21 Ιαν 2011

Μπαρόζο: Οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν επίσης πολλά

«Η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατακρίνοντας τις συνεχείς γερμανικές αντιρρήσεις για τη διεύρυνση του EFSF.
«Η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατακρίνοντας τις συνεχείς γερμανικές αντιρρήσεις στη διεύρυνση του EFSF.
«Πρέπει τώρα να δείξουμε σαφώς στις αγορές ότι δεν κάνουμε δηλώσεις, αλλά λαμβάνουμε αποφάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς η άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επίσης η άποψη του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, όχι γιατί η μία ή η άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεση».
«Ορισμένες από τις επικρίσεις που ακούω από το Βερολίνο αφορούν τη χρονική συγκυρία της διατύπωσης του αιτήματός μου και όχι το περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Νέα διάψευση στα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους
Ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με κυοφορούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα. «Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες παράλογες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More