2 Μαρ 2011

Ποδήλατο τον χειμώνα; Και όμως, ναι!

Συνήθως έχουμε συνδυάσει το ποδήλατο με λιακάδα και καλοκαιρία. Τι γίνεται όμως το χειμώνα; Βάζουμε το ποδήλατο στην αποθήκη μέχρι να ξανάρθει η άνοιξη; Φυσικά και όχι, απαντούν οι ειδικοί και προτείνουν τρόπους για να κάνουμε το ποδήλατό μας «χειμωνιάτικο».

1)Ποδήλατο all weather!
Αν ετοιμάζεστε να κατακτήσετε τις πλαγιές και τις ανηφόρες με το ποδήλατό σας την ίδια στιγμή, που ο υδράργυρος φλερτάρει με το 0, θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, για να μην σας προδώσει τη δυσκολότερη στιγμή. Έτσι, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ισχυρό λιπαντικό κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες και να περάσετε με αυτό την αλυσίδα και τα υπόλοιπα μεταλλικά του μέρη ώστε να αντέξουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
2)Βάλτε φώτα
Τον χειμώνα, οι ώρες ηλιοφάνειας μειώνονται αισθητά και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε μεσημέρι τη βόλτα σας με ποδήλατο και το απόγευμα να βρεθείτε σε βαθύ σκοτάδι. Εγκαταστήστε πάνω στο ποδήλατό σας ισχυρά φώτα, που θα φωτίζουν τις διαδρομές σας και βγείτε άφοβα στο δρόμο ακόμη και όταν ο ήλιος πέφτει.
3)Φορέστε «φτερά»
Και εννοούμε τα ειδικά «φτερά», που εφαρμόζονται στους τροχούς του ποδηλάτου σας. Έτσι, μη διστάσετε να φορέσετε «φτερά» στο ποδήλατο, τα οποία όχι μόνο θα σας κρατήσουν ασφαλή αλλά και καθαρό, καθώς οι λάσπες από τη βροχή ή το χιόνι δεν θα μεταφέρονται από το δρόμο στο παντελόνι της φόρμας σας. Επιλέξτε «φτερά», που αφαιρούνται και μόλις μπει η άνοιξη και βελτιωθεί ο καιρός, αφαιρέστε τα.
4)Επιλέξτε τα κατάλληλα γάντια…
Τα γάντια αποτελούν το Α και το Ω του χειμερινού ποδηλάτη καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να «κοκαλώσουν» τα χέρια σας και να μην μπορείτε ούτε καν να φρενάρετε την κατάλληλη στιγμή. Επιλέξτε γάντια ζεστά αλλά όχι μάλλινα καθώς γλιστρούν στα χερούλια του ποδηλάτου. Και φροντίστε τα γάντια σας να είναι κατασκευασμένα από αδιάβροχο υλικό ώστε να είστε έτοιμοι αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.
5)…Αλλά και το ιδανικό μπουφάν
Σημαντικό αξεσουάρ του χειμερινού ποδηλάτη δεν είναι μόνο τα κατάλληλα γάντια αλλά και το ιδανικό μπουφάν. Επιλέξτε κάποιο, που θα δεν θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, θα είναι αδιάβροχο και κατασκευασμένο από υλικό που «αναπνέει». Επειδή ενδεχομένως θα σας βρει στο δρόμο τσουχτερό κρύο ή βροχή, το μπουφάν σας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο… Ιδανικό θα ήταν το μπουφάν σας να διαθέτει και ενσωματωμένη κουκούλα για τη βροχή και το κρύο.
6)Διατηρείστε ζεστά τα πόδια σας
Για μεγάλες διαδρομές στη βροχή και στο κρύο, αγοράστε ειδικά προστατευτικά για τα πόδια, για να προφυλαχθείτε από τις αντίξοες συνθήκες. Τα προστατευτικά αυτά είναι κατασκευασμένα από νεοπρένιο, ένα ειδικό, αδιάβροχο υλικό με το οποίο κατασκευάζονται και οι στολές των καταδύσεων. Τα ελαστικά αυτά «παπούτσια», όχι μόνο θα κρατήσουν τα πόδια σας ζεστά αλλά και θα σας εμποδίσουν από το να λεκιαστείτε από λάσπες, νερά βροχής ή χιόνι.
7) Γίνετε ορατοί
Το να γίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ορατοί στους διερχόμενους οδηγούς, αποτελεί πρώτη σας προτεραιότητα. Επειδή η νύχτα πέφτει νωρίτερα τους χειμερινούς μήνες, οι ποδηλάτες, θα πρέπει να είναι «πολύχρωμοι» προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και τραυματισμοί λόγω σκοταδιού. Έτσι, καλό θα ήταν να αγοράσετε κάποιο μπουφάν σε έντονο και φωσφοριζέ χρώμα ή κάποιο κράνος, που να είναι ευδιάκριτο στο σκοτάδι. Εφοδιάστε και το ποδήλατό σας με τις ειδικές, αυτοκόλλητες, φωσφορίζουσες ταινίες, που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι, κάνοντάς την παρουσία σας αισθητή στα διερχόμενα οχήματα.
8) Μια πλαστική σακούλα για ώρα ανάγκης…
Οι απότομες αλλαγές του καιρού τον χειμώνα, αποτελούν καθημερινότητα και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, καλό θα ήταν να έχετε πάντα μαζί σας μια πλαστική, στεγνή σακούλα, ώστε να καλύψετε με αυτή τη βρεγμένη σέλα του ποδηλάτου σας και να μπορείτε να γυρίσετε στο σπίτι χωρίς να γίνετε μούσκεμα.
9)Απολαύστε τις χάρες του χειμώνα
Αν η ποδηλασία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σας, θα διαπιστώσετε με χαρά, πως ο χειμώνας, μπορεί να έχει ορισμένες δυσκολίες, όμως σας ανταμείβει και με χαρές. Μια από αυτές είναι οι λιγότεροι ποδηλάτες-όλοι οι δρόμοι είναι σχεδόν δικοί σας καθώς και το μικρότερο άγχος για την αναζήτηση κοινόχρηστου χώρου για να αφήσετε το ποδήλατό σας-οι χειμερινοί ποδηλάτες μετριούνται στα δάχτυλα… Τέλος, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την παγωμένη φύση, όσο λίγοι ενώ παράλληλα θα γυμνάζεστε εύκολα απολαμβάνοντας το αγαπημένο σας άθλημα.
10) Αποδεχθείτε τα όριά σας
Δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτε και σε κανέναν. Κάνετε ποδήλατο τον χειμώνα απλά και μόνο επειδή σας αρέσει αλλά οι υπερβολές δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Αν δείτε, πως το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, η βροχή πολύ δυνατή ή αν το χιόνι και ο παγετός έχουν καλύψει τα πάντα, μείνετε σπίτι. Είναι προτιμότερο να χάσετε κάποιες προπονήσεις, παρά να διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ακεραιότητα με πιθανούς τραυματισμούς. Ο καλός αθλητής άλλωστε, γνωρίζει πάντα τα όριά του και δεν τα υπερβαίνει ποτέ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More