10 Ιαν 2011

Ο Ελληνας θρύλος της ναυπηγικής

Το βραβείο της SNAME (Society of Naval Architects and Marine Engineers) «Dr K. Davidson» αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους απανταχού επιστήμονες της επιστήμης των πλοίων. Εξ ου και θεωρείται το «Νόμπελ» της Ναυπηγικής. Πρόσφατα απενεμήθη μόλις για δεύτερη φορά σε μη Αμερικανό πολίτη, κι αυτός ήταν Ελληνας. Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) Απόστολος Παπανικολάου τιμήθηκε από τα 8.000 μέλη του μεγαλύτερου διεθνούς συνδέσμου ναυπηγών και ναυτικών μηχανολόγων στον κόσμο για την προσφορά του στην επιστήμη της ναυπηγικής.

Αμφιθέατρο. «Εχω πολύ καλές σχέσεις με τα νέα παιδιά, μαθαίνω από αυτά, παρότι έχουν τις αγωνίες τους για το μέλλον και την κατάσταση στη χώρα μας», εξηγεί ο Απόστολος Παπανικολάου.
Πρόκειται για τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης Πλοίου της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Το βραβείο τού απενεμήθη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της SNAME στο Σιατλ των ΗΠΑ. Το υψηλοτάτου κύρους βραβείο απονέμεται ανά διετία από το 1959, οπότε και θεσπίσθηκε, σε επιστήμονες ως αναγνώριση διακεκριμένων επιτευγμάτων και της συνεισφοράς τους στον τομέα της έρευνας στη ναυπηγική/ναυτική επιστήμη και τεχνολογία.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να λαμβάνω ένα τόσο σημαντικό βραβείο από έναν τόσο μεγάλο σύνδεσμο...» μας λέει ο καθηγητής. «Και δεν χαίρομαι προσωπικά μόνο, αλλά κυρίως για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το όνομα του οποίου ακούγεται στα πέρατα του κόσμου...» τονίζει.
Ο Απόστολος Δ. Παπανικολάου σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε το 1973. Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο αντικείμενο της ναυπηγικής και της ναυτικής μηχανολογίας. Το διδακτορικό του με τίτλο «Θεωρητικές μέθοδοι υδροδυναμικής των πλοίων» ολοκληρώθηκε το 1981, οπότε και βρήκε δουλειά στις ΗΠΑ ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.
Η νοσταλγία του για την πατρίδα και το όνειρο για μια καινούργια εποχή στον πανεπιστημιακό τομέα της Ελλάδας τον έφερε πίσω, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1985. Εκτοτε, διδάσκει στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ιαπωνία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ!
Δημόσια ανακοίνωση
Για το βραβείο «Dr K. Davidson» τον πρότεινε ο δρ Γιάννης Κοκκαράκης, τεχνικός διευθυντής του γαλλικού νηογνώμονα στον Πειραιά και μέλος της SNAME. «Παρόλο που δεν γνωριζόμασταν φιλικά και ούτε είχαμε συνεργαστεί ποτέ, ο δρ. Κοκκαράκης με πρότεινε στη SNAME. Εκείνοι έκαναν την έρευνά τους, ρώτησαν ναυπηγούς και μηχανικούς από όλο τον κόσμο και μετά έκριναν τις υποψηφιότητες. Απ' ό,τι έμαθα, ?αντίπαλός? μου στο τελικό στάδιο ήταν ένας Αμερικανός ερευνητής, αλλά τελικά η επιστημονική επιτροπή του βραβείου αποφάσισε να μου κάνει την τιμή...» διηγείται. «Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο τρόπος που ο κ. Κοκκαράκης αποφάσισε να μου ανακοινώσει τη διάκρισή μου. Ηρθε στο αμφιθέατρο και, μπροστά σε όλους μου τους φοιτητές, παρουσίασε μια διαφάνεια με τα μεγαλύτερα και γνωστότερα ονόματα ναυπηγών που είχαν τιμηθεί με το περίβλεπτο αυτό βραβείο. Και μετά, γυρνώντας προς το ακροατήριο, είπε: ?Ο επόμενος τιμώμενος θα είναι ο καθηγητής σας?, για να ξεσπάσουν όλοι σε χειροκροτήματα».
Κατά τον καθηγητή Παπανικολάου, αυτό που -υποθέτει ότι- τον «ξεχώρισε» σε σχέση με τις υπόλοιπες συνυποψηφιότητές του, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ολιστικές μεθόδους σε σχέση με τη σχεδίαση και την ασφάλεια του πλοίου. «Για να το κάνει αυτό κανείς χρειάζεται να προσεγγίσει το θέμα από όλες τις πλευρές - αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σχεδίαση του πλοίου. Θέλει γνώσεις δεκάθλου. Πρέπει κανείς να αισθάνεται ότι γνωρίζει καλά διάφορες επιστημονικές περιοχές, όπως φυσική, μαθηματικά, μεθόδους στον υπολογιστή, ευστάθεια, γραφικά εργαλεία, μεθόδους βελτιστοποίησης. Κι εμείς, με τους συνεργάτες μου στο εργαστήριο, το χειριζόμαστε πολύ καλά», λέει.
Κατά καιρούς έχει λάβει κι άλλες διακρίσεις από οργανισμούς του εξωτερικού, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο για τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. το έχει λάβει από τους φοιτητές του. «Ξέρετε, έχω λάβει πολλά βραβεία, ίσως όχι τόσο σημαντικά. Τα περισσότερα τα έχω πάρει όμως εκτός Ελλάδας -από τη χώρα μου δεν έχω λάβει ?αναγνώριση? τέτοιου τύπου, αφού, όπως λέει και ο λαός, ουδείς προφήτης στον τόπο του...» δικαιολογεί. ¦
Κοινωνία ναυπηγών
Αμοιβαία εκτίμηση
Μελέτες συμπεριφοράς πλοίων στους διάφορους κυματισμούς, προσομοιώσεις βύθισης μετά το ενδεχόμενο ατύχημα, καινοτόμοι σχεδιάσεις πρωτότυπων πλοίων. Είναι μερικά από τα αντικείμενα ερευνών του εργαστηρίου Μελέτης Πλοίου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, στα οποία προΐσταται ο καθηγητής Απόστολος Παπανικολάου. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 60 projects, με τη συμμετοχή και φοιτητών. «Οταν έφυγα από την Ελλάδα για να σπουδάσω ναυπηγική στο Βερολίνο, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ήμουν απολύτως μόνος. Σήμερα, νιώθω ότι είμαι μέλος μιας διεθνούς κοινωνίας ναυπηγών...», λέει ο κ. Παπανικολάου. «Για μένα το βραβείο ήταν μεγάλη τιμή, όπως μεγάλη τιμή αποτελεί και το γεγονός ότι χαίρω της εκτίμησης των φοιτητών μου». Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Και ο ίδιος, στον λόγο κατά την παραλαβή του βραβείου, ευχαρίστησε τους δικούς του καθηγητές...
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΦΩTOΓΡAΦIA: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ




www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More