25 Νοε 2010

9.000 sos από γυναίκες-θύματα βίας

Στο 60% των περιπτώσεων εμπλέκονται και τα παιδιά, ενώ ένα στα δύο περιστατικά παρατηρείται στην Αθήνα
Περισσότερα από 9.000 περιστατικά βίας κατά γυναικών έχει καταγράψει και χειριστεί στα 7 χρόνια τής μέχρι σήμερα λειτουργίας της η Γραμμή SOS «Δίπλα Σου», την οποία λειτουργεί από το 2003 το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Στο 60% των περιπτώσεων, μάλιστα, εμπλέκονται και τα παιδιά του ζευγαριού, τα οποία υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τη βία.

Το 90% των θυμάτων είναι Ελληνίδες και το 10% αλλοδαπές. Κάτω η αφίσα του σεμιναρίου
Το 50% των καταγγελιών αφορούν στην Αθήνα, το 20% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 30% στις άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στο 90% των περιπτώσεων τα θύματα ήταν Ελληνίδες και στο 10% αλλοδαπές. Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, και διαπερνά οριζόντια όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα, επισημαίνουν τις εθελόντριες του Δικτύου, οι οποίες υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης, εν όψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Η βία είναι διαταξική και αφορά από απόφοιτους δημοτικού μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά ιδιαίτερα στα φτωχά στρώματα μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου, γιατί τα θύματα αυτά δεν έχουν πού να προσφύγουν», τονίζει στο «Εθνος» η πρόεδρος του Δικτύου, εκπαιδευτικός και εθελόντρια της Γραμμής SOS, Νίκη Ρουμπάνη, η οποία θα συντονίσει εκδήλωση/διαδραστικό σεμινάριο για τη βία κατά των γυναικών «Ενα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία», που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστεί στους άνδρες το λευκό κορδελάκι της γνωστής στις αγγλοσαξονικές χώρες καμπάνιας με σλόγκαν «Be A Man», ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και συμμετοχής του «ισχυρού» φύλου στη συλλογική δράση ενάντια στην έμφυλη βία.
«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και σοβαρή αιτία θανάτου ή αναπηρίας για γυναίκες 16-44 ετών», αναφέρει η κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Δ. Κογκίδου, η οποία χαρακτηρίζει ως αποσπασματικές και ανεπαρκείς τις στρατηγικές πρόληψης του φαινομένου στην Ελλάδα.
ΕΛ.ΑΣ.
Δεν «χτυπά» το πρόβλημα

Η 7χρονη εμπειρία της τηλεφωνικής γραμμής «Δίπλα Σου» (800 11 88881) αποκαλύπτει το σοβαρό έλλειμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στην Ελληνική Αστυνομία για τον ορθό χειρισμό ανάλογων περιπτώσεων. Σύμφωνα με τις εθελόντριες, σε μεγάλο ποσοστό οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να καταθέσουν μήνυση, απειλώντας τους πως διατρέχουν τον κίνδυνο σύλληψης, σε περίπτωση που κάνει το ίδιο και ο δράστης. Αποτέλεσμα είναι τα θύματα να υποχωρούν, οι δράστες να μην τιμωρούνται, και συχνά η κατάληξη να είναι τραγική. Τρεις γυναίκες που είχαν τηλεφωνήσει πρόσφατα στη Γραμμή δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή...
Βασίλης Ιγνατιάδης
Το 15% των μαθητών έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα
Στις αίθουσες δημοτικών και γυμνασίων εισβάλλει η βία

Θύματα βίας στο σχολείο πέφτουν το 15% των μαθητών, αλλά φοβούνται να το αναφέρουν ακόμη και στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να ζουν κάτω από καθεστώς φόβου ακόμη και κατάθλιψης. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα φαινόμενα βίας αναπτύσσονται περισσότερο στα δημοτικά και τα γυμνάσια και λιγότερο στα λύκεια, με θύματα μικρούς μαθητές, οι οποίοι δέχονται από απειλές μέχρι ξυλοδαρμό από συμμαθητές τους.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές, διότι μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, κατάθλιψη με ή χωρίς ιδέες αυτοκτονίας, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου κ.ά. Συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν σχολική άρνηση και μαθησιακές δυσκολίες, που μπορεί να καταλήξουν σε σχολική αποτυχία.
Οπως τονίζει ο κ. Ι. Τσιάντης , καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου «δυστυχώς στη χώρα μας τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.
Γενικά, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς». Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι: το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Οι μαθητές που ασκούν βία (οι θύτες) υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
Για το θέμα αυτό η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «Μίλα, μη φοβάσαι - Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, στο ΤΙΤΑΝΙΑ από τις 9.00 έως τις 19.00.
1
10%-15% μαθητών είναι θύματα βίας στο σχολείο
2
Οι θύτες ξεπερνούν το 5% συνόλου των μαθητών
3
Τα αγόρια εμπλέκονται συχνότερα σε περιστατικά σωματικής βίας
4
Τα κορίτσια εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας
5
Οι μισοί μαθητές-θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός
6
Τα περιστατικά εκδηλώνονται κυρίως σε δημοτικά και σε γυμνάσια
www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More