13 Μαρ 2011

Προσοχή στα σενάρια

Το σκηνικό καταστροφολογίας που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν πρωτόγνωρο. Και δεν αφορούσε το σαρωτικό τσουνάμι της Ιαπωνίας, αλλά το ηλεκτρονικό τσουνάμι που σάρωσε το ελληνικό Διαδίκτυο, περιγράφοντας ακραία σενάρια οικονομικού αφανισμού, τα οποία μάλιστα είχαν τη μορφή εσωτερικής πληροφόρησης από καλά γνωρίζοντα τα θέματα, τραπεζικά στελέχη.
Πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, έχουν κυκλοφορήσει ανάλογα σενάρια με προφητείες «οικονομικής αποκάλυψης», τα οποία χωρίς ιδιαίτερη φαντασία -είναι η αλήθεια- αλλά με στερεότυπες παραλλαγές στο ίδιο θέμα, κάνουν το γύρο της αγοράς, αναζητώντας εύπιστους.
Κοινό στοιχείο τους είναι η διάψευσή τους, που όμως δεν εμποδίζει τη δημιουργία νέων σε κάθε ευκαιρία.

Αυτό συνέβη και τις τελευταίες ημέρες, καθώς κείμενα με αυτό το περιεχόμενο έκαναν το γύρο της μπλογκόσφαιρας, από ανώνυμους προφανώς συντάκτες, που προσποιούνται τα στελέχη της τραπεζικής αγοράς.
Τελικά, πάντως, τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου ήταν μικρής εμβέλειας, αφού περιορισμένης έκτασης είναι τελικά οι αναλήψεις μετρητών από καταθέτες που επηρεάζονται από το κλίμα των ημερών και την προσμονή για τις εξελίξεις της 25ης Μαρτίου.
Πρόκειται, όπως λένε οι πληροφορίες, για ποσά της τάξης των 2 με 3 χιλιάδων ευρώ, τα οποία και ως σύνολο στο σύστημα δείχνουν απλώς μια μικρή άνοδο των συνηθισμένων εκροών.
Κάποιοι μικροκαταθέτες υποβάλλουν επίσης ερωτήματα στις τράπεζες, επηρεασμένοι από τη φιλολογία της περιόδου αυτής. Πέραν της λογικής ανησυχίας για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνονται και ανοησίες, όπως η επαναφοράς της δραχμής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ακατάσχετη φημολογία καλλιεργείται συστηματικά, εξυπηρετώντας -άγνωστο ποιες κάθε φορά- επιδιώξεις. Οπως δεν είναι παράξενο ότι αυτή η τακτική βρίσκει κάθε φορά, έστω και λίγα, ευήκοα ώτα στις ταραγμένες και δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ζητήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Ανεξαρτήτως αυτών πάντως, και μόνη η απλή λογική μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται εάν μπορούν να ισχύουν τέτοια ακραία φανταστικά σενάρια.
Ευθύνη πάντως έχουν, ωστόσο, και θεσμικοί παράγοντες που ενίοτε υιοθετούν με περίσσεια ευκολία καταστροφολογικά σενάρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More