23 Μαρ 2011

Οι έτοιμες σαλάτες παχαίνουν περισσότερο από το fast food!

Μα, αφού με σαλάτες τρέφομαι, σκέφτεστε πάνω στη ζυγαριά, πως είναι δυνατόν να πήρα 3 κιλά μέσα σε ένα μήνα; Και όμως είναι, όπως αποκαλύπτει έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, την οποία και διενέργησε ο βρετανικός οργανισμός καταναλωτών «Which».
Παρόλο, που η διαπίστωση και μόνο προκαλεί απορία, η έρευνα αποκάλυψε, πως οι προπαρασκευασμένες σαλάτες, που πωλούνται σε διάφορα super markets αλλά και σε αρκετά κυλικεία, που βρίσκονται εντός εργασιακών χώρων, διαθέτουν περισσότερες θερμίδες από ότι ένα γεύμα σε κάποιο fast food!
Σαλάτα 1.000 θερμίδων…

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πήραν ως δείγμα μερικές προπαρασκευασμένες σαλάτες, που πωλούνταν σε κεντρικά super markets του Λονδίνου και εξέτασαν τα θρεπτικά συστατικά τους. Εκεί, έκπληκτοι διαπίστωσαν, ότι μια σαλάτα, περιείχε 855 θερμίδες (!) και 66,3 γρ. λιπαρά, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λιπαρών, που σύμφωνα με τους ερευνητές καλύπτει περίπου το 70% της ημερήσιας ποσότητας λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ένας άνδρας!
Σε αντιπαραβολή με τη σαλάτα-θερμιδική «βόμβα», οι επιστήμονες εξέτασαν ένα πλήρες hamburger πολυεθνικής αλυσίδας ταχυφαγείων και μια μερίδα τηγανητές πατάτες. Εκεί, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Το «πλαστικό» φαγητό του fast food, περιείχε 820 θερμίδες και 40 γραμμάρια λίπους… Και για να τονίσουν το παράλογο του πράγματος, οι επιστήμονες, διαπίστωσαν, πως ακόμη και 6 σοκολατένια αυγά γνωστής μάρκας, διέθεταν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από την «υγιεινή» σαλάτα…
Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές, πιστεύουν λανθασμένα, πως επιλέγοντας μια σαλάτα για το πρόχειρο γεύμα τους στη δουλειά, προσλαμβάνουν ελάχιστες θερμίδες ενώ αν επιλέξουν ένα πλήρες γεύμα από fast food, οι θερμίδες, που θα πάρουν, θα είναι πολύ περισσότερες,
Και αν αναρωτιέστε, ποιο είναι αυτό το συστατικό, που εκτοξεύει τη θερμιδική αξία μιας απλής σαλάτας, σας απαντούμε, πως είναι η… σάλτσα. Οι συνοδευτικές σάλτσες, που συνοδεύουν μια προπαρασκευασμένη σαλάτα, είναι ο βασικότερος λόγος, που οι σαλάτες αυτές είναι πιο παχυντικές και από το fast food! Παρασκευασμένες από μαγιονέζα και άλλα λιπαρά συστατικά, οι σάλτσες εκτοξεύουν το θερμιδικό σύνολο μιας σαλάτας και μας… χαρίζουν περίπου 1000 θερμίδες απλά και μόνο τρώγοντας (υποτίθεται…) μαρούλι ή λάχανο!
Μια λανθασμένη επιλογή που προσθέτει κιλά
Οι ερευνητές επισημαίνουν, πως οι θερμίδες και η ποσότητα λιπαρών, διαφέρουν από σαλάτα σε σαλάτα και πως δε διαθέτουν όλες τα ίδια υψηλά ποσοστά με αυτά που ανέφεραν στην έρευνά τους. Ωστόσο, τονίζουν, πως οι περισσότερες προπαρασκευασμένες σαλάτες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, συνοδεύονται από σάλτσες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμιδική αξία, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα ένα «πρόχειρο» γεύμα στο γραφείο.
Και οι καταναλωτές, είναι τόσο πεπεισμένοι, πως η σαλάτα-έστω και η προπαρασκευασμένη-αποτελεί μια υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες επιλογή, που την προτιμούν σχεδόν με «κλειστά μάτια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές, που δηλώνουν, πως σπάνια κάποιος καταναλωτής μπαίνει στον κόπο να διαβάσει την ετικέτα, που αναγράφει τα θερμιδικά συστατικά μιας σαλάτας.
Όσο για το τι συμβουλεύουν τους καταναλωτές; Οι ερευνητές επικροτούν την επιλογή των καταναλωτών να τρέφονται στο γραφείο «υγιεινά» με μια δροσερή και εύπεπτη σαλάτα, αλλά τους συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή τους. Να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα των θρεπτικών συστατικών πριν επιλέξουν την σαλάτα που θα αγοράσουν ή να καταναλώνουν μόνο τη σαλάτα χωρίς να προσθέσουν τη σάλτσα. Εναλλακτικά, μια εξίσου ιδανική λύση είναι να φτιάχνουν από το προηγούμενο βράδυ μια φρέσκια σαλάτα στο σπίτι και να την καταναλώνουν στη δουλειά το επόμενο μεσημέρι, ώστε να έχουν απόλυτο έλεγχο στις θερμίδες που προσλαμβάνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More