5 Μαρ 2011

Σχέση είναι να μοιράζεσαι

Γιατί άραγε δύο εξαρτημένα άτομα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν μια σχέση σε αποτυχία; Αν και οι δύο είναι εξαρτημένοι αυτό σημαίνει ότι τους λείπει κάτι. Μπορεί να είναι είτε σωματικά εξαρτημένοι, είτε συναισθηματικά, είτε διανοητικά. Κάτι τους λείπει και εξαιτίας αυτού δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι, γιατί εφόσον δεν το έχουν υποφέρουν – αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός του εξαρτημένου. Έτσι στην κλίμακα της ωριμότητας τα εξαρτημένα άτομα είναι «μείον». young_couple

Ένας άνδρας «μείον» και μια γυναίκα «μείον» που δημιουργούν μια σχέση, ελπίζουν να κερδίσουν κάτι από αυτή τη σχέση. Ελπίζουν να κερδίσουν αυτό που τους λείπει και όταν θα το έχουν τότε θα νοιώσουν ευτυχισμένοι. Έτσι, είναι περισσότερο εστιασμένοι στο να πάρουν κάτι από τη σχέση, παρά να δώσουν. Και αν και οι δύο είναι εστιασμένοι περισσότερο στο να πάρουν και όχι να δώσουν, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ότι κανένας δεν θα πάρει αυτό που πραγματικά θέλει. Έτσι όταν δύο άτομα «μείον» συναντιούνται, το αποτέλεσμα μαθηματικά θα είναι πάλι «μείον».
Αντίθετα, αν ήταν ήδη ανεξάρτητοι και οι δύο, τότε στην κλίμακα της ωριμότητας θα είναι «συν». Νοιώθουν ήδη ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Δεν δημιουργούν μια σχέση για να κερδίσουν κάτι, αλλά επειδή ξεχειλίζουν από ευτυχία και θέλουν να την μοιραστούν. Είναι εστιασμένοι περισσότερο στο να μοιραστούν, είναι εστιασμένοι στο να δώσουν παρά να πάρουν. Με αυτό τον τρόπο και οι δύο θα πάρουν.
Και ανάλογα με τις ικανότητες αλληλεπίδρασης που έχουν, τα νούμερα τους στην κλίμακα της ωριμότητας μπορεί να προστεθούν (3+3=6), να πολλαπλασιαστούν (3Χ3=9), να αυξηθούν εκθετικά (33 =27), ή να δημιουργήσουν έναν οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό θέλουν, το αποτέλεσμα όμως θα είναι πάντα θετικό και πολύ καλύτερο από την προσωπική τιμή του καθενός.
Δύο πραγματικά αλληλεξαρτημένα άτομα που βάζουν σε πράξη τις συνεργιστικές τους ικανότητες στην καθημερινότητα του μονοπατιού της ζωής, κάνουν την συνύπαρξη τους καλύτερη, και τη προσωπική ζωή του καθενός ακόμα καλύτερη.
anthologion.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More