26 Φεβ 2011

Οι τροφές της... αϋπνίας

Πάλι σας βρήκε το ξημέρωμα να… μετράτε προβατάκια! Ένα ακόμη βράδυ έγινε πρωί, και εσείς, άυπνοι και ταλαιπωρημένοι, αναρωτιέστε, για ποιο λόγο, έχετε κάνει τη νύχτα μέρα…

Έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Ηρεμιστικά βότανα, χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο, ένα ποτήρι γάλα, χαλαρή μουσική πριν τον ύπνο και όλα αυτά τα «γιατροσόφια», που σας είπαν, πως θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας. Όμως, πάλι κάτι πήγε στραβά και εσείς θαυμάσατε μια ακόμη ανατολή ηλίου-χωρίς να το θέλετε…
Και όμως, η λύση φαίνεται, πως δεν βρίσκεται στα «γιατροσόφια» αλλά μέσα στο… πιάτο σας! Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, που κρατούν ξύπνιο τον οργανισμό σας! Δείτε λοιπόν, ποιες τροφές σας κρατούν άγρυπνους και ποιες σας βάζουν… για ύπνο και διαμορφώστε το μενού σας ανάλογα.
Καφές: 2-3 κούπες και όχι 7…
Αν η αϋπνία έχει γίνει η μόνιμη συντροφιά σας, τότε σίγουρα και η σχέση σας με τον καφέ και την καφεϊνη θα έχει αποκτήσει τη μορφή εξάρτησης προκειμένου να «βγάλετε» τη μέρα. Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεϊνης, βοηθούν τον κουρασμένο οργανισμό να σταθεί στα πόδια του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανταπεξέλθει στο βαρυφορτωμένο, καθημερινό πρόγραμμα. Ωστόσο, η υπερβολή, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως 2-3 κούπες με καφέ την ημέρα είναι υπεραρκετές ενώ οι καταχρήσεις, που οδηγούν στην κατανάλωση μέχρι και 7-8 φλιτζάνια με καφέ, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν-και η βασανιστική αϋπνία είναι ένα από αυτά…
Tip: αν ο καφές αποτελεί τον καθημερινό εθισμό σας, αντικαταστήστε τον σταδιακά με ντεκαφεϊνέ. Τις πρώτες ημέρες, θα αντιληφθείτε τη διαφορά και ίσως ο οργανισμός σας αντιδράσει χαρίζοντάς σας έναν βαθύ και απολαυστικό ύπνο, που τόσο έχετε ανάγκη…
Πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά: μακριά και αγαπημένοι…
Τόσο τα πικάντικα φαγητά όσο και τα μπαχαρικά είναι πεντανόστιμα και πάντα κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Όμως, η κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ήρεμο και απροβλημάτιστο ύπνο μας. Μπαχαρικά και πικάντικες γεύσεις, συνήθως προκαλούν προβλήματα στο στομάχι καθώς είναι δύσκολο να χωνευθούν και συχνά προκαλούν βασανιστικές αϋπνίες και έντονα στομαχικά προβλήματα.
Tip: το να σας συμβουλεύσουμε να αποκλείσετε εντελώς τα πικάντικα φαγητά ή τα μπαχαρικά από τη διατροφή σας είναι και ανέφικτο και ανεδαφικό. Ωστόσο, αν το μενού σας περιλαμβάνει τέτοια φαγητά, φροντίστε να τα καταναλώσετε μεσημεριανές ώρες, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τις εν λόγω τροφές και να κοιμηθείτε χωρίς στομαχικά προβλήματα.
Αλκοόλ: ακόμη ένα ποτηράκι (μέχρι το ξημέρωμα…)
Αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα αισθήματα, που μπορεί να βιώσει κανείς. Ο λόγος για την υπερκατανάλωση αλκοόλ, που ενώ εκείνη την στιγμή, μας φτιάχνει το κέφι και κατόπιν μας… βγάζει εκτός εαυτού χαρίζοντάς μας ένα ανεπανάληπτο μεθύσι, αργότερα, αποσυντονίζει σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό μας, που ο ύπνος αποτελεί άπιαστο όνειρο…
Tip: το να μην πιεις, ειδικά αν βγεις ένα βράδυ με καλή παρέα για διασκέδαση, είναι ουσιαστικά ανέφικτο. Όμως, υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα: μέτρο. Η λογική και με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. 2-3 ποτηράκια το μέγιστο), αποτελεί την ιδανικότερη λύση όχι μόνο για να αποφύγουμε ένα βασανιστικό μεθύσι αλλά και να κοιμηθούμε χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες επιπτώσεις από το hangover…
Λίπη: πέρα από πάχος φέρνουν και αϋπνία…
Οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές δεν ανεβάζουν μόνο το δείκτη της ζυγαριάς μας αλλά ενδέχεται να ευθύνονται και για τις βασανιστικές αϋπνίες, που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε λιπαρά και ο οργανισμός μας έχει εθιστεί στις λιπαρές τροφές, τότε η αϋπνία, ίσως αποτελεί καθημερινή, δυσάρεστη συντροφιά μας.
Tip: αποφύγετε τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές και προτιμήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3, όπως είναι ο τόνος, ο σολομός και η πέστροφα, που περιέχουν συστατικά που συντελούν σε έναν απροβλημάτιστο ύπνο.
Ελαφρύ βραδινό: η λύση για βαθύ ύπνο…
Το βραδινό φαγητό επηρεάζει σημαντικά την ομαλή ή όχι πορεία του ύπνου μας. Ένα «βαρυφορτωμένο» βραδινό φαγητό, προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και πέρα από περιττά κιλά μας «χαρίζει» και βασανιστικές αϋπνίες.
Tip: η λύση για έναν ξεκούραστο ύπνο, ακούσει στο όνομα: ελαφρύ φαγητό. Αντί για φιλέτα πλούσια σε κρέμα γάλακτος και τηγανητές πατάτες, επιλέξτε ένα ελαφρύ πιάτο, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με άπαχο γάλα, που περιέχει τρυπτοφάνη, μια ουσία που φέρνει χαλαρό και εύκολο ύπνο. Άλλες τροφές, που περιέχουν τρυπτοφάνη, είναι οι μπανάνες, το μέλι και τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά βρώμης.
Κεράσια: «σύμμαχος» του καλού ύπνου
Τα αγαπημένα μας κεράσια, δεν αποτελούν μόνο ένα υπέροχο, καλοκαιρινό φρούτο. Ο ρόλος τους είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, τα κεράσια, περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία , που ρυθμίζει το εσωτερικό μας «ρολόι» και μας βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
Tip: Το καλοκαίρι, που τα κεράσια υπάρχουν άφθονα στην αγορά, επωφεληθείτε και καταναλώστε τα άφοβα όχι μόνο μέσα στην ημέρα αλλά και αντί βραδινού, προκειμένου να διευκολύνετε τον οργανισμό σας να κοιμηθεί. Όσο για τον χειμώνα, που τα κεράσια είναι είτε προϊόν θερμοκηπίου είτε σπανίζουν ιδιαίτερα, μια λύση είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τη μαρμελάδα με γεύση κεράσι, ώστε έστω και «έμμεσα» να επωφεληθείτε από τα θαυματουργά συστατικά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More