30 Μαρ 2011

Brioche!

Η κλασική γαλλική συνταγή για ελαφρά γλυκό μπριός. Αφράτο και νόστιμο είναι ιδανικό για το πρωινό.
Προετοιμασία: 20 λεπτά και τουλάχιστον 4 ώρες για φούσκωμα | Μαγείρεμα: 20 λεπτά | Σύνολο: 40 λεπτά και το χρόνο για το φούσκωμα
Συνταγή για: 1 μεγάλο ή 12 ατομικά

Υλικά: Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 300 γρ.
Ξερή μαγιά: 1 φακελάκι
Αλεύρι: 440 γρ.
Ζάχαρη: 80 γρ.
Αυγά: 6 μέτρια
Αλάτι: 1 κουταλάκι
Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό για το άλειμμα
Βούτυρο: λίγο για τη φόρμα


Οδηγίες:
1. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και ζυμώνετε με το χέρι ή στο μίξερ μες τα ειδικά εξαρτήματα.

2. Όταν τα αυγά ενσωματωθούν καλά προσθέτετε και το βούτυρο, κομμάτι, κομμάτι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο μπολ.
3. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε 2 - 3 ώρες σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει, Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε τουλάχιστον άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Την ζυμώνετε, της δίνετε σχήμα και την βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα ή σε 12 ατονικά φορμάκια.
4. Αφήνετε τα μπριος να φουσκώσουν για 15 - 20 λεπτά και εν τω μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
5. Αλείφετε τα μπριος με το χτυπημένο αυγό. Τα ψήνετε για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς και για άλλα 15 (αν είναι ατομικά) ή 25 (αν είναι ένα μεγάλο) στους 180 βαθμούς.
6. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More