11 Μαρ 2011

Οι γυναίκες έχουν λανθασμένη εικόνα για το βάρος τους

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών γυναικών που είναι υπέρβαρες, θεωρούν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (16%) γυναικών με κανονικό βάρος, πιστεύουν ότι έχουν περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, έδειξε νέα μελέτη.
Η ίδια μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι λανθασμένες αυτές αντιλήψεις, συνδέονται συχνά με τη φυλή: οι έγχρωμες και ισπανόφωνες γυναίκες υποβαθμίζουν συχνά το υπερβολικό τους βάρος, ενώ οι λευκές γυναίκες ανησυχούν αδικαιολόγητα για το φυσιολογικό τους βάρος.
Αν και η έρευνα που έγινε εστίασε σε γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες επισκέπτονταν τις δημόσιες κλινικές στο Τέξας των ΗΠΑ, τα ευρήματά της συμφωνούν με πολλές άλλες μελέτες που έχουν γίνει σε διαφορετικούς πληθυσμούς, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη, Harris Interactive/HealthDay poll.

Σε αυτή βρέθηκε ότι 30% των ενήλικων υπέρβαρων Αμερικανών πίστευαν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ενώ το 70% εκείνων που είναι παχύσαρκοι, θεωρούσαν ότι απλά είναι υπέρβαροι.
«Αν πας κάπου, θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα τα υπέρβαρα άτομα πιστεύουν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ακόμη κι αν δεν έχουν», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Mahbubur Rahman, που είναι βοηθός καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο κέντρο διεπιστημονικών ερευνών για την υγεία των γυναικών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston (UTMBG).
Τα νέα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology και προέκυψαν από έρευνα σε 2.200 γυναίκες που επισκέφτηκαν τις δημόσιες κλινικές για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία (20 με 39 χρονών), είχαν πάνω από το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ενώ ακόμη περισσότερες έγχρωμες (82%) και Μεξικανές (75%) γυναίκες, ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Η λανθασμένη αντίληψη της κατάστασης του βάρους, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά και ίσως στην υγεία, αναφέρουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες, αλλά πίστευαν ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να χάσουν το επιπλέον βάρος τους με δίαιτα ή με άλλο τρόπο. Αντίθετα, οι γυναίκες που θεωρούσαν ότι είχαν περισσότερο βάρος από το κανονικό, ενώ δεν είχαν, ήταν πιο πιθανό να πάρουν χάπια για το χάσιμο βάρος ή διουρητικά, να προκαλούν εμετό ή να καπνίζουν τσιγάρα, προκειμένου να ελέγχουν ή να μειώσουν το βάρος τους.
Οι γυναίκες πρέπει να έχουν επίγνωση του τι σημαίνει «φυσιολογικό», σε αριθμούς. Το ζύγισμα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουν αυτό και ίσως όχι ο καλύτερος, λένε οι ερευνητές. Ξέρουμε καλά πότε τα παντελόνια μας πηγαίνουν στενά ή πολύ φαρδιά. Και δεν χρειαζόμαστε κανέναν αριθμό να μας το πει αυτό...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More