30 Οκτ 2010

Προβλήματα ανδρικής στειρότητας λόγω... πλαστικών υλικών

Ένα χημικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά προϊόντα, όπως τα δοχεία τροφίμων συνδέθηκε με την ανδρική στειρότητα.
Το Bisphenol-A χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση των πλαστικών προϊόντων και μιμείται τη γυναικεία σεξουαλική ορμόνη του οιστρογόνου. Μπορεί να...
απαντηθεί σε μπιμπερό για μωρά, θήκες CD, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, περιτυλίγματα τροφίμων και δοχεία αναψυκτικών.

Επειδή ακριβώς το συγκεκριμένο χημικό συστατικό μιμείται τη συμπεριφορά των οιστρογόνων, οι επιστήμονες υποψιάζονταν με φόβο την πιθανότητα αυτό να παρενέβαινε στον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες θα επεξεργάζονταν από τον οργανισμό.


Τώρα Αμερικανοί ερευνητές συνέδεσαν, το λεγόμενο και BPA, χημικό με χαμηλή ποιότητα σπέρματος σε ανθρώπους για πρώτη φορά.


Ανέφεραν σε επιστημονικό περιοδικό ότι Κινέζοι εργάτες εργοστασίων, εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα του εν λόγω υλικού, είχαν χαμηλά επίπεδα σπερματοζωαρίων.


Ο καθηγητής De-Kun Li, από ερευνητικό κέντρο στο Oakland της Καλιφόρνια, δήλωσε πως τα ανησυχητικά ευρήματα συνδέονται με έρευνες σε ζώα, στις οποίες το συγκεκριμένο χημικό είχε επιπτώσεις στην αναπαραγωγή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνέχεια της έρευνας σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που προκαλούνται σε άνδρες.


Ωστόσο η Andrea Gore, καθηγήτρια τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, και που δεν είχε καμία ανάμιξη στην έρευνα, σημείωσε πως πρόκειται για μια σημαντική, αλλά προκαταρτική έρευνα. Συγκεκριμένα, είπε πως τα αποτελέσματα απλώς υποδηλώνουν την πιθανότητα το BPA να είναι ένα από τα συστατικά που προκαλούν αλλαγές στο σπέρμα.


Η έρευνα περιελάμβανε 130 υπαλλήλους εργοστασίων που εργάζονταν απευθείας με υλικά που περιείχαν το χημικό και 88 υπαλλήλους που δεν έρχονταν σε άμεση επαφή με αυτό, όποτε η έκθεσή τους ήταν όμοια με αυτή των υπόλοιπων ανδρών.


Ο αξιοπρόσεκτα χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων εντοπίστηκε σε όσους άνδρες ήταν δυνατό να ανιχνευθεί το BPA στα ούρα τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More