22 Ιαν 2011

Νομιμοποίηση της κόκας

Η Ισπανία βάζει πλάτη στη Βολιβία καθώς συμφώνησε να τη βοηθήσει στη προσπάθειά της για να αποποινικοποιηθεί το μάσημα φύλλων κόκας, τα οποία ήδη διατίθενται στην αγορά της χώρας καθώς περιέχεται σε αναψυκτικά, οδοντόπαστες, λικέρ κτλ.
Η Βολιβία έχει υποβάλλει αναφορά για την ανατροπή μιας διάταξης της ενιαίας σύμβασης για τα ναρκωτικά του 1961 του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί από τις χώρες την εξάλειψη του μασήματος των φύλλων κόκας.
Ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο  Μοράλες, ο οποίος ηγείται και σε μια τοπική ένωση για τους καλλιεργητές της κόκας, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αποποινικοποίησης.
Μάλιστα, την Τρίτη, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιντάντ Χιμένες, ο οποίος προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής του ΟΗΕ "για να προσπαθήσει  να επιτευχθεί κάποιους είδους συμφωνία", ενώ τη Τετάρτη αναμένεται να επισκεφτεί τη Γαλλία και το Βέλγιο πριν μεταβεί στη Σουηδία και τη Βρετανία.
Σημειώνεται ότι η Βολιβία έχει υποβάλλει την αναφορά πριν από 18 μήνες ενώ ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 30η Ιανουαρίου του 2011 την καταληκτική ημερομηνία για να υποβάλλουν οι άλλες χώρες τυχόν αντιρρήσεις.
Η Βολιβία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Κολομβία και το Περού, που ασχολείται με τη καλλιέργεια κόκας.

news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More