24 Ιαν 2011

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των δημόσιων εσόδων.
Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, την τόνωση της αγοράς, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων που είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για την ανόρθωση της οικονομίας, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή υφυπουργών, γενικών γραμματέων και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, «κλείδωσαν» οι αλλαγές που θα επέλθουν με το «φορολογικό Καλλικράτη» που στοχεύει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου.
Στόχος του νέου νομοσχεδίου, που τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στην τρόικα και θα πάρει το «δρόμο» προς το υπουργικό συμβούλιο, ώστε το Φεβρουάριο να ψηφιστεί από τη Βουλή, είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και η δραστικότερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων.
Αναδιοργάνωση
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών.
Πρωταρχική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως με την αναδιοργάνωση του συστήματος και της διοίκησης ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού με την κατάργηση περίπου 85 - 100 ΔΟΥ και Τελωνείων, αλλά και την ίδρυση των 15 Περιφερειακών Κέντρων Είσπραξης Εσόδων (ΠΕΚΕΕ), επιτευχθούν ταχύτεροι χρόνοι στην επιβολή των φόρων και κυρίως στην είσπραξή τους.
Στο νέο πλαίσιο θα συνδράμουν και οι πέντε ομάδες δράσης που έχουν ήδη συγκροτηθεί και επικεντρώνουν το έργο τους στη φορολογική μεταρρύθμιση, στον τρόπο «παρακολούθησης» φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, στην αποκάλυψη της επώνυμης και μεγάλης φοροδιαφυγής, σε νέες μεθόδους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και γενικότερα φορολογικής συμμόρφωσης.
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται και τα εξής:
*θέσπιση ειδικού πλαισίου για την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
*κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων
*νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
*αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό - αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής.
Φοροδιαφυγή
Με το «φορολογικό Καλλικράτη» σφίγγει η θηλιά γύρω από όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, ενώ οι ποινές για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ γίνονται ακόμη πιο αυστηρές.
Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο:
**θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ
**καθιερώνεται οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής
**καθιερώνεται φορολογικός διαιτητής, ο οποίος θα πρέπει να εκδίδει οριστική απόφαση για κάθε υπόθεση σε διάστημα 90 έως 120 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 ΅ε 12 χρόνια και τα έσοδα του Δημοσίου που λιμνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.
**αυξάνεται η προκαταβολή των προστίμων από 25% σε 50% για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επισημαίνεται ότι με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άσκηση έφεσης για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές θα πρέπει να καταβληθεί το 50% του οφειλόμενου, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, κύριου φόρου, δασμού ή τελών.
**αναδιοργανώνονται όλες οι φορολογικές υπηρεσίες
**προβλέπεται προαιρετική χρήση της φοροκάρτας
**καθιερώνεται point system για την αξιολόγηση των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία καθιερώνονται ποσοτικοί δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί θα είναι υπόλογοι. Οι υπάλληλοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους και θα έχουν καλή επίδοση θα προάγονται.
**θεσπίζονται νέες διαδικασίες για άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων
**αναβαθμίζονται τα Δικαστικά Τμήματα των ΔΟΥ
**προβλέπεται ότι η υποβολή των δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις καθώς και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολή στους προϊσταμένους όλων των ΔΟΥ της χώρας όπως προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων σε βάρος των παραβατών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με:
*ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων, ανεξαρτήτως ποσού ακόμη και μέχρι 3.000 ευρώ
*κάθειρξη τεσσάρων μηνών για τον υπόχρεο που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα από τον Κ.Β.Σ. στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης
*κάθειρξη έξι μηνών για τον υπόχρεο που επαναλαμβάνει τις ανωτέρω παραβάσεις σε διάστημα τριών ετών
*φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως 75.000 ευρώ, ενώ η ποινή μπορεί να αυξηθεί έως και δέκα έτη εάν το ποσό που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.
Ειδικό Σώμα Ελεγκτών
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, έδωσε προ ημερών εντολή να δημιουργηθεί και ειδική ομάδα ελεγκτών υπό τη σκέπη του ΣΔΟΕ η οποία θα ελέγχει όσους διάγουν βίο πλουσιοπάροχο αν και στην Εφορία εμφανίζονται «φτωχοί».
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές που θα ενταχθούν στο νέο αυτό Σώμα θα συλλέξουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ εμφανίζονται στην Εφορία να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ, διάγουν βίο που αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες δαπάνες ή έχουν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα εντοπίζονται όλα τα περιουσιακά του ελεγχόμενου και ο τρόπος απόκτησής τους, ενώ θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες του (π.χ. πιστωτικές κάρτες, ταξίδια, συντήρηση αυτοκινήτων, ακινήτων κλπ). Στην περίπτωση φυσικά που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, όπως ακριβώς προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, τότε ο παραβάτης θα καλείται να υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και θα βρίσκεται αντιμέτωπος με αυστηρά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις
Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει όπως στο σχέδιο νόμου περιληφθούν νέα κίνητρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί και η ρευστότητα στην αγορά.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τα εξής:
*η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
*η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Ειδικότερα θα παρέχεται η δυνατότητα στους επιτηδευματίες να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
*η αύξηση του ορίου των 1.500 ευρώ, στις 2.500 ή 3.000 ευρώ, πάνω από οποίο δεν θα επιτρέπεται να εξοφλούνται αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες με μετρητά αλλά μόνο με επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με καταθέσεις των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά και στη μείωση του συντελεστή που επιβάλλεται στα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 30% ή 25%, αλλά και το εάν ο φόρος θα επιβαρύνει την επιχείρηση ή τους μερισματούχους λειτουργώντας ουσιαστικά ως παρακράτηση.
Ωστόσο όλες οι εισηγήσεις είναι θετικές, αν και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Αδιάφθοροι
Στην ενεργοποίηση και του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, κυρίως των ελεγκτών, για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο σώμα των «αδιάφθορων» θα είναι στα πρότυπα του TIGTA των HΠA, που ελέγχει τους εργαζόμενους στην IRS, ενώ θα είναι ανεξάρτητο και θα ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» των γενικών διευθυντών, διευθυντών, προϊσταμένων, ελεγκτών, εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό, όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην υπηρεσία τους δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Επίσης θα διενεργεί προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, παραβίαση δικαιωμάτων των φορολογούμενων, εκβιασμών των φορολογούμενων, ενώ θα αξιολογεί και θα επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους ελεγκτές.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More