19 Μαρ 2011

Φορολογική μεταρρύθμιση: Πέντε άξονες ενίσχυσης των εσόδων

Σε πέντε άξονες θα στηριχθεί η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκινά τους επόμενους μήνες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2012, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.
«Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει πάντα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Γ. Παπακωνσταντίνου, υπ. Οικονομικών.
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στο 7ο Φορολογικό Φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει πάντα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (26.2.2011), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέου τύπου ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά πρωτίστως την περικοπή ή ακόμη και κατάργηση του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών που θα «θυσιαστούν» στο «βωμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Όσον αφορά στους πέντε νέους άξονες που θα εστιάζουν οι νέες αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα αυτές θα είναι:
**η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με το κλείσιμο Εφοριών. «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι πουθενά σχεδόν στον κόσμο δεν παρατηρείται το
συγκεκριμένο φαινόμενο.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε. Θα πάμε σε μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΥΟ, να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ».
**η «κεντρικοποίηση» των ελέγχων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όπως όλα τα δεδομένα - στοιχεία συγκεντρωθούν σε κεντρικό επίπεδο ώστε να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, η οποία με εργαλεία τα νέα συστήματα, το Elenxis, τους φορητούς υπολογιστές και αντικειμενικά κριτήρια, να έχει τη δυνατότητα να κάνει σοβαρούς ελέγχους. Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό κεντρικοποιούνται και οι νομικές υπηρεσίες.
**η κατάργηση του ΚΒΣ με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος και των ελέγχων.
Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει με τρόπο φυσικά τέτοιο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.
Η πλήρης κατάργησή του κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
* η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, που φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση των καθαρών κερδών τους και αναμφισβήτητα νέες επιβαρύνσεις, αφού θα εξανεμιστούν ουσιαστικά τα όποια οφέλη προκύπτουν από την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αλλωστε από έρευνα που έχει κάνει το υπουργείο προέκυψε ότι οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ.
* η κατάργηση των περισσοτέρων από τις περίπου 800 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι και υπολογίζεται ότι, μαζί με αυτές των νομικών προσώπων, «κοστίζουν στο Δημόσιο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Με βάση πρόσφατες μελέτες του υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο φορολογούμενους κατάφερε να περιορίσει το φορολογητέο του εισόδημα και κατ' επέκταση το φόρο που κατέβαλε κάνοντας χρήση φοροαπαλλαγών που αφορούν νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια. Η κατάργηση φυσικά των φοροαπαλλαγών θα επιβαρύνει κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό πάντως τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν να διατηρηθούν ορισμένες, οι οποίες και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ή να θεσπιστούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τη διατήρησή τους.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησης είναι όπως επανεξεταστούν από μηδενική βάση και οι φόροι υπέρ τρίτων.
Επιτυχές το Athens Tax Forum 2011
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τo Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Πέμπτη το Athens Tax Forum 2011. Πρόκειται για ένα σημαντικό ετήσιο συνέδριο, θεσμό για τις φορολογικές εξελίξεις της χώρας με το τίτλο,» Προς ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φοροσύστημα, κορυφαίο παράγοντα για την ανάπτυξη και την ευημερία» και στόχευσε στο να γίνουν συζητήσεις και να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, σε θέματα που αυτή τη περίοδο συνθέτουν το πυρήνα της φορολογικής μεταρρύθμισης, με σκοπό:
- την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, την προώθηση της ανάπτυξης ,
- τη φορολογική δικαιοσύνη και ανακατανομή του πλούτου,
- τη σταθερότητα και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος
- τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», χαιρέτησε ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Σταύρος Κώστας, πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, έκανε την κεντρική εισήγηση και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε: «Το σημερινό μας συνέδριο εξυπηρετεί το όραμα: Βελτίωση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων του φορολογικού συστήματος στη πραγματική οικονομία, με σχεδιασμούς που θα προστατεύουν τον συνεπή φορολογούμενο, αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Το θεματικό του πλαίσιο, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος λόγω επικαιρότητας, σε ένα έτος μάλιστα που θεωρείται ''κλειδί'' για την έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση, που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».
Ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, σχολίασε ότι: «το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει το ρόλο αληθινού συνέταιρου επιχειρηματικότητας και όχι εμπόδιο στην επιχειρηματική ευκαιρία» και επεσήμανε ότι «είναι καταγεγραμμένο, είναι οικονομολογικά αποδεκτό, άρα αυτονόητο πλέον, ότι μπορεί όντως η φορολογία, να παίξει ρόλο ουσιαστικής συνισταμένης στη διπλή προσπάθεια δημοσιονομικής ανάταξης και εξασφάλισης εγγυημένου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, με σκοπό την έξοδο από την κρίση. Δεν θα αμφισβητήσουμε, με λίγα λόγια, τα αυτονόητα».
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η «Nαυτεμπορική» και το «naftemporiki.gr».
Α. Σαμαράς: Πρόβλημα οικονομικής πολιτικής
«Το κύριο πρόβλημα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι η οικονομική πολιτική του. Γεγονός που, πλέον, επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι απ΄ όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ακόμη και από τη δική του».
Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αιτιολόγησε την κριτική που άσκησε στη Βουλή εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης». Οπως ανέφερε αναλυτικά στη δήλωση του, «ενώ το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε 20 δισ. σκληρά μέτρα για το 2011-2014, σήμερα, για την ίδια περίοδο, η έκθεση του ΔΝΤ έφτασε να προβλέπει περίπου τα διπλά.
Γιατί, όπως το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται, η ύφεση αναχαιτίζει τη μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, αντί για μικρότερο έλλειμμα, θα έχουμε περισσότερα λουκέτα. Και έτσι συνέχεια παίρνονται νέα μέτρα, που προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και κάνουν απαραίτητα αργότερα και άλλα πρόσθετα μέτρα».
«Η τρίτη Επικαιροποίηση του μνημονίου από το ΔΝΤ αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύει τις αστοχίες της και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ενσωματώνει νέα, πρόσθετα, μέτρα για την περίοδο 2011-2014. Μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει και κοστολογήσει παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, καταδεικνύοντας έτσι ότι ο επιδιωκόμενος διάλογος ήταν και είναι προσχηματικός».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More