15 Νοε 2010

Εντονος προβληματισμός για το ποσοστό της αποχής

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ βαρύτητας ισοδύναμης με την αποχή-ρεκόρ επεφύλασσε ο δεύτερος γύρος των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, από τα Γιάννενα όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, επιχείρησε χθες το πρωί να προσελκύσει τον λαό στις κάλπες δηλώνοντας ότι «η δημοκρατία στην Ελλάδα κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες και με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή», ότι «δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στον καναπέ και να μιλά για αγώνες και πρόοδο της χώρας», τονίζοντας ότι «μέμφομαι αυτούς που πιστεύουν ότι η οργή τους μπορεί να εκφραστεί από τον καναπέ, μένοντας στο σπίτι τους», η αποχή προσέγγισε το 50% στις δημοτικές και το 54% στις εκλογές για ανάδειξη περιφερειαρχών (και το 67% στην Αθήνα), σύμφωνα με στοιχεία του yπουργείου Εσωτερικών αργά χθες βράδυ.



Με περισσότερους από έναν στους δύο πολίτες να επιλέγουν να μην προσέλθουν στις κάλπες και με τα άκυρα και λευκά να κυμαίνονται στο 10%, το 36%-40% του εκλογικού σώματος έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα:


• Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε συνολικά 8 από τις 13 περιφέρειες (περιλαμβανομένων των δύο που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο).


• Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς άλλαξαν χέρια. Ο δήμος της πρωτεύουσας πέρασε από τη Ν.Δ. και τον Ν. Κακλαμάνη στον υποστηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά Γ. Καμίνη. Ο Γ. Μπουτάρης (επίσης ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά) κέρδισε τον Δήμο Θεσσαλονίκης με διαφορά μεγαλύτερη των τριών μονάδων από τον υποψήφιο της Ν.Δ. K. Γκιουλέκα. Ο Δήμος Πειραιά πέρασε από το ΠΑΣΟΚ στον υποψήφιο της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκο.


• Η Ν.Δ. εκτός του Δήμου της Αθήνας που αποτελούσε «κάστρο» της kεντροδεξιάς σταθερά από τη δεκαετία του 'Α80, απώλεσε παράλληλα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (στην οποία διατηρεί παραδοσιακά πλειοψηφικό προβάδισμα στις εθνικές εκλογές) καθώς ο υποψήφιός της, πρώην πρόεδρος της ΕΝΑΕ και πρώην νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος έχασε τη μάχη από τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. τέως υφυπουργό Πολιτισμού και πρώην βουλευτή Π. Τατούλη, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης απώλεσε τον Δήμο Βόλου (η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή έχασε από τον κ. Π. Σκοτινιώτη).


• Στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός επικράτησε άνετα του κ. Β. Κικίλια σε μία αναμέτρηση που αν και αναμενόμενη (τόσο από το προβάδισμα του κ. Σγουρού στον πρώτο γύρο, όσο και από την παραδοσιακή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην Αττική) θεωρήθηκε κρίσιμη από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα (χαρακτηρίστηκε «προσωπικό» του στοίχημα) στην υποστήριξη του νέου υποψηφίου.


Οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν πάντως ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο της συνέχισης της πορείας της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια τριετία». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, ωστόσο στην εθνική προσπάθεια «δεν περισσεύει κανείς», ενώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.


«Ο δεύτερος γύρος επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. «Η Ν.Δ. βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», τόνισε και εξήγησε ότι το κόμμα του «τόλμησε να σπάσει κατεστημένα και να προτείνει νέα πρόσωπα», κέρδισε 33 νομούς έναντι 6 που θα κέρδιζε με τα ποσοστά του 2009, πέντε περιφέρειες. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε από τις 10,5 μονάδες των περυσινών εκλογών σε διαφορά κάτω από δύο.


Τη συγκρότηση ενός μετώπου, από τα κάτω προς τα επάνω, με στόχο να ματαιωθούν τουλάχιστον κάποια από τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση και τα οποία "δεν χωράει ανθρώπου νους", ζήτησε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δήλωσή της.


Η γραμματέας του ΚΚΕ, αν και δήλωσε προβληματισμένη από το μεγάλο ποσοστό της αποχής, τόνισε ότι κατά τον β'Α γύρο των εκλογών εκφράστηκαν η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των πολιτών προς τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση για την επιδείνωση της θέσης τους και την απώλεια κατακτήσεων, λόγω μνημονίου, αλλά και με πρόσχημα το μνημόνιο. Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι η κρίση θα βαθύνει το αμέσως επόμενο διάστημα.


"Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι ανηφορική", τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι "το μνημόνιο θα φέρει νέα μέτρα".


Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι τα κομματικά διλήμματα δεν πέρασαν, ούτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται να μιλάει για επιδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς για ολική επαναφορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More