28 Ιαν 2011

Όλι Ρεν: Θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους



Την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποφευχθεί επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης στον γερμανικό Τύπο.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ρεν παραδέχεται ότι οι αγορές ανησυχούν, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια», τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Εκτιμά εξάλλου ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει.
Υπενθυμίζει επίσης ότι «το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της». «Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Lehman Brothers Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμά ο κ. Ρεν.
Επιμένουν οι Γερμανοί στο σενάριο της αναδιάρθρωσης
Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση - κ. Βολφ Κλιντς δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.
«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους». Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής είπε: «Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό "κούρεμα" για τους κατόχους ομολόγων - ίσως 20% - που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες».
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. «Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν», είπε.
«Τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής για την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δεν αρκούν, η Ε.Ε. αναζητεί ήδη νέα εργαλεία για να μειωθεί το βάρος των χρεών», υποστηρίζει από την πλευρά της η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Την επαναγορά ελληνικών ομολόγων βλέπει ευνοϊκά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλέον την ανάγκη αναδιάρθρωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα με μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Γκύντερ Κίρχμπαουμ, δηλώνει ότι θα στήριζε και ένα «εθελοντικό κούρεμα ομολόγων» (haircut), στο οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τα εξέδωσε.
Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, η Κομισιόν αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, γιατί φοβάται κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματαγορές. Σε πρώτη φάση, η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θέλει να διευρύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ζητήσει από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε αυτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτιμούσε να περιμένει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα αφήνει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Γκουρία στο Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», τόνισε.
Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και εκτίμησε ότι η σημερινή υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor's θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.
«Επί 15 μήνες, κάθε μέρα, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, δηλώσεις που αρχικά μιλούσαν για πτώχευση και που, όπως αποδεικνύουμε, όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε, αλλά δημιουργούμε και προοπτική για την έξοδο από την κρίση» ,τόνισε.
Σημείωσε δε ότι «με βάση αυτό, εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και ότι «η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ και μόνο».
Δεν «βλέπει» πτώχευση της Ελλάδας ο πρόεδρος της UBS
Ο πρόεδρος της UBS Όσβαλντ Γκρούεμπελ εκτιμά από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ευρώ σε πτώχευση.
«Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην ευρωζώνη», λέει ο κ. Γκρούεμπελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Όταν θεσπίστηκε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα δεν θεσπίστηκε ταυτόχρονα και ρήτρα εξόδου και αυτό έγινε σκοπίμως, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ως οικονομική δύναμη και να αποτραπούν μελλοντικοί πόλεμοι», λέει ο πρόεδρος του διεθνούς τραπεζικού ομίλου.
JPMorgan: Η αναδιάρθρωση χρέους θα δημιουργούσε τραπεζική κρίση
Εν τω μεταξύ, κατά της αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη τάσσεται ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.
Η επιλογή της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση στην ευρωζώνη χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση χρεών είναι σωστή, υποστηρίζει ο Ντίμον, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να οδηγούσε σε ζημίες στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της JPMorgan, αποφασίζοντας να λύσει την κρίση σε επίπεδο κρατών, η ΕΕ έκανε τη μόνη σωστή επιλογή, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό της σύστημα.
«Νομίζω ότι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα», τόνισε στο πλαίσιο ομιλίας του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός. Όπως εξήγησε, εάν οι χώρες εξαναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων και τραπεζική κρίση.
Από το Νταβός, παράγοντες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα αντιμετωπισθεί χωρίς να μεταδοθεί στην Ισπανία ή να υποστούν μεγάλες ζημιές οι επενδυτές.
«Πιστεύουμε ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει ως νόμισμα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα λύσουν όλα τα προβλήματά τους» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρίας Ντίτερ Βέμερ, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί σε κάποιους τομείς κάποιο "κούρεμα" (σ.σ.: μείωση της αξίας των ομολόγων), αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι δραματικό».
Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley για την Ευρώπη και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντομένικο Σινισκάλκο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες εργάζονται σκληρά για να βρουν λύση για την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως θα τα καταφέρουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More