20 Νοε 2010

Ενιαίο μισθολόγιο «εδώ και τώρα»

Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο «εδώ και τώρα» ζητεί η τρόικα και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, με το σκεπτικό ότι ο εξορθολογισμός των επιδομάτων θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα πρέπει να λάβουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αφενός το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου μισθολογίου και αφετέρου έκθεση στην οποία θα καθορίζεται το πλάνο για την ανακατανομή του προσωπικού του Δημοσίου μέχρι το 2013.

Από την πλευρά της κυβέρνησης προβάλλεται το επιχείρημα πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι το ενιαίο μισθολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2011. Σε πρώτη φάση θα αφορά τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους και σε δεύτερη φάση θα περάσει και στους εν ενεργεία.

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ψαλίδισμα ή και κατάργηση επιδομάτων.

Αλλωστε ο «κανόνας» του μνημονίου είναι ξεκάθαρος. «Θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα μετάβασης στο νέο σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα «φωτογραφίζει» τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία νομοθετήθηκαν κατά το παρελθόν με την αιτιολογία της παροχής κινήτρων για μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αλλά πλέον καταβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου ή σε όλους τους υπαλλήλους ενός συγκεκριμένου κλάδου.

Επίσης, στους ελεγκτές της τρόικας έχουν προκαλέσει εντύπωση οι «υψηλά» αμειβόμενοι εργαζόμενοι του Δημοσίου.

Δηλαδή οι υπάλληλοι των... προνομιούχων υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωτεχνικοί), Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Υποδομών και Εξωτερικών.

Γι’ αυτό και έχουν ζητήσει να «εξορθολογιστούν», προκειμένου να προσεγγίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι αποδοχές στα υπόλοιπα υπουργεία.


Συνάρτηση
Το εύρος της παρέμβασης της κυβέρνησης στο μισθολόγιο θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από την απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί για το 2011.

Αν δηλαδή ο προϋπολογισμός εκτελείται κατά γράμμα και το έλλειμμα μειώνεται βάσει των στόχων του μνημονίου, οι περικοπές δεν θα είναι δραστικές.

Αν όμως ο προϋπολογισμός πέσει έξω, η κυβέρνηση δεν θα έχει επιχειρήματα να αντιτάξει στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για γερό «ψαλίδισμα» ή και κατάργηση επιδομάτων.

Εξάλλου στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, πέρα από το σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο είναι και η εκπόνηση έκθεσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Η τρόικα συστήνει την επάνδρωση με ειδικευμένο προσωπικό των τομέων που κρίνονται «αναγκαίοι» για την υλοποίηση του μνημονίου, όπως η φορολογική διοίκηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Επιθεώρηση Εργασίας, οι ρυθμιστικές Αρχές και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η έκθεση θα παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα μέχρι το 2013, δίνοντας έμφαση στη στελέχωση των παραπάνω φορέων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More