6 Οκτ 2010

Νόμπελ Φυσικής για το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο



Στον ολλανδό Αντρέ Γκέιμ και τον ρωσοβρετανό Κονσταντίν Νοβοσέλοφ απονεμήθηκε φέτος από κοινού, το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010 για "τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο".


Οι δύο φυσικοί είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν τη "φανταστική είδηση" και υπογράμμισε ότι οι εργασίες των δύο επιστημόνων έχουν "τεράστια πρακτικά πλεονεκτήματα".


Το γραφένιο, το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο δημιουργήθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όταν ένα φύλλο άνθρακα «εμφυτεύτηκε» μέσα σε μια ταινία που έχει πάχος ίδιο με αυτό ενός ατόμου. Η ταινία αυτή είναι τόσο λεπτή που θα πρέπει να τοποθετηθούν 200.000 τέτοιες ταινίες τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη ώστε το τελικό σύνολο να έχει πάχος ανάλογο με αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας.


Το υλικό αναμένεται να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως το 2020 και μάλιστα πηγαίνει πέρα και από τα όρια της νανοτεχνολογίας.


"Είμαι συγκλονισμένος", δήλωσε ο 36χρονος Νοβοσέλοφ στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, το οποίο μετέδωσε ότι αυτό του αποκάλυψε ότι κέρδισε το βραβείο.


"Είναι τρελό", προσέθεσε ο Νοβοσέλοφ, σχολιάζοντας ότι δεν περίμενε να κερδίσει το βραβείο παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών που τον τοποθετούσαν μαζί με τον Γκέιμ μεταξύ των φαβορί.


Την έκπληξή του εξέφρασε και ο 51χρονος Αντρέ Γκέιμ.


"Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες νικητών των βραβείων Νόμπελ: αυτοί που μετά σταματούν να κάνουν ο,τιδήποτε ως το τέλος της ζωής τους και αυτό είναι μια πολύ κακή υπηρεσία στην κοινωνία", προσέθεσε. "Και υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν αυτό που θα σκεφτούν κι άλλοι άνθρωποι, ότι κέρδισαν το Νόμπελ κατά τύχη και οι οποίοι αρχίζουν να εργάζονται ακόμη πιο σκληρά από προηγουμένως", σχολίασε, εξηγώντας ότι θέλει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γραφένιο θα έχει συμμετοχή σε πλήθος εφαρμογών. "Πρόκειται για έναν νέο, εντελώς καινούργιο τύπο τεχνολογίας. Ακόμη και ο όρος νανοτεχνολογία δεν είναι σωστός για να περιγράφουμε αυτές τις μεμβράνες. Η επόμενη και πιθανώς μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη χαμηλού κόστους παραγωγή αυτών των μεμβρανών και σε μορφές τέτοιες που να μπορούν να έχουν άμεση χρήση και μάλιστα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας", αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο καθηγητής Andre Geim.

ΠΗΓΗ:Πρωτο Θεμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More