25 Ιαν 2011

Δημοτική φιλαρμονική, αρχιμουσικοί, ειδήμονες και φυσικά ο δήμαρχος !

Για να μπούμε στο κλίμα των όσων έχουν γίνει αυτές τις μέρες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα μονά πράγματα που είναι βασικά έτσι ώστε να προσληφθεί κάποιος ως  αρχιμουσικός σε κάποια φιλαρμονική.
Όπως ακριβώς τις βρήκα είναι οι έξεις προϋποθέσεις :
·         Αρχιμουσικού:
Διπλώματα ή πτυχία ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διευθύνσεως μπάντας , αρμονίας ή ωδικής αντιστίξεως και φυγής και τριετής προϋπηρεσία ως μουσικού εκτελεστού. Εν εκλείψει υποψήφιων κεκτημένων δίπλωμα αντιστίξεως και φυγής αρκούν τα λοιπά διπλώματα ή πτυχία.
Επειδή εμείς οι κοινοί θνητοί δε πολύ καταλαβαίνουμε όλα αυτά τα πτυχία, η σειρά που τα  παίρνει κάποιος ο οποίος διδάσκετε μουσική σε κάποιο ωδείο  είναι :
·         Πτυχίο Ωδικής
·         Πτυχίο ειδικού Αρμονίας
·         Πτυχίο Ενοργάνωσης
·         Πτυχίο Αντίστιξης
·         Πτυχίο Fuga (Φυγής)
·         Δίπλωμα Σύνθεσης
Το ελάχιστο από όσο γνωρίζω για να προσλάβουμε έναν αρχιμουσικό είναι το πτυχίο ειδικού αρμονίας και το πτυχίο ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διεύθυνσης μπάντας καθώς και η προϋπηρεσία του φυσικά ως εκτελεστής και ως αρχιμουσικός. Αν τώρα ο άνθρωπος μας έχει και αντίστιξη και φυγή μιλάμε σίγουρα για έναν πολύ καλά καταρτισμένο θεωρητικά πάντα αρχιμουσικό. Οι δήμοι φυσικά ζητούν συνήθως  τα πρώτα  πτυχία που είναι και βασικά για να γίνει η δουλεία και όχι κάτι εξειδικευμένο, έξαλλου  λέει και ποιο πάνω  "Ελλείψει κεκτημένων πτυχίων αντίστιξης και φυγής, αρκούν τα λοιπά". Αυτά τα ανέφερα για να ξέρουμε τι πληρώνουμε μιας και όλα αυτά τα χρόνια, εμείς οι δημότες καλούμαστε να πληρώσουμε τους αρχιμουσικούς και τον προϋπολογισμό αυτής της ταλαιπωρημένης  δημοτικής φιλαρμονικής που αξιέπαινο έργο έχουμε να ακούσουμε  χρόνια. Έτσι τώρα δε μας κοροϊδεύει κανείς, όλοι με μια απλή ερώτηση μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μουσικός είναι ο καθένας σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον.
   
Τι γίνετε τώρα απο την δική μου οπτική γωνία. Αναλαμβάνοντας ο κ. Κατσούλης προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά τις φιλαρμονικές του διευρυμένου Δήμου (Ι.Π Μεσολογγίου.Αιτωλικού,Οινιάδων) που είναι ένας πονοκέφαλος χρόνια τώρα , πρώτον γιατί το έργο που παράγετε δεν είναι καλό και δεύτερον γιατί είναι πολυέξοδες. Όλα αυτά που λέω δείχνουν όρεξη για αναδιάρθρωση, κάπου εδώ όμως  αρχίζουν τα λάθη. Πρώτα ο κ. Κατσούλης παίρνει
 Η φιλαρμονική "Δ. Σολωμός" σε πλήρη σύνθεση!
απόφαση να διώξει τους αρχιμουσικούς μιας και βάση της κριτικής του είναι ακατάλληλοι προφανώς, εγώ δε θα υπερασπιστώ κανέναν καθώς με τα παραπάνω που ανέφερα αλλά και με τη παρουσία τους  μπορεί ο καθένας να κρίνει τις ικανότητες των πρώην  αρχιμουσικών του δήμου Οινιάδων αλλά και δήμου Ι.Π Μεσολογγίου. Απευθύνετε λοιπόν ο δήμαρχος στο σύλλογο φίλων της μουσικής  Δ. Σολωμό προκειμένου με κάποιο τρόπο να βοηθηθεί ο δήμος, γίνετε μια καλή πρόταση από το σύλλογο που βόλευε και τους δυο οικονομικά, αλλά ο κ. Κατσούλης επιλέγει άλλον αρχιμουσικό, προκειμένου να βάλει μπροστά τη λειτουργία των φιλαρμονικών του δήμου με νέο σχεδιασμό που δε θα είναι οικονομικά δυσβάστακτος. Παράλληλα για να γλιτώσει από τα παράπονα των μουσικών αλλά και της κοινής γνώμης  προτείνει να μείνουν βοηθοί του καινούριου οι παλιοί αρχιμουσικοί (θα αποφύγω τη κριτική για την άρνηση τους). Επανέρχεται όμως και με πρόταση στο σύλλογο για ένωση του συλλόγου με τη δημοτική φιλαρμονική υπό την διεύθυνση του δημοτικού αρχιμουσικού, κάτι το οποίο φυσικά απορρίπτετε από το σύλλογο. Το αποτέλεσμα τώρα είναι να υπάρχει μια γκρίνια για την επιλογή του νέου αρχιμουσικού μιας και κάποιοι άλλοι απολύθηκαν για να έρθει αυτός, να υπάρχει μια γκρίνια για τον τρόπο που έγινε η πρόσληψη που δεν ήταν καθόλου δημοκρατικός, να υπάρχει μια προκατάληψη για το αποτέλεσμα και τέλος να υπάρχει στον ορίζοντα ένα  τοπίο θολό που δημιουργεί ένα αρνητικό αίσθημα  στην κοινωνία για προσλήψεις, για διορισμούς και για πράγματα που δε είναι ξεκάθαρα έξω από σκοπιμότητες όπως δήλωνε προεκλογικά ο δήμαρχος.

   Εγώ δε θα προδικάσω, ελπίζω σαν οργανωμένος και πολιτισμένος δήμος να έχουμε όχι μια φιλαρμονική αλλά πολλές, η δημοτική φιλαρμονική να δουλέψει για να μπορεί ο κάθε πολίτης να μάθει μουσική και να εκπροσωπείτε ο δήμος επάξια. Είμαστε εδώ για να κρίνουμε το αποτέλεσμα, δε θέλουμε όμως για άλλη μια φορά να δούμε μουσικούς της δημοτικής φιλαρμονικής να πληρώνονται και να κάνουν κάτι πολύ όμορφο σαν επάγγελμα και αγγαρεία. Ας κάνουν όλοι αυτοκριτική για τις ικανότητες τους και για τα πτυχία τους και για το έργο που παρουσίασαν, ας σκεφτούν όλοι καλά πως προσλήφθηκαν και πως απολύθηκαν αλλά και πως ξανά προσλήφθηκαν!  Εύχομαι όλοι εμείς να μη μείνουμε στην ποσότητα των μουσικών αλλά στη ποιότητα που θα φτάσει στα αυτιά μας,  δε θέλουμε σημαίες, λάβαρα και χαιρετούρες  μόνο, θέλουμε να ακούσουμε ωραίες μελωδίες! 

(Θα επανέλθω με το δύσκολο έργο φίλων της μουσικής Δ. Σολωμός και τη προσπάθεια του συλλόγου να ορθοποδήσει μετά τα όσα τράβηξε!!!)

2 σχόλια:

Επειδή έχω εμπλακεί στο θέμα "Φιλαρμονική Ι.Π. Μεσολογγίου" εκ των πραγμάτων βέβαια, θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω κάποιες πληροφορίες σε ότι αφορά το πρόσωπό μου και τα τυπικά προσόντα ενός Αρχιμουσικού, για να μην αποκτήσω και αντιπάθειες δηλαδή, χωρίς να φταίω!!!
Σας γνωστοποιώ λοιπόν, ότι είμαι Πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας, Πτυχιούχος Αντίστιξης, Πτυχιούχος Φυγής(φούγκας) και Πτυχιούχος Ενοργάνωσης, το οποίο πτυχίο ενοργάνωσης είναι ειδίκευση στην φιλαρμονική. Επίσης, είμαι τελειόφοιτος στο Δίπλωμα Σύνθεσης και έχω διατελέσει Αρχιμουσικός στο Αιτωλικό (πριν την διαλύσει ο γαλάνης) και στις Οινιάδες.
Τα τυπικά προσόντα τα διαθέτω και εάν υπάρχει και κανείς ..."άπιστος θωμάς" μπορώ να στείλω και φωτοαντίγραφα αυτών.

Θα παρακαλέσω λοιπόν, να είναι πιο στοχευμένη η εκάστοτε κριτική (όσο είναι εφικτό δηλαδή) για να μην μάς "παίρνει" όλους η μπάλα.

Με τιμή
Νικολάου Δημήτρης

Ευχαριστούμε κ. Νικoλάου για τη διευκρίνιση βοηθήσατε στο να μπορέσουν οι αναγνώστες να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More