21 Μαρ 2011

ΔΝΤ προς Ελλαδα: "Κλείστε επιτέλους κάποιον στη φυλακή, ειστε ανικανοι" .

Η ανικανότητα των αρμοδίων αρχών να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους φοροφυγάδες και όσους εκ των Ελλήνων πολιτικών αποδεδειγμένα ευθύνονται για την τραγική κατάσταση της οικονομίας οδηγεί το Ταμείο στην απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με τα δύο θέματα.
Ο απόηχος της επιρροής των αντιδράσεων εναντίον του πολιτικού κόσμου έφτασε μέχρι την Ουάσιγκτον και όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής» έγινε και σχετική συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ανικανότητα των αρμοδίων αρχών να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους φοροφυγάδες και όσους εκ των Ελλήνων πολιτικών αποδεδειγμένα ευθύνονται για την τραγική κατάσταση της
οικονομίας οδηγεί το Ταμείο στην απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με τα δύο σημαντικά αυτά θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες. Γίνονται σκέψεις για να δημοσιοποιηθούν επίσημα οι θέσεις του και οι απόψεις του γενικού διευθυντή Ντομινίκ Στρος Καν.
Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που ασχολούνται με την Ελλάδα προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των μελών του ΔΣ στην ανάγκη να αποκτήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας δικαιότερο χαρακτήρα και κοινωνική αποδοχή, χαρακτηριστικά τα οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζουν εντελώς, αφού ο λαός, όπως έδειξε και στο πρόσφατο συλλαλητήριο, κλιμακώνει τις αντιδράσεις του εναντίον των μέτρων.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας τονίστηκε και το συμπέρασμα που αναγράφεται στην έκθεση, ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, θα προστατεύουν τους οικονομικά αδύνατους και θα αναδιαρθρώνουν τα αναποτελεσματικά κομμάτια του διογκωμένου δημόσιου τομέα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» υπογραμμίστηκε ότι για να γίνει κοινωνικά αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα πρέπει να κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική ισχύ των πολιτών. Ενα από τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή είναι η άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι χωρίς την παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν δεν θα εμπεδωθεί κανένα αίσθημα δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι η υποστήριξη του Ταμείου στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα γίνει πράξη το επόμενο, σύντομο διάστημα. Πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο δεν αποκλείουν σύγκρουση με την κυβέρνηση για να πειστεί να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.



«Πώς είναι δυνατόν;»


Μία πηγή του Ταμείου αναρωτήθηκε σε συνομιλία της με το «Εθνος της Κυριακής»: «Πώς είναι δυνατόν να περικόπτονται οι μισθοί και οι μεγαλοφοροφυγάδες να εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα και να παραμένουν ανενόχλητοι σε αναμονή της εφαρμογής του νέου νόμου, που υποτίθεται ότι προβλέπει αυστηρότερες ποινές γι' αυτούς;».



Η πηγή πιστεύει ότι «και με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο θα έπρεπε να βρεθούν λύσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να σταματήσει το καθεστώς της ατιμωρησίας». Η τοποθέτηση αυτή αποκτά σήμερα προτεραιότητα, διότι αντιλαμβάνονται πως η κοινή γνώμη έχει την ορθή εντύπωση ότι οι φτωχοί πληρώνουν τα σπασμένα της ασυδοσίας των μεγάλων φοροφυγάδων που κατέχουν δισεκατομμύρια σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού.



Στο Ταμείο πιστεύουν επίσης ότι όσο δεν απαντάται αυτό το ερώτημα τόσο θα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ του λαού και των πολιτικών, ενώ θα αυξάνεται η εντύπωση που έχει σχηματιστεί από τους πολίτες ότι το κόστος του Προγράμματος Σταθερότητας το πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπιχειρηματίες, και όχι οι έχοντες και κατέχοντες.



Μετά τα μέτρα

Ζητούν ανάπτυξη και αναδιάρθρωση του Δημοσίου


Αναφορικά με τα νέα μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να το παρουσιάσει. Το Ταμείο απαιτεί, αυτήν τη φορά, όπως τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα να στηρίζουν την ανάπτυξη, να περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες της ανάπτυξης, να προστατεύουν τους περισσότερο αδύνατους και να αναδιαρθώσουν τον δημόσιο τομέα.




Το ΔΝΤ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα όσο το δυνατόν συντομότερα, ούτως ώστε οι εμπειρογνώμονες να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους.

Η πηγή εξήγησε ότι το μήνυμα του Ταμείου είναι διπλό: «Κάντε επιτέλους μεταρρυθμίσεις» και «κλείστε επιτέλους κάποιον στη φυλακή».


Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης στο ΔΝΤ προειδοποιούν ότι «η ελληνική οικονομία θα διέλθει φέτος το χειρότερο σημείο της, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου». Και για τον λόγο αυτό απαιτείται, όπως λένε, η συναίνεση του λαού, η οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας. Χωρίς τη βοήθεια του λαού εκφράζουν φόβους ακόμα και για ολική κατάρρευση.











http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...pubid=58692956

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More