23 Φεβ 2011

Δύσκολη απόφαση; Πάρτε έναν υπνάκο…

Η απόφαση αυτή, ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον σας. Νύχτα, μέρα σκέφτεστε, τι πρέπει να κάνετε, αλλά η απάντηση μοιάζει ακόμη μακρινή. Πώς θα αποφασίσετε το καλύτερο δυνατό; Ποιος θα σας βοηθήσει να πάρετε την καταλληλότερη απόφαση; Ένας απολαυστικός ύπνος, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες…

Σας έγινε μια πολύ σοβαρή επαγγελματική πρόταση, που πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη ζωή σας. Όμως, ο μελλοντικός εργοδότης σας, ζητά να αλλάξετε… χώρα. Και ενώ τα οφέλη είναι κάτι παραπάνω από πολλά, εσείς ακόμη το σκέφτεστε. Πως θα πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση; Ποιος θα σας υποδείξει, ποιος είναι ο πιο σωστός δρόμος για την επαγγελματική και προσωπική σας ζωή;
Αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, η λύση ακούει στο όνομα ύπνος. Το αναπαυτικό σας μαξιλάρι, το πουπουλένιο πάπλωμά σας και το μαλακό σας κρεβάτι αποτελούν τα βασικότερα συστατικά για έναν ύπνο απροβλημάτιστο, βαθύ και χορταστικό! Και αφού ξυπνήσετε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, η απάντηση στο βασανιστικό δίλημμά σας, θα εμφανιστεί μονομιάς, ως εκ θαύματος…
Ύπνε, καλέ μου φίλε…
Έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο του Ράντμπουντ της Ολλανδίας, αποκαλύπτει, πως την ώρα του ύπνου, λειτουργεί το υποσυνείδητό μας, που χωρίς να το ξέρουμε, μας βοηθά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.
Ο ύπνος, πέρα από ζωτικής σημασίας ανθρώπινη ανάγκη, φαίνεται, πως επιτελεί και έναν άλλο εξίσου βασικό ρόλο. Βελτιώνει την υποσυνείδητη ικανότητα του ανθρώπου να κάνει την σωστή επιλογή και έτσι, τον βοηθά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή του.
Η μνήμη οργανώνεται καλύτερα με αξιοθαύμαστο τρόπο, οι πληροφορίες της ημέρας «σκανάρονται» και ο εγκέφαλος κρατά μόνο όσες είναι απαραίτητες, διαγράφοντας παράλληλα τις περιττές και το άτομο συχνά ξυπνά, έχοντας ήδη απαντήσει στα βασανιστικά διλήμματα, που το απασχολούν.
Όποιος σκέφτεται πολύ, παίρνει λάθος αποφάσεις…
Όταν έχουμε να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή μας, π.χ. για ένα γάμο, μια επαγγελματική πρόταση ή μια αγορά σπιτιού, τότε έχουμε την τάση να αναλύουμε διεξοδικά το θέμα, να σκεφτόμαστε πολύ, να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους προκειμένου να πάρουμε την σωστή απόφαση.
Και το δίλημμα, μας βασανίζει, μας στοιχειώνει. Νύχτα-μέρα, η σκέψη μας, αναζητά το μονοπάτι εκείνο, που θα μας οδηγήσει στην σωστή απόφαση. Και όπως συχνά έχει αποδειχθεί, μετά από τόση σκέψη, συνήθως, παίρνουμε την πιο λανθασμένη….
Εδώ, βρίσκεται και το βασικότερό μας λάθος, αναφέρουν οι επιστήμονες. Για την λήψη σοβαρών αποφάσεων είναι περισσότερο χρήσιμη, η υποσυνείδητη και όχι η συνειδητή σκέψη. Και η υποσυνείδητη σκέψη, που έρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, φαίνεται, πως κάνει το θαύμα της, δίνοντάς μας απάντηση ακόμη και στα δυσκολότερα ερωτήματα…
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως αντίθετα με την άποψη, που επικρατεί μέχρι σήμερα, η υποσυνείδητη σκέψη, αποτελεί μια ενεργή και προσηλωμένη στο στόχο της, διαδικασία σκέψης. Είναι πλήρως απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις, που περιορίζουν και εγκλωβίζουν τη συνειδητή σκέψη και για τον λόγο αυτό, οι αποφάσεις παίρνονται πιο εύκολα και πιο αβίαστα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη, απαλλαγμένοι από τα «βάρη» της συνειδητής σκέψης και η απόφαση μοιάζει πολύ πιο εύκολη ακόμη και αν στη συνειδητή σκέψη, μας φαινόταν «βουνό». Οι Ολλανδοί ερευνητές, μέσα από πειράματα, που πραγματοποίησαν για χάρη της μελέτης, απέδειξαν, πως οι εθελοντές μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τα αποτελέσματα των επόμενων ποδοσφαιρικών αγώνων μετά από υποσυνείδητη και όχι κατόπιν συνειδητής σκέψης.
Και ενώ αυτό, φαντάζει απίστευτα περίεργο, η επιστημονική εξήγηση αναφέρει, πως οι πληροφορίες αξιοποιούνται καλύτερα, όταν στη σκέψη δεν «τρυπώνουν» διάφορες προκαταλήψεις και ιδέες, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στη λήψη μιας λανθασμένης απόφασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More