2 Οκτ 2010

Φως στην ανδρική υπογονιμότητα

Φως στην ανδρική υπογονιμότητα
Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της πάθησης που πλήττει ολοένα και περισσότερους εκπροσώπους του «ισχυρού φύλου» «E» 1/10

Το γονίδιο της ανδρικής υπογονιμότητας ανακάλυψε η επιστημονική κοινότητα ανοίγοντας τον δρόμο για τη θεραπεία της πάθησης που πλήττει όλο και περισσότερους εκπροσώπους του «ισχυρού φύλου».


Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10%-20% των ζευγαριών. Σε ποσοστό 50% οφείλεται στους άνδρες (φωτογραφία αρχείου)

Οπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εντόπισαν για πρώτη φορά ένα ελαττωματικό γονίδιο που ευθύνεται για την ανδρική γονιμότητα. Πρόκειται για το γονίδιο «NR5A1» στο οποίο ανιχνεύτηκαν μεταλλάξεις σε υπογόνιμους άνδρες, επισημαίνουν οι ερευνητές στην αμερικανική «Επιθεώρηση για την Ανθρώπινη Γενετική».
Το γονίδιο αυτό είναι γνωστό στους ιατρικούς κύκλους ότι σχετίζεται με τη σεξουαλική ανάπτυξη των γυναικών και των ανδρών. Κατά συνέπεια, τα όποια ελαττώματα του NR5A1 συνδέονται με την ανάπτυξη των όρχεων ή των ωαρίων. Η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό φρενάρουν την ικανότητα των ανδρών να παράξουν σπέρμα. Οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο το σπέρμα 315 υγιών αντρών που, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.
« Το 4% των ανδρών αυτών ήταν φορείς του ελαττωματικού γονιδίου», υπογραμμίζουν στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση οι συντάκτες της έρευνας.
Τονίζουν ακόμα πως, η έρευνά τους ανοίγει τον δρόμο για την ανακάλυψη και άλλων γονιδίων που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. «Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής σπέρματος, είναι πολύ πιθανόν ότι πολλά ελαττωματικά γονίδια σχετίζονται με την υπογονιμότητα», προσθέτουν οι ερευνητές.
Η παραγωγή σπέρματος ελέγχεται από μια ποικιλία γονιδίων, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο χρωμόσωμα Ψ. Η δομή του Ψ χρωμοσώματος δεν είναι τόσο σταθερή όσο άλλων χρωμοσωμάτων επειδή δεν έχει το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τις επισκευές των λαθών που γίνονται κατά τη διαδικασία του διπλασιασμού του γενετικού υλικού. Αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον, οι άντρες μπορεί να έχουν όλο και αυξανόμενα προβλήματα αναπαραγωγής.
Ενας υγιής άνδρας ελευθερώνει με κάθε του εκσπερμάτιση 120-600 εκ. σπερματοζωάρια και παράγει κατά τη διάρκεια της ζωής του περίπου 400 δισ. σπερματοζωάρια. Η πιο κοινή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας είναι ακριβώς η αδυναμία πολλών ανδρών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό υγιούς σπέρματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογονιμότητα αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 10-20% των ζευγαριών. Σε ποσοστό 50% οφείλεται στους άνδρες.
Οι ποιοτικές αλλά και οι ποσοτικές «ατυπίες» της παραγωγής του σπέρματος χαρακτηρίζουν το 40% των ανδρών που παρουσιάζει υπογονιμότητα. Σε ποσοστό 60-70% των περιπτώσεων, η αιτία της μειωμένης σπερματικής λειτουργίας των όρχεων είναι άγνωστη. Εξωτερικοί παράγοντες όπως χημικά, στρες, θερμότητα, ψύχος, μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Μίνα Αγγελίνη
mina@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...pubid=34016948

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More