23 Σεπ 2010

Πίνουν “μπάφους” και παίζουν Pro-θυπουργοί

ΚαραμανλήςΡουσόπουλος και ΠαπανδρέουΡαγκούσης

...οι τεμπελχανάδες γόνοι και οι αγράμματοι πρωθυπουργεύοντες.




Στο ίδιο έργο θεατές. Μετά το δίδυμο Καραμανλή-Ρουσόπουλου βλέπουμε το δίδυμο Παπανδρέου - Ραγκούση. Μετά την αποτυχία του πρώτου διδύμου είναι θέμα χρόνου να δούμε και την αποτυχία του δεύτερου. Είναι προφανές πλέον ότι βαδίζουμε στο τελευταίο στάδιο του νεποτισμού. Στο στάδιο της πλήρους σήψης και αποσύνθεσής του. Για την ιατρική επιστήμη αποτελεί αιτία θανάτου για έναν οργανισμό ν' αρχίσει να τρέφεται με τα περιττώματά του. Αυτό κινδυνεύει να πάθει το πολιτικό μας σύστημα. Το σύστημα της μεταπολίτευσης. "Καταναλώνει" αυτά, τα οποία είχαν προκύψει ως άχρηστα "υποπροϊόντα", για να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του. Το κάθε είδους αγράμματο και άχρηστο κομματόσκυλο, το οποίο δημιουργούσε το σύστημα, προκειμένου να μην απειλείται η ηγεσία του, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιείται από το ίδιο το σύστημα σε κάποια ηγετική του θέση.


Γιατί συνέβη αυτή η αλλαγή; Γιατί χάθηκαν οι ηγέτες, οι οποίοι δημιουργούσαν τα κομματόσκυλα απλά και μόνο για να έχουν επαγγελματίες και ακίνδυνους οπαδούς. Γιατί στη θέση των ηγετών της μεταπολίτευσης μπήκαν οι φυσικοί τους απόγονοι, οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Τεμπελχανάδες γόνοι, οι οποίοι, λόγω καταγωγής, αναλαμβάνουν τις ανώτατες θέσεις ηγεσίας και στη συνέχεια "βαριούνται" να κυβερνήσουν. Άνθρωποι, οι οποίοι είχαν από τα γεννοφάσκια τους τη βεβαιότητα ότι θα "διακριθούν" στην πολιτική και την εξουσία και ως εκ τούτου ανέπτυξαν μια άρρωστη νοοτροπία …πέρα από τη δημοκρατική λογική. Νοοτροπία, που μοιάζει με αυτήν των αυτοκρατόρων της Ρώμης, οι οποίοι θεωρούσαν τα πάντα δεδομένα και ως εκ τούτου νόμιζαν ότι μπορούσαν να βάλουν ακόμα και τα "άλογά" τους στις θέσεις των Συγκλητικών.


Αυτό βλέπουμε σήμερα. Βλέπουμε αγράμματα και αστοιχείωτα "άλογα" να καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας, για να "λουφάρουν" οι "αυτοκρατορικοί" γόνοι. Η εμφάνισή τους στο πολιτικό προσκήνιο είναι απόλυτα δικαιολογημένη, εφόσον υπάρχει "αντικείμενο" πλέον για τους ίδιους. Η ανασφάλεια των γόνων τούς κάνει να ψάχνουν συνεργάτες στο "πάτο" της κοινωνίας, προκειμένου να μην έχουν τον φόβο της ανατροπής. Όταν είσαι στην κυριολεξία ανίκανος και ανάξιος να κάνεις το παραμικρό, όπως είναι οι γόνοι και ταυτόχρονα φοβάσαι να παραχωρήσεις την εξουσία σε άξιους και ικανούς ανθρώπους, είναι βέβαιον ότι θα ψάχνεις στον "πάτο" της κοινωνίας για στενούς συνεργάτες.


Μακροσκοπικά να δει κάποιος τους γόνους, θα καταλάβει αμέσως το ποιόν τους. Ο Κωστάκης είναι ο ορισμός του τεμπελχανά. Ένας τύπος …"ρίχνε κάρβουνα και ψήνε μάστορα όσο εγώ θα είμαι ξάπλα και θα παίζω Play Station". Ο Γιωργάκης είναι ο ορισμός του μαμάκια. Ένας τύπος …"καλοκαιρινές διακοπές ...για πάντα, εφόσον η μαμά αποφασίζει για μένα καλύτερα από εμένα". Η Ντόρα είναι ο ορισμός της συμφεροντολόγου. Ένας τύπος …"μαλλί, νύχια και χαλάουα …και βέβαια να μην ζημιωθούμε πληρώνοντάς τα". Όλοι αυτοί έχουν ένα επιπλέον κοινό σημείο, που τους ενώνει μεταξύ τους. Εκτός από εκλεκτοί γόνοι των κορυφαίων αστικών οικογενειών της χώρας έχουν και τις "κορυφαίες" αστικές σπουδές. Κοινής φύσεως σπουδές, είτε σε επίπεδο μάστερ είτε σε επίπεδο μεταπτυχιακού. Πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία, επικοινωνία ή διεθνείς σχέσεις.


Αυτές οι σπουδές - πριν τη λαίλαπα της Νέας Τάξης και των "ευνουχιστηρίων" τύπου Χάρβαρντ - ήταν για να δίνουν τυπικά προσόντα σε "γαμπρούς" και "νύφες" της "καλής" κοινωνίας. Δεν έλεγες, για παράδειγμα, ότι ο "γαμπρός" ήταν ένα άχρηστο ντουβάρι, που ζει ως εισοδηματίας και δεν υπήρχε περίπτωση να "συναντηθεί" με κάποια επιστήμη. Έλεγες ότι "σπούδαζε" κοινωνιολογία, οικονομικά, διεθνείς σχέσεις, κυβερνητική, πολιτικές επιστήμες κλπ.. Δεν έλεγες για παράδειγμα ότι η "νύφη" ήταν επίσης ένα ντουβάρι, που ήθελε να το ρίξει και λίγο "έξω", μέχρι να παντρευτεί με συνοικέσιο. Έλεγες ότι σπούδαζε ψυχολογία, επικοινωνία ή δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Σε αυτού του τύπου τις "ανέφελες" σπουδές περιορίζονταν όλοι αυτοί. Τα υπόλοιπα ούτε καν τα πλησίαζαν. Τα άφηναν για τους φτωχούς. Το να γίνουν γιατροί, μηχανικοί, φυσικοί και βιολόγοι ήταν "ανώφελη" θυσία γι' αυτούς. Οι φτωχοί, οι οποίοι είχαν όρεξη για θυσίες, ήταν αυτοί, που γίνονταν τέτοιοι.......

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More