5 Φεβ 2011

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται

imageTα παιδιά είναι εξ’ ορισμού δραστήρια και κινητικά άτομα, ενώ εύκολα μπορεί να διακόψουν ό,τι κάνουν, επειδή τους τράβηξε κάτι άλλο την προσοχή. Αυτά είναι χαριτωμένα χαρακτηριστικά, που όταν όμως το παιδί φτάσει στην ηλικία που θα πρέπει να μελετά τα μαθήματά του για το σχολείο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν να μην ευνοούν την κατάσταση…
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, λοιπόν, ένα παιδί που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μία ήσυχη δραστηριότητα και κυρίως στη μελέτη των μαθημάτων του;
Τι μπορείτε να κάνετε από πριν
Αυτό που πρέπει να πούμε αρχικά είναι πως ένα παιδί δεν πρέπει να αρχίζει να μαθαίνει να ηρεμεί και να συγκεντρώνεται μόλις μπει στην πρώτη δημοτικού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα!
Υπάρχουν τρόποι να μάθετε ένα μωρό ακόμα, ώστε να κατανοήσει πως μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες κινητικές και δραστήριες και άλλες πιο ήσυχες που απαιτούν περισσότερη προσοχή του νου και λιγότερη συμμετοχή του σώματος.
Ακόμη και πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωράκι μπορεί να μάθει εύκολα τη συγκέντρωση σε μία δραστηριότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ασχολείστε λιγάκι με αυτό κάθε μέρα. Επιλέξετε κάποια στιγμή που είναι ξεκούραστο και ευδιάθετο και καθίστε μαζί του. Κλείστε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οτιδήποτε αποσπά την προσοχή και στην ανάγκη, εάν υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην οικογένεια, πηγαίνετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο.
Αρχίστε να του μιλάτε ήρεμα, διεκδικώντας την πλήρη προσοχή του και πρωτίστως το βλέμμα του. Διαλέξτε ένα παιχνίδι που του αρέσει, για να παίξετε μαζί κουβεντιάζοντας για αυτό ταυτόχρονα ή δείξτε του ένα καινούριο. Όμως, η καλύτερη επιλογή για να μάθει ένα παιδί να συγκεντρώνεται, είναι ένα βιβλίο.
Διαλέξτε ένα βιβλιαράκι για την ηλικία του και διαβάστε το μαζί παραστατικά, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του μωρού με ήχους! Δώστε του χρόνο να κοιτάζει τις εικόνες ή να παίζει μαζί του, ακόμη κι αφού τελειώσει η ιστοριούλα.
Συζητήστε λίγο μαζί του κοιτάζοντάς το στα μάτια και πείτε του ότι σας άρεσε πολύ που το διαβάσατε παρεούλα! Από εκεί και πέρα, εάν το μωράκι σας το διασκεδάζει, μπορείτε να συνεχίσετε τη δραστηριότητα. Εάν έχει κουραστεί και θέλει νέα ερεθίσματα, αφήστε το να χαλαρώσει. Εάν το κάνετε αυτό μια-δυο φορές την ημέρα, πρόκειται για πολύ σημαντική «πρακτική εξάσκηση» του μωρού σας!
Το τελευταίο που αξίζει να αναφέρουμε είναι, ότι σύμφωνα με μελέτες, η τηλεόραση όσο κι αν φαίνεται να τραβάει το ενδιαφέρον των μωρών και να τα «μαγνητίζει» στην πραγματικότητα ζημιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, καθώς λειτουργεί εντελώς διασπαστικά, με γρήγορη εναλλαγή εικόνας και λόγου.
Τι μπορείτε να κάνετε τώρα!
Για να βοηθήσετε να μελετήσει με επιτυχία ένα παιδί που δεν συγκεντρώνεται, θα πρέπει να δημιουργήσετε συνθήκες κατάλληλες για μελέτη. Δηλαδή, εξασφαλίστε στο παιδί έναν χώρο κατάλληλο, όπως ένα γραφείο, σε σημείο του σπιτιού όπου δεν θα υπάρχει φασαρία, ούτε φυσικά ανοιχτή τηλεόραση. Ακόμη κι αν υπάρχουν πολλά άτομα στο σπίτι, κλείστε την πόρτα και εξασφαλίστε του ησυχία για ένα χρονικό διάστημα.
Αποφύγετε να υπάρχουν στο γραφείο του πολλά αντικείμενα ή βιβλία που δεν αφορούν τη μελέτη του, για να μην του αποσπούν την προσοχή.
Προτείνετε στο παιδί να μελετά την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα, ώστε να έχετε σύμμαχο το βιολογικό του ρολόι και τη συνήθεια! Αυτή η ώρα, καλό είναι να είναι κάποια στιγμή που το παιδί έχει φάει το μεσημεριανό του και είναι σχετικά ξεκούραστο.
Είναι πολύ πιθανό, το παιδί να μην μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο για πάρα πολλή ώρα. Το ζητούμενο είναι να πετύχετε όση ώρα μελετά, να είναι συγκεντρωμένο και αποδοτικό. Οπότε, επιτρέψτε του τακτικά διαλείμματα, για να μπορεί να διοχετεύει την ενέργειά του σε κάτι πιο ενεργητικό.
Τέλος, βάλτε όρια στο χρόνο που θα παρακολουθεί τηλεόραση ή θα παίζει βιντεοπαιχνίδια, καθώς κουράζουν πολύ τον εγκέφαλο και προκαλούν εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Να σημειώσουμε πως όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν ένα παιδί που δεν έχει μάθει να συγκεντρώνεται, επειδή δεν το «διδάχτηκε» ή επειδή δεν είχε τις κατάλληλες συνθήκες. Εάν διαπιστώσετε ότι ακόμη και όταν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες η συγκέντρωση δεν επιτυγχάνεται ή εάν το παιδί θέλει πραγματικά να συγκεντρωθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More