15 Οκτ 2010

Τασάκια στα εστιατόρια από τη Δευτέρα

Τασάκια στα εστιατόρια από τη Δευτέρα

Πτώση τζίρου άνω του 50% επιφέρει στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης ο αντικαπνιστικός νόμος




Σε λευκή
απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ταβερνών της χώρας, τοποθετώντας τασάκια στα καταστήματά τους, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον αντικαπνιστικό νόμο.

Συγκεκριμένα, μετά από κοινού απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, οι εστιάτορες διαμαρτύρονται σθεναρά στην καθολική απαγόρευση καπνίσματος, τη στιγμή που έχουν βαλτώσει όλες οι συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας. «Εφαρμόζουμε κανονικά το νόμο, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα τοποθετήσουμε τασάκια πάνω στα τραπέζια», υπογραμμίζει στη
Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορών Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από τον υπουργό να έρθουμε σε διαβούλευση και συνεννόηση για το νόμο και δεν δέχεται καμία συζήτηση», αναφέρει.


Αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκόφα, να δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία, μέσω ειδικής σήμανσης, να ορίζει το κατάστημά του σε καπνιστών ή μη καπνιστών.


«Γονατίζουν» οι καταστηματάρχες


Πτώση του
τζίρου πάνω από 50% έχει επιφέρει στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, που εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, τονίζει ο κ. Γκόφας, επισημαίνοντας πως οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν έντονο μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.

Εξάλλου, σε προ ημερών ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι ακόμη και πριν την ψήφιση του νόμου, είχε εκφράσει στην κυβέρνηση τις ενστάσεις της, πλην των άλλων και για την επιλογή του χρόνου εφαρμογής, δεδομένου ότι ο κλάδος παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών που αγγίζει το 40% και σε ορισμένους νομούς ακόμη μεγαλύτερη.


«Εάν σε αυτό προστεθεί και η αναμενόμενη μείωση λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος, δεν κινδυνεύει απλά, αλλά είναι βέβαιο ότι χιλιάδες επιχειρήσεων του κλάδου θα βάλουν λουκέτο» αναφέρει η Ομοσπονδία.


Ακόμη, εκτιμά ότι οδηγούνται σε κλείσιμο αρκετές επιχειρήσεις, «με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο κύκλος εργασιών μόνο των χώρων εστίασης ανέρχεται στο ποσόν των 5,6 δισ ευρώ για το 2009, μειωμένος έναντι του 2008 κατά 800 εκατ. ευρώ) και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

http://www.voria.gr/details.php?id=30036

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More