1 Νοε 2010

Τα σενάρια που εξετάζει το ΔΝΤ για την παράταση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει -τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην αγορά- τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών (Φωτογραφία: Associated Press Copyright 2010
The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.

Αθήνα
Tην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από 3 σε 8 χρόνια, με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4 έως 0,7%, φέρεται να προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84.

Παράλληλα, το ΔΝΤ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει έντονη πολιτική κόντρα στην Αθήνα, έπειτα και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ.Πάγκαλου, στο «Βήμα της Κυριακής».


«[...] η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι προκύπτει «μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ» και προσθέτει ότι άθελά του ο κ. Πάγκαλος «αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου».


Επίσης, το ΔΝΤ φέρεται να ζητεί τη δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων που χρονίζουν.


Σημειώνεται ότι στις 15 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για τον καθιερωμένο έλεγχο ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, στις αρχές Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο θα ανακοινώσει η Eurostat τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 (εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ).


Πάντως, ανησυχία έχουν προκαλέσει -τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην αγορά- τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών.


Η εκλογολογία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διεύρυνση του spread στα ομόλογα. Σήμερα, Δευτέρα, ανήλθε μέχρι τις 850 μονάδες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στις 815.


Ανοδικά κινείται και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), στις 818, υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο 31,5 μονάδων.


Οι πιέσεις που επεκτείνονται σε όλα τα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης οφείλονται και σε δημοσίευμα ιρλανδικής εφημερίδας, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το οποίο η Ιρλανδία ενδέχεται να προσφύγει στο ΔΝΤ.


Ν.Ρουμπινί: Θέμα χρόνου η πτώχευση


Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital», σημειώνει ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».


Όπως αναφέρει, «ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», το βάρος του χρέους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ.


Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, εκτιμά.


«Γι' αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνοτο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί.


Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων, στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».


Daily Telegraph: Διάσωση για τους επενδυτές


Την ανάγκη «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της, την Κυριακή, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.


Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι μια ελεγχόμενη πτώχευση με τον τρόπο που γίνεται συνήθως από το ΔΝΤ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.


«Δεν έχει νόημα να βάλουμε την Ελλάδα πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο χρέους, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή της "διάσωσης" στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας», υπογραμμίζεται.

«Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα funds να μεταφέρουν περίπου 150 δισ. ευρώ υποχρεώσεων στις κυβερνήσεις της ΕΕ, ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τον πλήρη πόνο της λιτότητας με ψευδείς δικαιολογίες, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της ελάφρυνσης του χρέους. Είναι στην πραγματικότητα μια διάσωση για τους επενδυτές» υποστηρίζεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More