23 Μαρ 2011

Από που καθορίζεται η αυτοεκτίμηση ανδρών και γυναικών;

Οι άνδρες εξελίχθηκαν ως κυνηγοί και η κύρια συνεισφορά τους στην επιβίωση του ανθρωπίνου γένους ήταν η ικανότητα τους να χτυπούν έναν κινούμενο στόχο, ώστε να εξασφαλίσουν τροφή για την οικογένεια τους. Έτσι εξελίχθηκαν σε ανθρώπους που είναι προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα και αποτιμούν την επιτυχία τους στη ζωή με βάση τα επιτεύγματα τους και την ικανότητα τους να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα.
succesful-man Η αυτοεκτίμηση που αισθάνεται ένας άνδρας καθορίζεται από τα αποτελέσματα που μπορεί να πετύχει. Οι άνδρες διαθέτουν εγκέφαλο που αναζητά κατά κύριο λόγο το «τελικό αποτέλεσμα» σε κάθε πρόβλημα και γενικά δεν αντιλαμβάνεται εύκολα … συναισθήματα. Ο εγκέφαλος του άνδρα είναι οργανωμένος για να αντιμετωπίζει τη ζωή με το σκεπτικό: «πώς θα λύσω το πρόβλημα;»
Οι άνδρες εξελίχθηκαν για να πολεμάνε, να προστατεύουν και να λύνουν προβλήματα.

Αντίθετα η αυτοεκτίμηση που αισθάνεται μια γυναίκα καθορίζεται από την ποιότητα των σχέσεων της. Αν μια γυναίκα είναι δυστυχισμένη στις σχέσεις της, δεν μπορεί να αφιερωθεί στη δουλειά της. Υπό καθεστώς άγχους και πίεσης μια γυναίκα αντιμετωπίζει την προοπτική του να μιλήσει με το σύντροφο της ως μια ανταμοιβή.
Από την άλλη μεριά ο άνδρας αντιμετωπίζει την προοπτική να μιλήσει με τη σύντροφο του ως μια διακοπή και παρενόχληση της προσπάθειας του να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η αυτοεκτίμηση των ανδρών καθορίζεται με βάση την εργασία και τα επιτεύγματα τους. Μόνο ένας άνδρας που είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του μπορεί να αφιερωθεί και να δώσει ευτυχία και στις σχέσεις του.
family-having-lunch-in-the-garden
Πως άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν τα λάθη
Οι γυναίκες δεν νοιώθουν άσχημα στην προοπτική του να παραδεχθούν τα λάθη τους, γιατί στον δικό τους κόσμο τα λάθη αντιμετωπίζονται σαν μια μορφή σύσφιξης σχέσεων και δημιουργίας εμπιστοσύνης. Οι σκέψεις και οι ανησυχίες μιας γυναίκας επικεντρώνονται στην επικοινωνία, τη συνεργασία, την αρμονία, την αγάπη, τις κοινές εμπειρίες και τις σχέσεις της με τους άλλους.
Αντίθετα οι σκέψεις και οι ανησυχίες ενός άνδρα έχουν να κάνουν με το πώς θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, πώς θα πετύχει τους στόχους του, πώς θα αποκτήσει δύναμη και καταξίωση και πώς θα νικήσει τον ανταγωνισμό. Ένας άνδρας δεν θα παραδεχθεί ποτέ τα λάθη του γιατί πιστεύει πως αν τα παραδεχθεί η γυναίκα του θα σταματήσει να τον αγαπά, επειδή αυτό θα σημαίνει ότι απέτυχε στους στόχους του.
Η αλήθεια είναι ότι μια γυναίκα αγαπά περισσότερο έναν άνδρα όταν αυτός παραδέχεται τα λάθη του. Η γυναίκα όμως θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην κάνει τον άνδρα να αισθάνεται ότι σφάλλει όταν συζητά διάφορα προβλήματα μαζί του. Πολύ συχνά, ακόμα και όταν μια γυναίκα προσφέρει στον άνδρα της ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης σαν δώρο, μπορεί να ερμηνευτεί από αυτόν σαν μήνυμα της μορφής: «Δεν είσαι αρκετά καλός».
Στον εγκέφαλο του σύγχρονου άνδρα είναι ανεξίτηλα χαραγμένα τα σημάδια της προσπάθειας αμέτρητων αιώνων να μη φανεί αποτυχημένος. Όταν ένας άνδρας είναι μόνος του στο αυτοκίνητο και χάσει το δρόμο του το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματήσει κάπου και θα ζητήσει οδηγίες. Όταν όμως είναι μαζί του στο αυτοκίνητο μια γυναίκα δεν θα το κάνει, γιατί τότε θα αισθάνεται αποτυχημένος.
Οι άνδρες σιχαίνονται την κριτική. Πρέπει να κατανοήσουν όμως ότι ο αντικειμενικός σκοπός των γυναικών δεν είναι να τους αποδείξουν ότι έχουν κάνει λάθη, αλλά να τους βοηθήσουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να παίρνει τα πράγματα τόσο προσωπικά.
anthologion.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More