11 Ιαν 2011

Ωράριο, Κυριακές στο τραπέζι

Αλλαγές στο ωράριο των καταστηµάτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, άνοιγµά τους περισσότερες από µία Κυριακές τον χρόνο και νέο καθεστώς προσφορών και εκπτώσεων θα θέσει προς συζήτηση στους κοινωνικούς εταίρους και στην κυβέρνηση η Εθνική Συνοµοσπονδία Ελληνικού Εµπορίου.
Συνεχές ωράριο και σε τοπικές αγορές, αλλά µε άνοιγµα των καταστηµάτων στις 11.00 το πρωί, είναι στις σκέψεις των εµπόρων καθώς, όπως λένε, τα καταστήµατα θα πρέπει να είναι ανοιχτά τις παραγωγικές ώρες της ηµέρας.
Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης, αν και δεν χρειάζεται να αλλάξει το ισχύον γενικό θεσµικό πλαίσιο που ορίζει το άνοιγµα των εµπορικών καταστηµάτων στις 9.00 το πρωί και το κλεισιµό τους στις 9.00 το βράδυ, θα µπορούσε να αλλάξουν τα κατά τόπους ωράρια σε ορισµένες περιοχές. Οπως λέει, σε κάποιες περιοχές όπου τα καταστήµατα κλείνουν το µεσηµέρι (Τρίτη, Πέµπτη, Σάββατο) θα µπορούσαν να ανοίγουν µια - δύο ώρες αργότερα (στις 11.00) και να µη µένουν κλειστά το µεσηµέρι, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόµενοι καταναλωτές καθώς, όπως σηµειώνει έχει διαπιστωθεί µειωµένη εµπορική κίνηση τις πρώτες ώρες λειτουργίας των καταστηµάτων.

Οι έµποροι εκτιµούν ότι οι συνθήκες πλέον απαιτούν αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά επισηµαίνουν ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν οι εργαζόµενοι, µε τους εκπρόσωπους των οποίων θα επιδιώξουν να λάβουν από κοινού αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επικαλούµενος τις νέες καταναλωτικές ανάγκες αλλά και τις διοικητικές αλλαγές σε όλη την Ελλάδα λόγω του «Καλλικράτη», δήλωσε χθες ότι θα πρέπει το επόµενο διάστηµα όλοι οι εκπρόσωποι του λιανεµπορίου και των εργαζοµένων στο λιανικό εµπόριο να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τις αλλαγές που χρειάζεται το θεσµικό πλαίσιο το οποίο σήµερα διέπει την αγορά.

Αν και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου επιµένουν στη θέση που µέχρι σήµερα έχουν εκφράσει για το άνοιγµα των καταστηµάτων τις Κυριακές και δηλώνουν αντίθετοι στο ενδεχόµενο απελευθέρωσης των Κυριακών, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων έως και τρεις Κυριακές τον χρόνο αντί για µία που ισχύει σήµερα. Συγκεκριµένα, η πρότασή τους αφορά δύο Κυριακές στο διάστηµα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και µία το Πάσχα (την Κυριακή των Βαΐων). «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανέναν και θα πρέπει να αναθεωρηθεί µε πολλή προσοχή», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Νόµος ώς το καλοκαίρι


Στόχος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου είναι να µαζέψει όλες τις προτάσεις εµπόρων, εργαζοµένων, ακόµα και των µεγάλων επιχειρήσεων, και να βρεθεί µια κοινή συνισταµένη. Σκοπός είναι οι αλλαγές να γίνουν µε νόµο. Ο σχεδιασµός είναι ο νέος νόµος να έχει ψηφιστεί έως το ερχόµενο καλοκαίρι. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχει προγραµµατιστεί στις 24 Ιανουαρίου συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου της ΕΣΕΕ, στην οποία έχει κληθεί και ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσµος Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος), προκειµένου να εξεταστούν όλα τα θέµατα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙ∆ΗΣ

«Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε και θα πρέπει να αναθεωρηθεί µε πολλή προσοχή»


Για εκπτώσεις, προσφορές

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το θέµα των εκπτώσεων και των προσφορών, όπως λένε οι έµποροι, έχει διαµορφωθεί µια άναρχη κατάσταση µε εκπτώσεις και προσφορές σχεδόν όλον τον χρόνο. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για τις χειµερινές εκπτώσεις είναι να αλλάξει το ισχύον καθεστώς (σήµερα διαρκούν από τις 15 Ιανουαρίου έως και το τέλος Φεβρουάριου). Συγκεκριµένα, στο τραπέζι του διαλόγου θα ρίξουν πρόταση οι χειµερινές εκπτώσεις να ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου και να διαρκούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις θερινές εκπτώσεις, επί του παρόντος δεν θεωρούν ότι χρειάζονται αλλαγές. Για τις προσφορές, η θέση τους είναι η καθιέρωση τεσσάρων δεκαήµερων προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες να πραγµατοποιούνται στο τέλος κάθε εποχής.



http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4612361

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More