26 Ιαν 2011

Συμφωνία Υπ. Υγείας - φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό καθεστώτος

Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς στο σκέλος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους 11 φορείς επί του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βελτίωση την οποία έκανε ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα (πληθυσμιακό κριτήριο, διεύρυνση ωραρίου κ.α.).
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η γραμμή του υπουργείου είναι μετριοπαθής και λελογισμένη, αλλά είναι γραμμή ανοίγματος του επαγγέλματος, όχι κλεισίματος.
Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι την Πέμπτη θα καταθέσουν νομοτεχνικά επεξεργασμένες θέσεις από τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου να υπάρξουν - όπως ζήτησε - και οι σχετικές προσθήκες στα άρθρα 34 και 36.
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει και αναφορά στο νόμο του 1932, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό.
Επισήμανε εξάλλου ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος είχε πέσει στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση να έχει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες, κάτι που δεν αποδέχθηκε ποτέ η κυβέρνηση.
«Δεν κάνουμε φαρμακεία - αλυσίδες που υπάρχουν σε κάποιες χώρες, δεν κάνουμε φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ και δεν καταργούμε το πληθυσμιακό κριτήριο γιατί αυτό διασφαλίζει την διασπορά. Τι άλλο να κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.
Ειδικά για το θέμα του ωραρίου, ΟΟ εκπρόσωπος των φαρμακοποιών ανέφερε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση θα επέλθει φυσική εξόντωση των φαρμακοποιών αλλά και - όπως είπε χαρακτηριστικά - «θα σκοτώσουμε κόσμο».
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ι. Μπασκόζος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί, όπως είπε, «δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που λύνει». Σημείωσε μάλιστα είπε πως είναι τόση η αναστάτωση που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο ώστε αν δεν εισακουστούν «οι κινητοποιήσεις είναι μπροστά».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ό,τι πιο καταστροφικό κι επικίνδυνο κατατέθηκε στο χώρο της δημόσιας υγείας» από την Μεταπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιατρών ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος, δήλωσε επίσης έντονη αντίθεση, μιλώντας για απαξιωτικές, για τους γιατρούς του ΙΚΑ ρυθμίσεις.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More