5 Νοε 2010

Το βραδυ της κυριακης...για προωρες εκλογες

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων
Αθήνα
Κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, ως προς τις προθέσεις του για τις πρόωρες κάλπες, δεν άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την κλειστή σύσκεψη με κορυφαία στελέχη, που είχε την Πέμπτη στο γραφείο του στη Βουλή. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές: Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής θα κριθεί το εάν θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές πιθανότατα στις 12 Δεκεµβρίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική η σύσκεψη, όπως και το περιεχόµενό της, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκειά της κατέστη σαφές πως η χώρα είναι ένα βήµα πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Με τη συναίνεση και τη σύµφωνη γνώµη των περισσοτέρων που παραβρέθηκαν σε αυτήν (μετείχαν μεταξύ των άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Δρούτσας, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων, και όχι μια μετωπική αντιπολίτευση η οποία σε κάθε ευκαιρία θα υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται.


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προκηρύξει εκλογές τόσο σύντοµα, όµως δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερµηνείες στους συνεργάτες του. «Αν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής καταγράφει μια οπισθοχώρηση των δυνάµεων της προόδου, προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τον λαό να κρίνει πλέον εκείνος αν επιθυµεί τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουµε για τη διάσωση της χώρας ή την επιστροφή στην καταστροφική περίοδο των προηγούµενων χρόνων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πιθανότητα εκλογών.


Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη, και ζητήθηκε η άποψή του για το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, δήλωσε στα «Νέα» ότι κατά την εκτίµησή του «είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να µην πραγµατοποιηθούν». Κατά το ίδιο στέλεχος, ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να αφήσει καµιά εκκρεµότητα», ούτε -όπως είπε- «να σέρνεται το θέµα για εβδοµάδες».


Αναπάντητο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα πότε ο Γ.Παπανδρέου θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του το βράδυ της Κυριακής, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσµα.


Υπάρχει, όμως, και το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις 17 Νοεμβρίου. Το σενάριο αυτό βασίζεται στο ότι η διάλυση της Βουλής επιφέρει αυτόματα την παραγραφή των διερευνώμενων από τις Εξεταστικές Επιτροπές υποθέσεων. Υπενθυµίζεται ότι η ψηφοφορία για την παραποµπή των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει προσδιοριστεί για τις 16 Νοεµβρίου.


«Όχι» σε διπλές κάλπες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε σε όλα τα διαδικαστικά θέματα που τέθηκαν αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.


Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πετσάλνικο να απέρριψε κατηγορηµατικά την πιθανότητα διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου, µε ταυτόχρονη αναβολή του β' γύρου των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες να γίνουν στις 14 Νοεµβρίου. «Πρόκειται για ακραία διαχείριση των θεσµών» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής που λέγεται ότι επικαλέστηκε προς τούτο γνωµατεύσεις συνταγµατολόγων οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα. Κατά τις γνωµατεύσεις αυτές, η αναβολή του β' γύρου θα πρέπει να γίνει µε νόµο της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να υλοποιηθεί εάν η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής.


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να προωθήσει επείγοντα προς ψήφιση νοµοσχέδια, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκε από τα «Νέα» δήλωσε ότι «πρόκειται για µυθεύµατα, καµιά τέτοια πρωτοβουλία δεν ανέλαβα». Ωστόσο καλά πληροφορηµένες πηγές έλεγαν στα «Νέα» ότι ο κ. Πετσάλνικος έφτασε την νύχτα της Τετάρτης στο γραφείο του στη Βουλή όπου µαζί µε τους συνεργάτες του µελετούσε τις νοµοθετικές εκκρεµότητες της κυβέρνησης ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More