5 Μαρ 2011

Ισορροπία: Η προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη ζωή

"Άρχισε να φωνάζει τόσο δυνατά που τρέχαμε να κλείσουμε τις πόρτες, ήταν σαν να έπαθε νευρικό κλονισμό ο διευθυντής", έλεγε η γραμματέας στον υπεύθυνο λογιστηρίου. "Και να φανταστείς δεν ήταν και κάτι σοβαρό. Μάλλον έχει προβλήματα στο σπίτι, δεν εξηγείται αλλιώς."
Μέτρον άριστον είπε ο Κλεόβουλος. Έχεις παρατηρήσει ποτέ έναν άνθρωπο που σου φαίνεται ευτυχισμένος; Κάποιον που λάμπει από χαρά; Αν δεις προσεκτικά την ζωή του, θα αντιληφθείς ότι υπάρχει μια ισορροπία. Η ανθρώπινη φύση βασίζεται στην ολότητα. Το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα είναι ένα. Κατά συνέπεια αν ένα από τα τρία δεν είναι καλά, επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επτά βασικούς τομείς της ζωής μας. Οι σχέσεις (οικογένεια, ρομαντικές σχέσεις, φίλοι), η εργασία μας, τα οικονομικά, η σωματική άσκηση και υγεία, η προσωπική ανάπτυξη (εκπαίδευση, επιτεύγματα), ο ελεύθερος χρόνος, χόμπι και η προσφορά στην κοινωνία (φιλανθρωπία) συνιστούν μια ισορροπημένη ζωή.

Ας παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Γράψε τους παραπάνω τομείς σε ένα χαρτί και τράβηξε μια γραμμή κάτω από κάθε τομέα. Έτσι κάτω από την λέξη σχέσεις (οικογένεια, ρομαντικές σχέσεις, φίλοι) τραβάς μια ευθεία γραμμή την οποία χωρίζεις σε 10 ίσα μέρη. Μετά γράφεις εργασία και μια ευθεία γραμμή την οποία χωρίζεις σε 10 ίσα μέρη κ.ο.κ. Έπειτα για κάθε τομέα ξεχωριστά σκέψου πόσο βαθμολογείς τον εαυτό σου με κλίμακα από το 1-10. Συνέκρινε το πού είσαι σήμερα σε σχέση με το πού θα ήθελες να είσαι από το 1-10 σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Μπορεί να βάλεις στην εργασία 8 και στις σχέσεις 5, ανάλογα με το τι πιστεύεις. Δες τα αποτελέσματα. Ποιος τομέας της ζωής σου έχει το χαμηλότερο σκορ; Δουλεύοντας σε αυτόν τον τομέα και ξεπερνώντας προσωπικά εμπόδια θα μπορέσεις να κάνεις την διαφορά και να εκτοξεύσεις και τους υπόλοιπους τομείς: είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Όχι, δεν λέω ότι αν η σχέση σου είναι στο 4 θα πρέπει να παραιτηθείς από την δουλειά σου που είναι στο 8 και να εστιάσεις στη σχέση σου.

Όμως, αν ακούσεις τι θέλει ο σύντροφος σου, διαβάσεις, μάθεις εργαλεία για να επικοινωνείς καλύτερα και να καλύπτεις τις ανάγκες του συντρόφου σου και τις δικές σου, τότε μια μέρα θα πας στο γραφείο και θα σου πουν, «Πολύ αποτελεσματική η συνάντηση σήμερα, έχει αλλάξει η διάθεσή σου τελευταία».

Θυμήσου: η βελτίωση και η αλλαγή δεν εξαρτάται από τις δυνατότητες του ανθρώπου αλλά από το πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο. Πόσο ισχυρό είναι το δικό σου κίνητρο;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More