5 Φεβ 2011

Αγύμναστος; Τόσο το καλύτερο!

Τις σπάνιες φορές, που σας κυριεύουν τύψεις για τη νωθρότητά σας και την αποχή σας από κάθε μορφής άσκηση, οι δικαιολογίες προς τον «αυστηρό» εαυτό σας, πέφτουν βροχή!
«Έχω να γυμναστώ από το σχολείο»…
«Είμαι χρόνια αγύμναστος και δεν ξέρω από πού να αρχίσω» ή «έτσι όπως είμαι εγώ, με την πρώτη άσκηση θα “πιαστώ” για μία εβδομάδα και ούτε να περπατήσω δεν θα μπορώ» ή ακόμη καλύτερα «αρκεί που διατηρούμαι στα κιλά μου, τι την θέλω τη γυμναστική;»….
Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, πριν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση της εγγραφής σε κάποιο γυμναστήριο ή της εντατικής άθλησης, έχουμε επικαλεστεί κάποια από τις παραπάνω δικαιολογίες-ή και όλες μαζί!
Όμως, θα πρέπει να ξέρετε, πως ως «πρωτάρης» έχετε και κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με την άσκηση, που θα σας δώσουν επιπλέον λόγους για να βάλετε ξανά τη γυμναστική στη ζωή σας.
-Ορατά αποτελέσματα; Σύντομα…
Αν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με τη γυμναστική ήταν στο προαύλιο του σχολείου σας ακολουθώντας τα παραγγέλματα του καθηγητή γυμναστικής, τότε συγκαταλέγεστε ανάμεσα στη συμπαθή-πλην όμως «προνομιούχα» κάστα των «αγύμναστων». Πρώτο σας όφελος; Ορατά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με μια ήπιας μορφής γυμναστική (π.χ. ένα μισάωρο με έντονο περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα), τα αποτελέσματα θα φανούν σχεδόν αμέσως τόσο στη σιλουέτα σας όσο και στην… ζυγαριά σας. Και αφήστε τους «γυμνασμένους» να αγκομαχούν πάνω στους διαδρόμους γυμναστικής…
-Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…
Ας ξεκινήσουμε από το «τερπνόν». Ο λόγος για την άθληση που πέρα από το γεγονός, ότι θα ξαναμπεί επιτέλους στη ζωή σας και πέρα από καλή φυσική κατάσταση θα σας γεμίσει και χαρά (εξαιτίας των θαυματουργών ενδορφινών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο με την άσκηση). Και τώρα το «ωφέλιμο»: αν αποφασίσετε να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο και να παρακολουθήσετε εντατικά προγράμματα άσκησης, θα πρέπει να προσκομίσετε και κάποιες ιατρικές βεβαιώσεις, που θα πιστοποιούν την καλή κατάσταση της υγείας σας προκειμένου να αθληθείτε εντατικά χωρίς κινδύνους. Γυμναστική και check up-δύο σε ένα!
-Νέα ζωή στα 40;
Και στα 50 και στα 60! Αν βάλετε ξανά την άσκηση στη ζωή σας ακόμη και αν έχετε πατήσει τα πρώτα «αντα» ή τα «ηντα», θα δείτε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Οι βελτιώσεις, που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας καθώς θα περνά ο καιρός θα σας ωθήσουν να αλλάξετε γενικότερα τρόπο ζωής και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες. Αν καπνίζετε, σύντομα θα το απαρνηθείτε. Αν πάλι είχατε μια «αδυναμία» στο φαγητό, θα διαπιστώσετε με έκπληξη, πως η διατροφή σας θα γίνει υγιεινότερη χωρίς πολλά λιπαρά ακολουθώντας μια γενικότερη «αθλητική» στάση ζωής. Γιατί, όπως σοφά αναφέρουν οι γυμναστές; «ποτέ δεν είναι αργά για να τα ξαναβρείς με το σώμα σου».
-Μεγαλύτερες καύσεις για τους αρχάριους; Και όμως, ναι…
Ένας οργανισμός, που έχει συνηθίσει τη γυμναστική, «καίει» δυσκολότερα θερμίδες και λίπος και αυτό, γιατί ο μεταβολισμός του ήδη λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο-υψηλό-επίπεδο, όπου ο ρυθμός καύσεων είναι σχεδόν σταθερός. Στην περίπτωση όμως ενός «αγύμναστου» οργανισμού, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, τα αγύμναστα και αρχάρια άτομα καίνε περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό συγκριτικά με τα γυμνασμένα. Μέχρι να «συνηθίσει» ο οργανισμός το νέο του πρόγραμμα, θα καίτε περισσότερο λίπος από ότι καίει κάποιο γυμνασμένο άτομο. Ωστόσο, προκειμένου να μην πέσετε στην παγίδα της «αδράνειας» του μεταβολισμού σας είναι σημαντικό στην πορεία να αλλάξετε πρόγραμμα γυμναστικής ή να συνδυάζετε είδη ασκήσεων προκειμένου να μην συνηθίσει ο μεταβολισμός σας και αδρανοποιηθεί στην πορεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More