3 Μαρ 2011

Έξω καρδιά; Γερή καρδιά

Έρευνα έδειξε κάτι που ίσως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν, ότι δηλαδή όσοι είναι αισιόδοξοι έχουν πιο γερή καρδιά από τους απαισιόδοξους. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε πάντως στη μακροβιότητα και όχι ειδικά στην καρδιοπάθεια. Διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους απαισιόδοξους ομοιοπαθείς τους να βρίσκονται στη ζωή 15 χρόνια αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Παθολογίας» («Αrchives of Internal Medicine») και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εξετάστηκε η υγεία 3.000 καρδιοπαθών. Οι ειδικοί έκαναν συγκρίσεις σε μακροβιότητα με βασικό κριτήριο τη στάση ζωής - θετική και αρνητική αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, κ. John Barefoot, είπε σχετικά ότι «η κατάθλιψη και το άγχος μεγαλοποιούν τα προβλήματα που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουμε όλοι. Αυτή η μεγέθυνση των προβλημάτων δεν βοηθά στην επίλυσή τους και επιδεινώνει την υγεία μας από κάθε άποψη. Η έρευνά μας έδειξε ότι μας κόβει και χρόνια ζωής. Αντίθετα, οι αποφασιστικοί και θετικοί άνθρωποι κερδίζουν χρόνια ζωής.

»Φάνηκε, επίσης, ότι αντιμετωπίζουν πιο θετικά και το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί, όποιο κι αν είναι αυτό. Συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των γιατρών τους και πιστεύουν περισσότερο στη δυνατότητά τους για ανάρρωση.

»Οι απαισιόδοξοι καρδιοπαθείς όμως τείνουν να βιώνουν ένταση και στρες, κάτι που φθείρει πολύ τον οργανισμό τους. Θα έλεγα ότι η αισιοδοξία είναι ουσιαστικά ένα πανίσχυρο χάπι που κάποιοι τυχεροί παίρνουν από τη φύση και που οι υπόλοιποι ίσως πρέπει να "προμηθευτούν" με κάποια επιπλέον ψυχική προσπάθεια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More