24 Οκτ 2010

Πόλωση στην τελική ευθεία

Posted Image Σε κεντρική πολιτική μάχη για το μέλλον της χώρας μετατρέπεται η εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση. Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός με μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων επιχειρεί να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση για τις κεντρικές επιλογές της στην οικονομία και τις διαρθρωτικές αλλαγές, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση -την οποία κατηγορεί για «λιποταξία»- και θέτοντας το δίλημμα «χρεοκοπία ή ριζικές αλλαγές».

Ο Γ. Παπανδρέου, που τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει να δώσει διακαναλική συνέντευξη για την οικονομία, με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής επισημαίνει ότι οι πολίτες στις προσεχείς εκλογές «καλούνται να δώσουν ένα καθαρό στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα». Το ίδιο δίλημμα έθεσε και το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεμήνυσε ότι «είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας» και να επιλέξουν ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.


Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού που κατέστησαν εφικτή την αποφυγή της χρεοκοπίας και στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ακόμη κι αν το ζητήσει η τρόικα. Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση του υλοποιεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι την «ανάπτυξη της αρπαχτής». Και καταλήγει: «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της μικροκομματικής μιζέριας ή το δρόμο των γενναίων αλλαγών; Οι πολίτες καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις αλλαγές αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά.»


Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνει λόγο για «εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα» και ζητάει από τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για αλλαγή πορείας στην οικονομία. Σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι δυσμενές για την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα επισημαίνει ότι πρόκειται για «ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει, όμως, όπως δεν θα πιάσει το άλλο ανόητο ψευτοδίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία. Γιατί η πολιτική του δεν έχει σωτηρία. Οδηγεί στη χρεοκοπία».


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κ. Σαμαράς και στην ομιλία του το Σάββατο στην Καρδίτσα, ζητώντας από τον «απλό κόσμο που αγωνιά για το αύριο, να δώσει μια διπλή απάντηση στην κυβέρνηση. Απάντηση αυτοδιοικητική για τον «Καλλικράτη», ο οποίος «στην ουσία, δεν υπάρχει, είναι άφαντος». Και «μήνυμα για τη σημερινή πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More