9 Μαρ 2011

Ανύπαρκτοι φοιτητές στα ιδρύματα

Μόνο ένας στους τρεις φοιτητές από τους 600.000 εγγεγραμμένους ζήτησε και πήρε πανεπιστημιακό σύγγραμα, και όπως εκτιμούν στο υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών στα πανεπιστήμια, είναι πολύ μικρότερος από τον επίσημο.
Φοιτητές-"φαντάσματα" φαίνεται ότι υπάρχουν στα πανεπιστήμια, αφού από τις 600.000 που είναι εγγεγραμμένοι μόνο ένας στους τρεις ζήτησε και πήρε πανεπιστημιακό σύγγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα που εξάγονται από την ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων που εφαρμόσθηκε στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος και παρουσίασε σήμερα τα στοιχεία η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Τελικά προκύπτει το ερώτημα τι είναι και ποιοι είναι οι φοιτητές αυτοί. Προφανώς βέβαια είναι "αιώνιοι" φοιτητές, αλλά το υπουργείο θα στείλει έγγραφο στα τμήματα ζητώντας επίσημη πληροφόρηση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κόστος των συγγραμμάτων που επέλεξαν φοιτητές του ίδιου τμήματος είναι πολύ υψηλό στο ένα πανεπιστήμιο και πολύ φθηνότερο στο άλλο. Για παράδειγμα, το "πακέτο" που επέλεξαν οι φοιτητές της ιατρικής Αθήνας ανέρχεται σε 1138 ευρώ ανά έτος ενώ στην Ιατρική Πάτρας 318 ευρώ.
Επίσης προκύπτει ότι, σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ υπάρχει εγκατάλειψη σπουδών από εξάμηνο σε εξάμηνο. Για παράδειγμα στα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής και Τουριστικών Επαγγελμάτων πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στο πρώτο εξάμηνο υπέβαλαν αίτηση για βιβλία 60 σπουδαστές, στο 3ο εξάμηνο υπέβαλαν μόνον 6.


Στη συνέντευξη που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα ακαδημαϊκά συγγράμματα και την ηλεκτρονική υπηρεσία “ Εύδοξος” προκύπτει ότι “ το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος». Κατά γενική ομολογία φοιτητών, καθηγητών και λοιπών εμπλεκομένων η προσπάθεια ήταν απολύτως επιτυχημένη και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια. Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας “ Εύδοξος” και συγκεκριμένα :


Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας


Επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής, καθώς ήταν δυνατή η παραλαβή συγγραμμάτων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος.


Απόλυτη διαφάνεια


Παρακολούθηση της όλης διαδικασίας μέσω των σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Παρέθεσε πίνακες με αναλυτικά στοιχεία :


Αριθμητικά στοιχεία διανομής


Φοιτητές που δημιούργησαν λογαριασμό στο σύστημα και αποδέχτηκαν τους όρους χρήσης


265.976


Φοιτητές που έκαναν δήλωση και παρέλαβαν συγγράμματα


242.444


Συγγράμματα που παρελήφθησαν


1.886.476


Στοιχεία υπηρεσίας Εύδοξος


Τμήματα που συμμετείχαν


488


Εκδότες / Αυτοεκδότες


1003


Συγγράμματα που καταχωρήθηκαν στη βάση του Ευδόξου


31.698


Μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα


42.595


Πιστοποιημένα σημεία διανομής


915


Συσχετίσεις Εκδοτών με σημεία διανομής


6.598


Μέγιστος αριθμός παραδόσεων ανά δευτερόλεπτο


10 βιβλία ανά δευτερόλεπτο


Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων σε 2.200 τελειόφοιτους φοιτητές συνοψίζονται στα εξής:

Το 69,48% των φοιτητών έχει δει και γνωρίζει τι είναι αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό αναγνώστη.

Μόλις το 0,71% των φοιτητών χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό αναγνώστη.


Το 17,74% δεν γνωρίζει τι είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης.


Το 81,51% των φοιτητών δείχνει προτίμηση στο έντυπο βιβλίο έναντι του ηλεκτρονικού


Το 62,46% των φοιτητών συμφωνεί με την άποψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα βιβλία των σπουδών θα είναι ηλεκτρονικά. Το 23,92% διαφωνεί με την συγκεκριμένη άποψη.


Το σημαντικότερο πλεονέκτημα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου για το 47,17% των φοιτητών είναι η άμεση πρόσβαση στα βιβλία.


Το 65,90% των φοιτητών αναφέρει ότι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα χρήσης του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ότι είναι κουραστικό στην ανάγνωση.


Το 28% μόνον των βιβλίων επαναχρησιμοποιείται μετά την επιτυχή εξέταση στο αντίστοιχο μάθημα.


Το 80 % των φοιτητών είναι ευχαριστημένο από το σύστημα Εύδοξος όσον αφορά στην έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.


ΠΗΓΗ :
http://news247.gr/ellada/paideia/oyt...ta.799448.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More