10 Μαρ 2011

Σαρακοστιανά θαλασσινά με… ασφάλεια

Στο τραπέζι της Σαρακοστής, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Ενώ όμως είναι, στην πλειονότητά τους, μεγάλης διατροφικής αξίας, κρύβουν και αρκετούς κινδύνους.

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, κατά την οποία πολλοί, τηρώντας τη θρησκευτική παράδοση, είτε νηστεύουν αυστηρά, είτε αποφεύγουν το κρέας, τα αυγά και τα τυροκομικά, προτιμώντας τα θαλασσινά, το ψάρι και τα όσπρια, είτε απλά βρίσκουν μια ευκαιριά για να καταφύγουν στα αγαπημένα τους θαλασσινά.
Τα θαλασσινά (κεφαλόποδα, οστρακοειδή και μαλάκια), αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν σημαντική πηγή ψευδαργύρου (ιδιαίτερα τα
στρείδια), βιταμινών του συμπλέγματος Β (1, 2 και 12), ιωδίου, σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων κ.ά..
Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και σε διάφορες συνταγές και είναι πολύ νόστιμα. Όμως, πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, τα οποία μολύνονται εύκολα με ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς (βακτήρια ή ιούς) που βρίσκονται μέσα στο νερό. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε για να διασφαλίσετε την ποιότητά τους και την υγεία σας και να απολαύσετε το σαρακοστιανό τραπέζι.
Συμβουλές για την επιλογή και την αγορά
Όσον αφορά στην επιλογή των θαλασσινών, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας μερικά σημαντικά θέματα, ανάλογα με το εκάστοτε προϊόν.
Για τα καλαμάρια, τις σουπιές και τα χταπόδια, θα πρέπει να προσέχετε ώστε να έχουν γυαλιστερή και ελαστική επιφάνεια και τα πόδια τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Επίσης, ελέγξτε ότι έχουν γυαλιστερά και ζωηρά μάτια, χωρίς σημάδια. Η ροζ ή κόκκινη απόχρωση στην επιφάνειά τους, είναι σημάδι αλλοίωσης. Μπορείτε επίσης να τα προμηθευτείτε μερικές ημέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.
Οι γαρίδες, οι αστακοί, τα καβούρια και οι καραβίδες, θα πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και τα πόδια τους να είναι καλά κολλημένα στο σώμα τους, ενώ ο θώρακάς τους θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμος και ανθεκτικός και τα μάτια και το χρώμα τους, έντονα και ζωηρά. Αν είναι ζωντανά, θα πρέπει να προσέξουμε να κάνουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια.
Για τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κ.τ.λ.), εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, θα πρέπει να προσέξετε να είναι ζωντανά: ελέγξτε ότι έχουν κλειστά στενά τα όστρακά τους και ότι δεν ανοίγουν εύκολα. Μην επιλέξετε οποιαδήποτε στρείδια εάν το όστρακο είναι ανοικτό και δεν κλείνει εύκολα όταν το αγγίξετε. Το περιεχόμενό τους θα πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και να μυρίζει θάλασσα και η σάρκα τους γερά κολλημένη στο κέλυφος.
Μπορείτε επίσης να βρείτε όστρακα και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κέλυφος, τα οποία συσκευάζονται σε πλαστικές σακούλες. Ελέγξτε αν στη συσκευασία υπάρχει το σχετικό υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από τη μέρα που βγήκε το κέλυφος.
Συμβουλές για τη συντήρηση και το μαγείρεμα
Σε γενικές γραμμές, αν δεν ξέρετε να διακρίνετε τα φρέσκα όστρακα και θαλασσινά, προτιμήστε τα κατεψυγμένα που είναι πιο ασφαλή, ενώ αν τα αγοράσετε φρέσκα, καλό είναι να τα καταναλώσετε σύντομα και να μην τα αφήσετε για πολύ στο ψυγείο. Πρέπει να καταψύχονται μέσα σε ένα 24ωρο από την ώρα που πιάστηκαν.
Τα όστρακα μπορείτε να τα φάτε ωμά με λεμόνι, εκτός και αν δεν τα εμπιστεύεστε ή δε μπορείτε να τα επιλέξετε, οπότε κάντε τα αχνιστά, ψητά ή μαγειρευτά σε μια σάλτσα.
Αν τα μαγειρέψετε, το μυστικό είναι το ελάχιστο, έως καθόλου ψήσιμο. Κατεβάστε τα όστρακα από τη φωτιά, αμέσως μόλις ανοίξει το κέλυφος και αποφύγετε να φάτε το περιεχόμενο των όστρακων που δεν ανοίγουν με το μαγείρεμα.
ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More