2 Σεπ 2010

Οι αγρότες συνωθούνται για να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά





Οι αγρότες συνωθούνται για να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά

Σε 12.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις που θα υποβάλουν στη ΔΕΗ

«Φράκαραν» τα γραφεία της ΔΕΗ από τον πακτωλό των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά από αγρότες στη χθεσινή πρώτη ημέρα της διαδικασίας. Η ΔΕΗ προειδοποιεί τους υποψηφίους επενδυτές να κρατούν μικρό καλάθι και προσπαθεί να επαναφέρει στη σωστή τους βάση τις «μεγάλες προσδοκίες» ενώ ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά της ΔΕΗ θεωρώντας ότι η Επιχείρηση υπονομεύει τον κλάδο και ζητεί παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ.

Οι αγρότες που υποβάλλουν φάκελο καταβάλλουν παράβολο 500 ευρώ εφόσον πρόκειται για σταθμούς ισχύος 20- 100 ΚW και 300 ευρώ για σταθμούς ισχύος ως 20 ΚW. Μόνο οι αγροτικές αιτήσεις (που θα ξεπεράσουν τις 12.000 σε αριθμό σε όλη την Ελλάδα) θα αφορούν ισχύ 1.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Η εγγυημένη απόδοση των επενδύσεων σε βάθος 20ετίας, σε συνδυασμό και με την ανταπόκριση των τραπεζών για δάνεια που περιορίζουν την ίδια συμμετοχή σε ποσοστό 10-15% για τον ίδιο ακριβώς λόγο, φέρνει την αυξημένη ζήτηση για φωτοβολταϊκές επενδύσεις. Η εγγυημένη τιμή στα 450 ευρώ τη μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά διασφαλίζει για τους αγρότες μικροεπενδυτές απόδοση 15%.

Ωστόσo τα φωτοβολταϊκά παραμένουν 3-4 φορές ακριβότερα από τα αιολικά πάρκα με απροσδιόριστες συνέπειες στο ειδικό τέλος των ΑΠΕ.

Ηδη έχουν συσσωρευτεί από άλλους επενδυτές που δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα αιτήσεις που αντιστοιχούν σε φωτοβολταϊκά ισχύος περίπου 4.000

μεγαβάτ για άμεση υλοποίηση, ενώ όταν προστεθούν και τα 1.500 μεγαβάτ των αγροτών θα υπάρχει συνολικό ενδιαφέρον ισχύος 5.500 μεγαβάτ. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ που έχει στείλει η Τίνα Μπιρμπίλη στην κοινότητα κάνει λόγο μόλις για 2.200 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά ως το 2020 και είμαστε ακόμη στο 2010!

Κίνδυνο, τέλος, για το μέλλον της αγοράς βλέπει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών από την ανακοίνωση της ΔΕΗ που αναφέρει ότι «τα νέα αιτήματα θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλιών αιτημάτων κατόχων άδειας παραγωγής», που σημαίνει στην πράξη πως θα απαιτηθούν μήνες προτού η ΔΕΗ εξετάσει νέα αιτήματα για προσφορά όρων σύνδεσης.

πηγη: http://www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More