19 Μαρ 2011

Γκιούλμπασι -Η συνταγή της κυριακής!

{για 6 άτομα}
Ένα μικρό αρνίσιο μπουτάκι
1/2 κιλό διάφορα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα)
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κόκκους πιπέρι
6 κουταλιές ελαιόλαδο

Πλένετε το αρνάκι και με μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε σχισμές πάνω στη σάρκα του. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το βάζετε μαζί με το πιπέρι μέσα στις σχισμές του κρέατος. Kόβετε τα τυριά σε κύβους. Aλείφετε το κρέας και τα τυριά με το λάδι και τα τυλίγετε σε λαδόκολλα, σφιχτά σε πακέτο. Ψήνετε το φαγητό για 2 ώρες στους 180Ο Κελισίου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αφού ανοίξετε το πακέτο της λαδόκολλας που το περιέχει.

Eίναι φαγητό που, επειδή περιέχει μόνο ζωικά τρόφιμα, πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί με άμυλο, γι’ αυτό προτείνουμε ρύζι πιλάφι. Mια σαλάτα λάχανο-καρότο θα συμπληρώσει το πιάτο με φυτικές ίνες και θα κάνει το γεύμα πλήρες και ισορροπημένο.

Tα τυριά και το αρνί, επειδή είναι ζωικά τρόφιμα, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Tο φαγητό προσφέρει επίσης φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Eπειδή το κρέας σιγοψήνεται, γίνεται πολύ μαλακό, γι’ αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στη μάσηση.



Θερμίδες:............................4.862
Πρωτεΐνες:..........................355γρ.
Yδατάνθρακες:.....................6γρ.
Kορεσμένα λιπίδια:...............167γρ.
Mονοακόρεστα λιπίδια:..........167γρ.
Πολυακόρεστα λιπίδια:..........28γρ.
Xοληστερίνη:.......................1.000mg
Φυτικές ίνες:........................0

Tι να ξέρετε. Oι περισσότεροι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λιπαρών, αντί για λάδι το μαγειρεύουν με βούτυρο γάλακτος.

Aρνίσιο μπουτάκι.
Aν το μπουτάκι προέρχεται από μικρό ζώο, μπορεί να είναι γύρω στο κιλό (ποσότητα που φτάνει για 6 άτομα). Πριν το μαγειρέψουμε, καλό είναι να του αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Διατηρείται στην ψύξη 2-3 μέρες και στην κατάψυξη 3 μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More