20 Οκτ 2010

Δεκαεπτά προγράμματα κατά της ανεργίας


Ενα πακέτο συνολικά 17 προγραμμάτων για 667.000 άτομα υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το βάρος για την ενίσχυση της απασχόλησης πέφτει στον ΟΑΕΔ, ενώ η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα με στόχο τη διατήρηση διπλάσιων θέσεων εργασίας (συγκεκριμένα 400.000).

Τα κονδύλια για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα καλυφθούν από τις οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.

Αυτό σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ δεν θα χρειαστεί άμεσα ρευστό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ίδρυμα να στραφεί στον δανεισμό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την εξειδίκευση των προγραμμάτων έκαναν χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

«Τα προγράμματα αποτελούν ένα σοβαρό ανάχωμα στην ανεργία και στις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», τόνισε η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάσχεσή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών «παρέχουμε στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, ρευστότητα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στους εργοδότες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως «αυτό που κάνει πράξη το υπουργείο είναι να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η επιδότηση μιας θέσης εργασίας είναι φθηνότερη για το κράτος από μια θέση ανεργίας».

Στα προγράμματα αναφέρθηκε ο Ηλίας Κικίλιας σημειώνοντας πως «πλέον ο σχεδιασμός γίνεται με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, μέσω ομάδων εργασίας που δημιουργούνται για τον σκοπό αυτό».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
__________________

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More