19 Σεπ 2010

«Σπάει» σε δύο κομμάτια η Fiat - Ανεξάρτητος ο κλάδος αυτοκινήτου



Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία του κορυφαίου ιταλικού βιομηχανικού ομίλου, της αυτοκρατορίας της Fiat, μετά την απόφαση των μετόχων της να «σπάσουν» τον όμιλο σε δύο εταιρείες.

Εφεξής ο κλάδος αυτοκινήτου ανεξαρτητοποιείται, με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Fiat στον ευρύτερο βιομηχανικό χώρο αλλά και στην ναυτιλία να τίθενται σε διαφορετικό καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας.

Στόχος του ισχυρού διδύμου της Fiat, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Σέρτζιο Μαρτσιόνε και του προέδρου της Τζον Ελκαν, εγγονού του Τζιάνι Ανιέλι, είναι να δημιουργηθεί ένας γιγαντιαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων που ουσιαστικά θα θέσει υπό την ομπρέλα του και την αμερικανική Chrysler, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η Fiat συμμετέχει σε ποσοστό 20% και διατηρεί το μάνατζμεντ. Εάν οι σχεδιασμοί των διοικούντων την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ευοδοθούν, ως το 2014 η παραγωγή της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια οχήματα.

Με το νέο σχήμα στην μεν Fiat Auto θα περιλαμβάνονται όλες οι εμπορικές επωνυμίες του ομίλου, δηλαδή οι «Fiat», «Lancia», «Alfa Romeo», «Maserati», «Ferrari», οι γραμμές παραγωγής κινητήρων και ανταλλακτικών καθώς και η εμπορική εκμετάλλευση τους.

Στην έτερη εταιρεία, τη «Fiat Industrial», θα ενσωματωθούν η «Iveco» (η εταιρεία δηλαδή που κατασκευάζει λεωφορεία και φορτηγά) και ο όμιλος «CNII», που παράγει γεωργικά μηχανήματα, υλικά κατασκευών, κινητήρες αεροσκαφών και πλοίων καθώς και τα ναυπηγεία που παράγουν μικρά ιδιωτικά σκάφη.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2011 αναμένεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο στο Μιλάνο αμφότερα τα «κομμάτια» του ιστορικού ομίλου, ενώ πρόεδρος όλων των επιχειρηματικών μονάδων αναλαμβάνει ο Σέρτζιο Μαρτσιόνε. Στο νέο σχήμα η οικογένεια Ανιέλι θα διατηρεί το 30,4% των μετοχών.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέρτζιο Μαρτσιόνε ανακοίνωσε και τα σχέδιά του για εισαγωγή νέων μετοχών της Chrysler στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μέσα στους πρώτους μήνες του 2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More