31 Μαρ 2011

Παχαίνει ο καφές όσο η καρμπονάρα; Μάλλον ναι…

την αρχή ξεκίνησε ως κλασσική σκηνή αμερικάνικης ταινίας. Η λαμπερή πρωταγωνίστρια, αφού είχε ξυπνήσει τα χαράματα και είχε τρέξει 5 χλμ. γύρω από το Central Park, ξεκινά για τη δουλειά της και κάνει μια απαραίτητη στάση σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας, προκειμένου να παραγγείλει έναν καφέ «για το δρόμο».
Η παραγγελία ηχούσε περίεργα στα –ως τότε-ανεκπαίδευτα αυτιά μας, καθώς ως κλασσικοί Έλληνες, ο φραπέ το καλοκαίρι, άντε και ένας ελληνικός διπλός το χειμώνα, ήταν οι συνήθεις επιλογές μας. Τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα έγινε Ευρώπη και το Μανχάταν «μεταφέρθηκε» στις γειτονιές της πόλης με τα παραρτήματα πολυεθνικών αλυσίδων καφέ να ξεφυτρώνουν παντού.
Η ζυγαριά στενάζει λόγω… καφέ!
Και φτάσαμε στο σήμερα. Στη θέση της λαμπερής πρωταγωνίστριας του Hollywood, είμαστε πλέον εμείς-χωρίς βέβαια το τρέξιμο και το Central Park! O πολύπλοκος καφές που παραγγέλνουμε με
άνεση και συνοδεύει τις πρώτες πρωινές ώρες μας στο γραφείο ή τα ψώνια μας το Σάββατο, ενδέχεται να μας επιβαρύνει μέχρι και με 600 θερμίδες, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές!
Ιδού λοιπόν, ποιος κρύβεται πίσω από τα περιττά κιλάκια που σκάλωσαν στο σώμα σας και δεν λένε να το εγκαταλείψουν. Οι καφέδες-υπερπαραγωγή με τις περίεργες γεύσεις, τη σαντιγί και το σιρόπι καραμέλας/σοκολάτας/φουντούκι κ.λπ. αποτελούν θερμιδικές «βόμβες» για τον οργανισμό μας.
Θερμιδικές βόμβες οι καφέδες-υπερπαραγωγή!
Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το «Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο» (WCRF), οι περισσότεροι καφέδες από αυτούς που πωλούνται σε καταστήματα για άμεση κατανάλωση, «στοιχίζουν» θερμιδικά από 250 έως 600 θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, πλήρες γάλα και πρόσθετη κρέμα. Έτσι, συχνά ισοδυναμούν με 2 μεγάλα κομμάτια πίτσας με «απ’ όλα» ή με μια καρμπονάρα…
Πίνοντας επομένως, 2 τέτοιους καφέδες την ημέρα, προσλαμβάνουμε ακριβώς τις μισές θερμίδες της ημερήσιας ενδεδειγμένης ποσότητας προκειμένου να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν, πως η υπερκατανάλωση τέτοιων καφέδων, μόνο βλαβερή μπορεί να είναι για την υγεία μας. Η υπερβολική ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνουμε απλά και μόνο από ένα ρόφημα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε παχυσαρκία καθώς ο καφές δεν ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και έτσι τα γεύματά μας θα συνεχίσουν να προσλαμβάνονται κανονικά.
Ωστόσο, η παχυσαρκία, όπως αναφέρουν οι μελετητές, είναι «πηγή» πολλών δεινών για τον οργανισμό, καθώς έχει διαπιστωθεί, πως ευθύνεται για μια σειρά ασθενειών, ανάμεσά τους και ο καρκίνος.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More