζωτικής σημασίας δικαίωμα για τις γυναίκες, που τις αποζημιώνει για την οδύνη του τοκετού.
Σε ιερή τελετουργία έχουν αναγάγει την τέχνη του στοματικού έρωτα οι άντρες των νησιών Πονπέι –που βρίσκονται στο νότιο Ειρηνικό–, καθώς είθισται να τοποθετούν ένα μικρό ζωντανό ψάρι στον κόλπο της ερωμένης τους, το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνουν να αφαιρέσουν απαλά με τα χείλη.
Oι γυναίκες των Αβοριγίνων στην Αυστραλία που δεν ικανοποιούνται από τις επιδόσεις ενός άντρα έχουν δικαίωμα μέσα σε διάστημα δώδεκα ωρών να αναζητήσουν τη σεξουαλική πλήρωση στο πλευρό ενός ή περισσότερων εραστών.
Στο νησί ΜανγκαΪα, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Κουκ στον Ειρηνικό Ωκεανό, ολόκληρη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση βρίσκεται στην υπηρεσία της γυναικείας ευχαρίστησης. Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αναλαμβάνουν να διδάξουν στα νεαρά αγόρια τα μυστικά του σεξ και της ερωτικής διέγερσης ήδη από την τρυφερή ηλικία των 13.

Φιλιά και αφροδισιακές τεχνικές τόσο για αυτή καθαυτήν τη συνουσία όσο και για τα προκαταρκτικά παιχνίδια, αλλά και τεχνικές καθυστέρησης του ανδρικού οργασμού είναι στη «διδακτέα ύλη» των μαθητευομένων. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν διαφορετικούς ερωτικούς παρτενέρ μέχρι να παντρευτούν, με αποτέλεσμα να μετράνε τρεις ή τέσσερις εραστές πριν κλείσουν τα 20.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More